Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Λήμνος: Αναβολή της δράσης για τη σωστή διατροφή λόγω κορωνοϊού | Γενικές συμβουλές από τις Ειρ. Βότση και Κ. Κουντούρη
afoi poriazi
Φωτογραφία αρχείου Φωτογραφία αρχείου
15.10.2020 | 19:56

Λήμνος: Αναβολή της δράσης για τη σωστή διατροφή λόγω κορωνοϊού | Γενικές συμβουλές από τις Ειρ. Βότση και Κ. Κουντούρη

Συντάκτρια:  Βιργινία Καρβέλλη
Κατηγορία: Λήμνος

Την αναβολή της δράσης «Άλλαξε διατροφή για μια καλύτερη ζωή» λόγω Covid-19 ανακοίνωσαν οι Διαιτολόγοι – Διατροφολόγοι, Βότση Ειρήνη – Χρυσοβαλάντου και Κουντούρη Αικατερίνη.

Η δράση που πραγματοποιούνταν κατά τα δύο προηγούμενα έτη στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής (16/10), δεν θα λάβει φέτος χώρα λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί εξαιτίας της πανδημίας. Για τον λόγο αυτό, οι δύο επιστήμονες εξέδωσαν μια σειρά από συμβουλές για το θέμα, με στόχο την ευαισθητοποίηση των κατοίκων της Λήμνου σε θέματα διατροφής, υγείας και πρόληψης.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση των κ.κ. Βότση και Κουντούρη αναφέρει:

«Αντιλαμβανόμενες τις τελευταίες υγειονομικού χαρακτήρα εξελίξεις (COVID-19), θεωρήσαμε συνετό φέτος να μην διοργανώσουμε για 3η συνεχή χρονιά τη δράση που φέρει το σύνθημα «Άλλαξε διατροφή για μια καλύτερη ζωή» που πραγματοποιήθηκε τα τελευταία 2 έτη εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής (16/10). Σκοπός της ενημέρωσης ήταν και παραμένει η ευαισθητοποίηση των κατοίκων της Λήμνου σε θέματα διατροφής, υγείας και πρόληψης με βάση τις τρέχουσες διεθνείς συστάσεις διατροφής. Τα προηγούμενα 2 έτη 1500 κάτοικοι του νησιού μας ενημερώθηκαν μέσω αυτής της δράσης. Σας ευχαριστούμε για τη στήριξή σας και ευχόμαστε υγεία και δύναμη σε όλους και του χρόνου πρώτα ο Θεός να είμαστε σε θέση να οργανώσουμε αυτή αλλά και άλλες πολλές δράσεις ενημέρωσης των Λημνιών.

Τέλος, αποφασίσαμε να σας δώσουμε διαδικτυακά κάποιες γενικές συμβουλές και όσοι έχετε απορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε ελεύθερα μαζί μας και να συζητήσουμε οποιοδήποτε διατροφικό θέμα σας απασχολεί».

Γράφουν οι

ΒΟΤΣΗ ΕΙΡΗΝΗ, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, PhD c  τηλ. 2254029863, κιν. 6978954573

ΚΟΥΝΤΟΥΡΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc.  τηλ. 2254024240, κιν. 6975632270

ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΤΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΑΣ

 1. Καταναλώστε 5-6 μικρά γεύματα καθημερινά: Η τακτική κατανάλωση γευμάτων εφοδιάζει τον οργανισμό με ενέργεια και θρεπτικά συστατικά κατα την διάρκεια της ημέρας. Έρευνες έχουν δείξει πως η κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων μέσα στην ημέρα σχετίζονται με τον έλεγχο της πείνας και ενισχύουν την προσπαθεια απώλειας και διατήρησης του βάρους.
 2. Μην παραλείπετε το πρωινό σας γεύμα: Το πρωινό αποτελεί το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας. Η κατανάλωση πρωινού έχει συσχετιστεί με την μείωση της όρεξης καθώς και με την επιλογή καλύτερης ποιότητας τροφίμων καθόλη την διαρκεια της ημέρας. Με βάση τη βιβλιογραφία, η κατανάλωση πρωινού σχετίζεται με χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας, χαμηλότερα ποσοστά εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων και καλύτερη ρύθμιση της γλυκόζης του αίματος.
 3. Καταναλώστε 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως: Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες καθώς και άλλα συστατικά που προστατεύουν τον οργανισμό από την εμφάνιση απλών κρυολογημάτων μέχρι και την εμφάνιση διαφόρων μορφών καρκίνου!
 4. Ενυδατωθείτε επαρκώς: Το νερό είναι από τα σημαντικότερα στοιχεία για την διατήρηση της ζωής. Αν και δεν έχει απο μόνο του κάποια θρεπτική αξία είναι απαράιτητο για τη διάλυση και την χρησιμοποίηση πολλών θρεπτικών συστατικών καθώς και για πολλές άλλες βασικές λειτουργίες του οργανισμού.

