Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Ζωοδόχος Πηγή Κότσινα | Tο Αγίασμα (video)
perifereia aigaiou

ikteo limnou
Ζωοδόχος Πηγή Κότσινα | Tο Αγίασμα (video)
24.04.2020 | 12:48

Ζωοδόχος Πηγή Κότσινα | Tο Αγίασμα (video)

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής του Κότσινα είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες εκκλησίες της Λήμνου, καθώς στο εσωτερικό της διαθέτει μια υπόγεια σήραγγα που οδηγεί στο αγίασμα, στο βάθος του λόφου που είναι χτισμένη!

Αναφορές για την ύπαρξη της Ζωοδόχου Πηγής Κότσινα υπάρχουν ήδη από τα ύστερα βυζαντινά χρόνια. Τότε ο ναός βρισκόταν εντός των τειχών του Κάστρου του Κότσινα, που ήταν και σπουδαίο λιμάνι της Λήμνου κατά την Ενετοκρατία. Ήταν αρχικά αφιερωμένος στην Παναγία, όμως άγνωστο πώς, αφιερώθηκε τελικά στη Ζωοδόχο Πηγή. Ο σημερινός ναός κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1950.

Χρειάζεται κανείς να κατέβει περίπου 60 σκαλοπάτια μέσα από την Ζωοδόχο Πηγή Κότσινα προς το εσωτερικό της γης, σε μια σήραγγα με θολωτή, κοδωνόσχημη οροφή για να φτάσει στο αγίασμα, δηλαδή την πηγή γλυκού νερού, που βρίσκεται περίπου στο ύψος της επιφάνειας της θάλασσας. Φαίνεται πως και οι Ενετοί κατασκευαστές του Κάστρου αναγνώρισαν τη σημασία μιας πηγής στο εσωτερικό του και διατήρησαν την υπόγεια σήραγγα που φτάνει ως τις μέρες μας.

Η Ζωοδόχος Πηγή Κότσινα γιορτάζει την Παρασκευή του Πάσχα, οπότε και στο προαύλιο του ναού γίνεται μεγάλο πανηγύρι.

Στο προαύλιο της Ζωοδόχου Πηγής Κότσινα μπορεί κανείς να δει και ένα γυναικείο άγαλμα. Πρόκειται για την Μαρούλα, την ηρωίδα του χωριού που οδήγησε τους συγχωριανούς της να διώξουν τους Τούρκους που πολιορκούσαν το Κάστρο το 1478, όπως λέει ο θρύλος.

Πηγή: terrabook.com

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018