Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η επιχειρηματική αποστολή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στη Σμύρνη με συμμετοχή και της Τουριστικής Επιχείρησης Λήμνου

banner roots

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η επιχειρηματική αποστολή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στη Σμύρνη  με συμμετοχή και της Τουριστικής Επιχείρησης Λήμνου
09.09.2013 | 09:46

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η επιχειρηματική αποστολή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στη Σμύρνη με συμμετοχή και της Τουριστικής Επιχείρησης Λήμνου

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε συνεργασία με τους Δήμους Λήμνου & Σάμου, καθώς και με τα Επιμελητήρια Λέσβου & Σάμου, διοργάνωσε επ’ ευκαιρία της 82ης Διεθνούς Έκθεσης Σμύρνης, μία μεγάλη επιχειρηματική αποστολή στην τουρκική  μεγαλούπολη (29 Αυγούστου – 2 Σεπτεμβρίου 2013), που περιλάμβανε όλο το επιχειρηματικό φάσμα, δηλαδή εμπορικές επιχειρήσεις, παραγωγικές & αγροτικές επιχειρήσεις, τουριστικές επιχειρήσεις (ξενοδοχεία, τουριστικά γραφεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, κ.α.), επιχειρήσεις & φορείς παροχής υπηρεσιών, κ.α., με στόχο το άνοιγμα νέων εμπορικών δρόμων και αγορών, προς όφελος της τοπικής οικονομίας.

Στο πλαίσιο της μεγάλης αυτής επιχειρηματικής αποστολής, που στόχευε σε μία “εφ’ όλης της ύλης” προώθηση της παραγωγικής, εμπορικής & τουριστικής φυσιογνωμίας των νησιών, εκτός όλων των συσκέψεων και συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν με ευθύνη των παραπάνω φορέων, κυρίαρχο ρόλο διαδραμάτισε η αυτόνομη – ιδιωτική παρουσίαση των επιχειρήσεων – φορέων, στην “82η Διεθνή Έκθεση Σμύρνης”, η οποία ιστορικά και επιχειρηματικά αποτελεί την κορωνίδα των εκθέσεων της γείτονος χώρας, με πάνω από 1,5 εκατομμύριο επισκέπτες (επαγγελματίες και ευρύ κοινό).

Η πρόταση για την ιδιωτική συμμετοχή των τοπικών επιχειρήσεων & φορέων του Βορείου Αιγαίου στην 82η Διεθνή Έκθεση Σμύρνης, αποτέλεσε πρωτοβουλία της εκπροσώπου του “IZFAS” (Οργανισμός Διοργάνωσης Διεθνών Εκθέσεων Σμύρνης) στην Ελλάδα κ. Ανίτας Κρεμλή, η οποία παρουσίασε μία ανταγωνιστική οικονομική προσφορά, με αποτέλεσμα την επιτυχή συμμετοχή σε ενιαίο περίπτερο 100 τ.μ. χωρισμένο σε ανεξάρτητους χώρους, 33 επιχειρήσεων & φορέων.   

Κατά τη διάρκεια της επιχειρηματικής αποστολής και πέραν της ιδιωτικής συμμετοχής των επιχειρήσεων στη Διεθνή Έκθεση Σμύρνης, τόσο από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, όσο και από το Επιμελητήριο Λέσβου, διοργανώθηκαν οι ακόλουθες ενέργειες: 

