Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Παρατείνεται ο περιορισμός μετακινήσεων με πλοία | Οδηγίες πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων Covid-19

banner roots

Φωτογραφία: Intime Φωτογραφία: Intime
18.05.2020 | 20:12

Παρατείνεται ο περιορισμός μετακινήσεων με πλοία | Οδηγίες πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων Covid-19

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Λήμνος

Σύμφωνα με το ΦΕΚ 1870/17.05/2020, παρατείνεται ο προσωρινός περιορισμός των μετακινήσεων επιβατών με πλοία της Ακτοπλοΐας (εκτός Κρήτης), από τη Δευτέρα 18 Μαΐου 2020 και ώρα 06:00 έως τη Δευτέρα 25 Μαΐου 2020 και ώρα 06:00.

Ο προσωρινός περιορισμός των μετακινήσεων επιβατών με πλοία της Ακτοπλοΐας δεν ισχύει αποκλειστικά και μόνο για τη μετακίνηση:

α) των μόνιμων κατοίκων των νησιών προς το νησί της μόνιμης κατοικίας τους,
β) των μόνιμων κατοίκων των νησιών μεταξύ νησιών της ίδιας ή όμορης Περιφέρειας,
γ) του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, των δυνάμεων που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις και δράσεις του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, καθώς και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας που μετακινείται για υπηρεσιακούς λόγους,
δ) του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού πάσης φύσεως του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, των ερευνητών και επαγγελματιών στον τομέα της υγείας, καθώς και του προσωπικού του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), που εργάζεται σε νησί υπό καθεστώς μόνιμης ή προσωρινής απασχόλησης οιασδήποτε μορφής ή μετακινείται σε αυτό για την εκτέλεση υπηρεσίας.
ε) των υπαλλήλων του δημοσίου τομέα και του εκπαιδευτικού προσωπικού κάθε βαθμίδας εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένων των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, που εργάζονται σε νησί υπό καθεστώς μόνιμης ή προσωρινής απασχόλησης οιασδήποτε μορφής ή μετακινούνται σε αυτό για την εκτέλεση υπηρεσίας,
στ) του τεχνικού προσωπικού κρίσιμων υποδομών και εκτέλεσης δημοσίων έργων για μετακινήσεις που αφορούν στην άσκηση των καθηκόντων τους.
ζ) προς τον σκοπό μετάβασης από και προς την εργασία, για την πιστοποίηση της οποίας απαιτείται, στην περίπτωση των αυτοαπασχολούμενων, έγγραφη δήλωση των ιδίων και σε κάθε άλλη περίπτωση, βεβαίωση του εργοδότη.

Στις ανωτέρω δηλώσεις/βεβαιώσεις αναφέρονται υποχρεωτικά:

ζα) Στην περίπτωση αυτοαπασχολούμενου:
i) Τα στοιχεία του αυτοαπασχολούμενου (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο, ΑΜΚΑ, ΑΦΜ).
ii) Το νησί μετάβασης.

ζβ) Σε κάθε άλλη περίπτωση:
i) Τα στοιχεία του εργαζόμενου (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο, ΑΜΚΑ).
ii) Ο αριθμός πρωτοκόλλου του πιο πρόσφατου εντύπου στο οποίο έχει συμπεριληφθεί ο εργαζόμενος και το οποίο έχει υποβληθεί στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» (όπως Ε3 πρόσληψης, Ε4 συμπληρωματικός πίνακας ωραρίου, Ε8 υπερωρίες, Ε9 πρόσληψη ορισμένου χρόνου).
iii) To είδος της επιχείρησης με τον αντίστοιχο ΚΑΔ στον οποίο ανήκει.
iv) Ο ΑΦΜ της επιχείρησης.
ν) Ο τόπος - νησί εργασίας.

η) προς τον σκοπό παρουσίας σε τελετή (π.χ. κηδεία συγγενούς πρώτου ή δεύτερου βαθμού),

θ) των μαθητών και σπουδαστών δημόσιων και ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων για τα οποία αίρεται η αναστολή λειτουργίας.