Για τον λόγο αυτό συστήνεται η κατανάλωση 8-10 ποτηριών νερού καθημερίνα.

 1. Περιορίστε την κατανάλωση ζάχαρης: Η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης σχετίζεται με την παχυσαρκία, με την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2, την αύξηση τριγλυκεριδίων στο αίμα κ.α. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συστήνει κατανάλωση ζάχαρης λιγότερο από 10% των ημερίσιων θερμιδών. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στις κρυφές πηγές ζάχαρης (πχ. ψωμί, σνακ, μπάρες δημητριακών, σάλτσες).
 2. Περιορίστε την κατανάλωση αλατιού: Η αυξημένη κατανάλωση αλατιού σχετίζεται με την αύξηση της αρτηριακής πίεσης και την εμφάνιση καρδιαγγειακών και άλλων παθήσεων. Ο ΠΟΥ συστήνει κατανάλωση αλατιού λιγότερο από 5 γρ. ημερησίως (1 κουταλάκι γλυκού). Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στις κρυφές πηγές αλατιού, μιας και έρευνες σε ευρωπαικά κράτη έχουν δείξει οτι το 70-75% του αλατιού που καταναλώνται καθημερινά προέρχεται από επεξεργασμένες τροφές και γρήγορο φαγητό.
 3. Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ: Οι διεθνής συστάσεις τονίζουν πως η μέτρια κατανάλωση του αλκοόλ μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία και μείωση κινδύνου για εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων. Επομένως, συστήνεται η κατανάλωση 1 μερίδας αλκοόλ για τις γυναίκες και 2 μερίδες αλκοόλ για τους άντρες καθημερινά (ως μια μερίδα αλκοόλ ορίζεται 1 ποτήρι κρασί 150 ml ή 1 μπουκάλι μπύρα 330 ml ή 1 μερίδα αποστάγματος 45 ml). Σε περίπτωση υπερκατανάλωσης αλκοόλ όλα τα θετικά οφέλη αναιρούνται!!
 4. Αυξήστε την φυσική σας δραστηριότητας: Η τακτική φυσική δραστηριότητα συμβάλει στην μείωση εμφάνισης παχυσαρκίας και μη μεταδοτικών νοσημάτων καθώς και στη βελτίωση της νοητικής και ψυχικής υγείας.

Για υγιείς ενηλίκους ηλικίας 18 έως 65 ετών, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συστήνει σωµατική άσκηση µεσαίας έντασης διάρκειας τουλάχιστον 30 λεπτών επί πέντε ηµέρες την εβδοµάδα ή εντονότερη σωµατική άσκηση τουλάχιστον 20 λεπτών τρεις ηµέρες την εβδομάδα σε συνδυασμό με ασκήσεις μυικής ενδυνάμωσης πάνω από 2 φορές την εβδομάδα.

 1. Χωρίστε σωστά το πιάτο σας: Το πιάτο της υγιεινής διατροφής αποτελεί έναν οδηγό δημιουργίας τόσο υγιεινών όσο και ισορροπημένων γευμάτων.

odigies diatrofis

Συμφωνα με τις Αμερικάνικες Οδηγίες:

 • Το½ πιάτο αποτελείται από λαχανικά και φρούτα
 • Το¼ από σύνθετους υδατάνθρακες
 • Toυπόλοιπο ¼ από άπαχη πρωτεΐνη

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε τοaqua blue new

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018