  • Συνάντηση όλης της αποστολής (εκπροσώπων εμπορικών & τουριστικών φορέων και επιχειρηματιών), με την ηγεσία του Επιμελητηρίου Σμύρνης και συγκεκριμένα με τον Πρόεδρο κ. Εκρέμ Ντεμιρτάς, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν: α) οι προοπτικές συνεργασίας και οι δυνατότητες που υπάρχουν, ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα των υψηλών δασμών που επιβάλλονται από το Τουρκικό κράτος στις εισαγωγές ελληνικών προϊόντων, στο πλαίσιο της δασμολογικής προστασίας των τοπικών επιχειρήσεων, β) τα υφιστάμενα προβλήματα στα τελωνεία των δύο χωρών, ιδίως στα παραμεθόρια, γ) η εξεύρεση λύσεων για τη διευκόλυνση των επιχειρηματιών των δύο χωρών στις μετακινήσεις τους, και δ) η περαιτέρω ανάπτυξη των εμπορικών και τουριστικών συναλλαγών μεταξύ των ελληνικών νησιών και των μικρασιατικών παραλίων της Τουρκίας.
  • Eπιμέρους και εξατομικευμένες συναντήσεις επιχειρηματιών του Βορείου Αιγαίου, με Τούρκους χονδρέμπορους και εισαγωγείς προϊόντων, προκειμένου να διερευνηθούν οι ευκαιρίες εξαγωγών.  Έμφαση δόθηκε στις δυνατότητες δημιουργίας κοινών επιχειρήσεων (joint ventures) μεταξύ επιχειρηματιών των δύο χωρών, καθώς και εκχώρησης δικαιωμάτων παραγωγής (licencing), μεθοδολογίες που υπό προϋποθέσεις θα αποτελέσουν λύσεις στο ξεπέρασμα των παραπάνω εμποδίων – υψηλών δασμών εισαγωγής. Αρκετοί επιχειρηματίες που παρέστησαν στην επιχειρηματική αποστολή, είχαν ήδη προσανατολιστεί από πριν προς αυτή την κατεύθυνση και έθεσαν τις βάσεις για την έναρξη τέτοιων συνεργασιών. 
  • Συνάντηση με την τοπική TURSAB (Τουρκική Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων – περιοχή  Σμύρνης), και συγκεκριμένα με τον πρόεδρο κ.  Riza Gencay και το Διοικητικό Συμβούλιο, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν: α) οι δυνατότητες προσέλκυσης Τούρκων επισκεπτών από την περιοχή της Σμύρνης και η αύξηση του αριθμού των διανυκτερεύσεων, ιδίως κατά τους φθινοπωρινούς μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο 2013, προκειμένου να βοηθηθεί η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, γεγονός που θα συμβάλλει και στην αύξηση των αγορών των τοπικών προϊόντων από τους αφικνούμενους επισκέπτες,  β) η βελτίωση των συγκοινωνιών μεταξύ των νησιών του Βορείου Αιγαίου και της Σμύρνης, γ) η σταδιακή κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους επισκέπτες, και δ) η δημιουργία κοινών τουριστικών πακέτων. Επίσης παρουσιάσθηκαν από τα μέλη της αποστολής τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των νησιών του Βορείου Αιγαίου, ενώ συμφωνήθηκε η ενεργοποίηση του μνημονίου για μαθητικό και αθλητικό τουρισμό που είχε υπογραφεί μεταξύ Επιμελητηρίων Λέσβου και Σμύρνης.
  • Συνάντηση όλης της αποστολής με το Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στη Σμύρνη κ. Γιάννη Τσακίρη, ο οποίος δέχθηκε και ατομικά τους επιχειρηματίες στο γραφείο του, προκειμένου να βοηθήσει στην επίλυση των όποιων προβλημάτων αντιμετωπίζει ο καθένας, στην προσπάθειά διείσδυσης στη γείτονα χώρα. Επιπλέον, ο Γενικός Πρόξενος προσκάλεσε τους επιχειρηματίες από το Βόρειο Αιγαίο, να παρευρεθούν στο επιχειρηματικό forum, που σύντομα θα διοργανωθεί από το Προξενείο στη Σμύρνη.   

Της μεγαλύτερης και πολυπληθέστερης επιχειρηματικής αποστολής που έχει διοργανωθεί ποτέ από φορέα του Βορείου Αιγαίου, ηγήθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Λέσβου κ. Ηρακλής Βερβέρης και ο  Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου κ. Θράσος Καλογρίδης, ενώ το παρόν ανάμεσα σε δεκάδες επιχειρηματίες από τα πέντε νησιά, έδωσαν ο Περιφερειακός Σύμβουλος Σάμου κ. Νικόλαος Ελένης, ο υπεύθυνος εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας & marketing της Π.Β.Α. κ. Πάνος Πίτσιος, η Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Σάμου κ. Άννα Τσερέπα, ο Πρόεδρος των Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου κ. Γιάννης Σαμιώτης, η Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος και το μέλος του Εμπορικού Συλλόγου Σάμου κ.κ. Δέσποινα Κάϊλα, Δημήτρης Κωλέτης και Αντιγόνη Πλατίγκου αντίστοιχα, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων Λέσβου κ. Γιάννης Αμπουλός, η Πρόεδρος του Τουριστικού Τμήματος του Επιμελητηρίου Λέσβου κ. Μυρτώ Τατά – Δημοπούλου, ο Πρόεδρος του Φορέα Ανάπτυξης Πλωμαρίου κ. Γαβριήλ Χαλδέζος, κ.α.  

Ο Αντιπεριφερειάρχης Λέσβου κ. Ηρακλής Βερβέρης, δήλωσε ότι «η επιχειρηματική αποστολή που συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και τους λοιπούς φορείς, αποτελεί συνέχιση των προσπαθειών που καταβάλλονται εδώ και χρόνια, με στόχο την ενδυνάμωση των εμπορικών και τουριστικών σχέσεων με την ευρύτερη περιοχή της Σμύρνης. Η εν λόγω προσπάθεια, στέφθηκε από οργανωτική επιτυχία. Οι συμμετέχοντες επιχειρηματίες έμειναν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι, ενώ οι Τούρκοι επαγγελματίες και κοινό έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον τόσο για τα τοπικά προϊόντα, όσο και για το ίδια τα νησιά ως τουριστικούς προορισμούς. Η παρουσία μας με κάθε ευκαιρία στη γείτονα χώρα, θα είναι χρήσιμη και για το μέλλον».