2. Η ιδιότητα ή ο σκοπός των περ. (α) έως και (ζ) καθώς και της περ. (θ) αποδεικνύεται με την επίδειξη των αποδεικτικών πιστοποίησης αυτών κατά την έκδοση των εισιτηρίων των επιβατών.

Εφόσον τα εισιτήρια έχουν εκδοθεί με ηλεκτρονικό τρόπο, η απόδειξη της ιδιότητας πιστοποιείται πριν και κατά την επιβίβαση των επιβατών στα αεροσκάφη, πλοία ή σκάφη που επιτελούν τη μεταφορά. Ειδικά για την περίπτωση του μόνιμου κατοίκου, αυτή αποδεικνύεται με την επίδειξη ισχύοντος εκκαθαριστικού φορολογικής δήλωσης ή του Μοναδικού Αριθμού Νησιώτη είτε, για τα νησιά που εξυπηρετούνται με συμβάσεις ανάθεσης Δημόσιας υπηρεσίας, ή βεβαίωσης μόνιμης διαμονής του επιβάτη που εκδίδεται από τον οικείο Δήμαρχο ή βεβαίωσης Κατοικίας Ειδικής Χρήσης που εκδίδεται ηλεκτρονικά από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Η συνδρομή των προϋποθέσεων της περ. (η) πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.

Επισημαίνεται, ότι θα γίνεται έλεγχος των δικαιολογητικών μετακίνησης από την οικονομική υπηρεσία των πλοίων πριν από την επιβίβαση και το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής θα επιβλέπει την ορθή και απρόσκοπτη εφαρμογή της παρούσας και θα παρέχει κάθε δυνατή συνδρομή στις εταιρείες και τα πληρώματα των πλοίων. Οι εν λόγω δηλώσεις/βεβαιώσεις αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση έκδοσης του εισιτηρίου και επιβίβασης στο πλοίο. Ο επιβάτης υποχρεούται να τις φέρει συνεχώς μαζί του και να τις επιδεικνύει σε κάθε έλεγχο.

Οδηγίες για τα ταξίδια με πλοία

Οι επιβάτες δεν θα πρέπει να ταξιδέψουν εάν έχουν συμπτώματα λοίμωξης COVID-19 (βήχας, καταρροή, πυρετός, πονόλαιμος, δύσπνοια και άλλα αναπνευστικά συμπτώματα) ή εάν έχουν έρθει σε επαφή με ασθενή COVID-19 τις τελευταίες 14 ημέρες πριν το ταξίδι.

1. ΠΡΙΝ & ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΒΑΣΗ ΣΤΟ ΠΛΟΙΟ
Οι επιβάτες οφείλουν να τηρούν υποχρεωτικά, τα ακόλουθα μέτρα ελέγχου κατά την επιβίβαση:
Κοινωνική Απόσταση Θα πρέπει να τηρείται ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των επιβατών και ταυτόχρονη χρήση μάσκας *Τα άτομα που λόγω αναπνευστικών παθήσεων δεν ανέχονται την πολύωρη χρήση μάσκας, θα πρέπει να τηρούν απόσταση μεγαλύτερη των 2 μέτρων. Το πλήρωμα του πλοίου θα επιβλέπει τη διαδικασία και την τήρηση των προβλεπόμενων αποστάσεων.
Συμπλήρωση του «Προ-Επιβίβασης» εντύπου και παράδοσή του στον αρμόδιο της Οικονομικής Υπηρεσίας του πλοίου μαζί με το εισιτήριό τους, κατά την επιβίβασή τους, πριν την αναχώρηση.

2. ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΤΑΞΙΔΙΟΥ
Οι επιβάτες θα πρέπει να τηρούν απαραιτήτως τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα κατά τη διάρκεια του ταξιδίου:
Φοράμε την μάσκα1 μας τόσο στους εσωτερικούς, όσο και στους εξωτερικούς χώρους του πλοίου. Βεβαιωνόμαστε ότι καλύπτονται το στόμα και η μύτη, δεν αγγίζουμε την μάσκα αφού τη φορέσουμε, απορρίπτουμε αμέσως την μάσκα σε κάδο απορριμμάτων μετά τη χρήση και πλένουμε τα χέρια μας.
Καλύπτουμε τον βήχα ή το φτέρνισμα με το εσωτερικό του αγκώνα ή με χαρτομάντηλο, το οποίο απορρίπτουμε άμεσα σε κάδο απορριμμάτων.
Πλένουμε τα χέρια μας τακτικά και σχολαστικά με σαπούνι και νερό ή με αλκοολούχο διάλυμα και αποφεύγουμε την επαφή των χεριών με το πρόσωπο (μάτια, μύτη, στόμα). Η χρήση γαντιών δεν υποκαθιστά το πλύσιμο των χεριών.
Κρατάμε τις αποστάσεις ασφαλείας από τους γύρω μας (>1,5 μέτρο).
Αποφεύγουμε χώρους συγχρωτισμού.
Αποφεύγουμε την επαφή με άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού (βήχας, καταρροή, πυρετός, πονόλαιμος).
Συστήνεται στους επιβάτες να προσέρχονται έγκαιρα στο λιμάνι της αναχώρησης, για τη διευκόλυνση της διαδικασίας ελέγχου πριν την επιβίβαση.
Σε περίπτωση που επιβάτες αναπτύξουν συμπτώματα του αναπνευστικού κατά τη διάρκεια του ταξιδίου, οφείλουν να το δηλώσουν άμεσα στο πλήρωμα του πλοίου.
Σε περίπτωση που επιβάτες αναπτύξουν συμπτώματα του αναπνευστικού μετά το ταξίδι, πρέπει άμεσα να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια και να ενημερώσουν τον γιατρό τους για το ιστορικό του ταξιδίου.

3. ΑΡΝΗΣΗ ΕΠΙΒΙΒΑΣΗΣ
Με βάση τα παραπάνω, εάν τα μέλη του πληρώματος που διεξάγουν τα μέτρα ελέγχου κατά την επιβίβαση διαπιστώσουν ότι:
i. Ο επιβάτης έχει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19 ή ii. Οι απαντήσεις του στο «Προ-Επιβίβασης» έντυπο πριν την επιβίβαση δείχνουν ότι έχει έρθει σε επαφή με άτομο με λοίμωξη COVID-19 ή iii. Ο επιβάτης αρνείται τη χρήση μάσκας1 επί του πλοίου θα απαγορεύεται η επιβίβασή του στο πλοίο και θα εφαρμόζονται οι ισχύουσες διατάξεις για τη χρήση των εισιτηρίων σε μεταγενέστερη ημερομηνία ή την ακύρωσή τους.
Στις περιπτώσεις (i) και (ii) θα απαγορεύεται το ταξίδι για 14 ημέρες ή εάν είχε νοσήσει ο ίδιος, θα πρέπει να φέρει ιατρική βεβαίωση, η οποία αναφέρει ότι πληρούνται τα κριτήρια, όπως αυτά ορίζονται από τον ΕΟΔΥ, για τη διακοπή των μέτρων προφύλαξης σε ασθενή με COVID-19. (https://eody.gov.gr/odigies-gia-tin-exodo-apo-to-nosokomeio-kai-gia-ti-diakopi-tonprofylaxeon-enanti-metadosis-asthenon-me-covid-19-poy-nosileyontai-i-paramenoyn-giafrontida-kat-oikon/)

* Η χρήση χειρουργικής μάσκας είναι επίσης αποδεκτή αλλά συστήνεται, αντί αυτής, η χρήση της υφασμάτινης μάσκας ώστε να διασφαλιστούν οι χειρουργικές μάσκες για το ιατρικό προσωπικό. Η μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας με βαλβίδα δεν είναι αποδεκτή για χρήση από το ευρύ κοινό.

 

Πηγή: pravlis.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το