Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Λήμνος: Επιβεβαιώθηκαν κρούσματα Καταρροϊκού Πυρετού του Προβάτου
afoi poriazi
Λήμνος: Επιβεβαιώθηκαν κρούσματα Καταρροϊκού Πυρετού του Προβάτου
16.10.2020 | 09:19

Λήμνος: Επιβεβαιώθηκαν κρούσματα Καταρροϊκού Πυρετού του Προβάτου

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Το Τμήμα Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Λήμνου, ενημερώνει τους κτηνοτρόφους ότι κατά τη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας εντοπίστηκαν εστίες με υποψία Καταρροϊκού Πυρετού του Προβάτου τρία διαφορετικά σημεία της Λήμνου.

Δυστυχώς, τα πρώτα εργαστηριακά αποτελέσματα επιβεβαίωσαν την υποψία της νόσου και κατέδειξαν ως υπεύθυνο παράγοντα τον ορότυπο ΒΤV-4, του ιού.

            Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, φαίνεται ότι η νόσος εμφανίζεται με ηπιότερα συμπτώματα και χαμηλότερη νοσηρότητα σε σχέση με την επιζωοτία των ετών 2014 – 2015.

            Παρόλα αυτά και σε εφαρμογή της κείμενης Νομοθεσίας, για τις επόμενες είκοσι μια (21) ημέρες απαγορεύεται κάθε μετακίνηση ζώων εντός και εκτός Λήμνου με εξαίρεση την έξοδο των ζώων για βόσκηση και την άμεση σφαγή τους στο Σφαγείο της Λήμνου.

            Με την πάροδο του εν λόγω διαστήματος και με την επιφύλαξη νεώτερων οδηγιών από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, θα επιτραπεί εκ νέου η μετακίνηση των ζώων υπό όρους (απουσία κλινικών συμπτωμάτων, εφαρμογή εντομοαπωθητικών κ.τ.λ.) και κατόπιν εγκρίσεως από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες των τόπων αναχώρησης και προορισμού.

            Συνίσταται στους κτηνοτρόφους να εξετάσουν την δυνατότητα εμβολιασμού των ποιμνίων τους ενάντια στον Καταρροϊκό Πυρετό και να εφαρμόσουν όλα τα μέτρα προστασίας ενάντια στα έντομα – φορείς της νόσου (σκνίπες του γένους Cullicoides) με την εφαρμογή εντομοαπωθητικών και εντομοκτόνων σκευασμάτων τόσο στα ζώα όσο και στις εγκαταστάσεις. Επιπλέον να απομακρύνουν από το χώρο της εκτροφής τους τις εστίες ρύπανσης και των πιθανών λιμναζόντων υδάτων που ευνοούν την ανάπτυξη των εντόμων – φορέων και να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις από εκτροφή σε εκτροφή.

           Υπενθυμίζουμε ότι οι υπεύθυνοι των εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων και βοοειδών είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνουν εγκαίρως τις τοπικές κτηνιατρικές αρχές σε κάθε περίπτωση που ένα ζώο εμφανίζει ύποπτα κλινικά συμπτώματα και καλούνται να δείξουν συνέπεια και υπευθυνότητα ώστε να αποφύγουμε τις δυσάρεστες συνέπειες της νόσου που βιώσαμε την περίοδο 2014 – 2015.

           Τέλος, τονίζεται ότι η νόσος ΔΕΝ μεταδίδεται από τα ζώα στον άνθρωπο είτε με άμεση επαφή με ασθενή ζώα, είτε με την κατανάλωση κρέατος ή γαλακτοκομικών προϊόντων, συνεπώς δεν αποτελεί απειλή για τη Δημόσια Υγεία αλλά αποτελεί κίνδυνο για την Υγεία των Ζώων.

            Για περαιτέρω ενημέρωση ή αναγγελία ύποπτου περιστατικού επικοινωνείστε άμεσα με το γραφείο του Τμήματος Κτηνιατρικής Π.Ε. Λήμνου, στο τηλέφωνο 2254022302.      

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018