Οι φορείς και οι επιχειρήσεις του Βορείου Αιγαίου που συμμετείχαν στην επιχειρηματική αποστολή της Σμύρνης, ήταν οι παρακάτω:  

  1. “ΑΡΙΟΥΣΙΟΣ Α.Ε.” ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΧΙΟΥ 
  2. “ΒΑΡΒΑΓΙΑΝΝΗΣ Ι. Ε.Π.Ε.” ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ (ΛΕΣΒΟΣ) 
  3. “VARIAMIS” TRAVEL & TOURISM (ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΛΕΣΒΟΥ)
  4. ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΛΕΣΒΟΥ)
  5. “ΓΑΛΗΝΗ” HOTEL (ΕΡΕΣΟΣ ΛΕΣΒΟΥ)
  6. ΓΕΩΡΓΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΕΡΕΣΟΥ (ΛΕΣΒΟΣ)
  7. “ΓΙΟΚΑΡΙΝΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ” ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ ΣΑΜΟΥ
  8. “ΓΚΑΡΑΛΗ ΦΩΤΕΙΝΗ” ΦΛΟΜΑΡΙΑ & ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ (ΛΗΜΝΟΣ)
  9. “ELEFTHERIA” HOTEL (ΕΡΕΣΟΣ ΛΕΣΒΟΥ) 
  10. ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΑΜΟΥ
  11. .ΕΝΩΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ, ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΩΝ & ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ ΛΕΣΒΟΥ
  12. “ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ” ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ (ΜΥΤΙΛΗΝΗ)
  13. ΙΚΑΡΙΑ & ΦΟΥΡΝΟΙ (ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΙΚΑΡΙΑΣ)
  14. “JALE FATIH” ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ FERRYBOATS (ΜΥΤΙΛΗΝΗ)
  15. ΚΕΛΜΑΛΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ & ΣΟΥΛΑΚΕΛΛΗ ΓΙΩΤΑ (ΚΕΡΑΜΙΚΑ ΑΓΙΑΣΟΥ ΛΕΣΒΟΥ)
  16. ΚΕΡΑΜΙΚΑ – ΣΑΠΟΥΝΙΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΡΙΚΑΝΙΑΔΗ (ΑΡΜΟΛΙΑ ΧΙΟΥ) 
  17. “KYMA” HOTEL (ΕΡΕΣΟΣ ΛΕΣΒΟΥ)
  18. “LESEL” ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΛΕΣΒΟΥ
  19. ΜΑΡΙΝΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ (ΛΕΣΒΟΣ) 
  20. “MASTIC SPA” (ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΜΑΣΤΙΧΑΣ ΧΙΟΥ)
  21. ΜΟΛΥΒΟΣ & ΠΕΤΡΑ ΛΕΣΒΟΥ (ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ “LESVORAMA” & ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ALMA, APHRODITE, CLARA, MOLIVOS I & II, MOON GARDEN, OLIVE PRESS, ORFEAS, PANSELINOS, SUN RISE, VILLA IRIS, )
  22. MYTILANA VILLAGE” HOTEL (ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΛΕΣΒΟΥ)  
  23. SILVER BAY” HOTEL (ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΛΕΣΒΟΥ)
  24. ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΛΕΣΒΟΥ
  25. “PLOMARI FORUM” (ΦΟΡΕΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ΛΕΣΒΟΥ)
  26. “PSARRAS TRAVEL” (ΠΛΩΜΑΡΙ ΛΕΣΒΟΥ)
  27. (ΕΡΕΣΟΣ ΛΕΣΒΟΥ) 
  28. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΩΜΑΤΙΩΝ ΕΡΕΣΟΥ (ΛΕΣΒΟΣ)
  29. ΣΥΛλΟΓΟΣ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΩΜΑΤΙΩΝ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ (ΛΕΣΒΟΣ)
  30. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΕΡΕΣΟΥ (ΛΕΣΒΟΣ)
  31. “THEOFILOS PARADISE” BOUTIQUE HOTEL (ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΛΕΣΒΟΥ)
  32. ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΛΗΜΝΟΥ (ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ:  “ΓΚΑΡΑΛΗΣ” ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ, “ΓΕΥΣΕΙΣ ΛΗΜΝΟΥ”, “ΚΟΥΚΟΥΛΙΘΡΑΣ Ν. & ΥΙΟΙ Ο.Ε.”, “ΠΟΡΙΑΖΗ ΑΦΟΙ” (ΛΗΜΝΟΣ) 
  33. “ΧΙΩΝ” ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΑΛΗΣ & ΥΙΟΣ Ο.Ε. (ΧΙΟΣ)                                                                                                                                                                                                                                     
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel