Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Δασικοί χάρτες: Γιατί σχεδόν η μισή Λήμνος είναι «πράσινη»; | Δασολόγος δίνει τις απαντήσεις στον FM 100 (audio)

banner roots

Δασικοί χάρτες: Γιατί σχεδόν η μισή Λήμνος είναι «πράσινη»; | Δασολόγος δίνει τις απαντήσεις στον FM 100 (audio)
09.02.2021 | 21:50

Δασικοί χάρτες: Γιατί σχεδόν η μισή Λήμνος είναι «πράσινη»; | Δασολόγος δίνει τις απαντήσεις στον FM 100 (audio)

Συντάκτρια:  Βιργινία Καρβέλλη
Κατηγορία: Λήμνος

Ανησυχία προκάλεσαν σε μεγάλο αριθμό ιδιοκτητών εκτάσεων οι δασικοί χάρτες που έχουν αναρτηθεί για τη Λέσβο και τη Λήμνο καθώς δεν είναι λίγοι όσοι βρέθηκαν προ δυσάρεστων εκπλήξεων βλέποντας ότι η περιουσία τους χαρακτηρίζεται ως δασική.

Ειδικότερα για τη Λήμνο, χαρακτηριστικός είναι ο ισχυρισμός ότι, ενώ το νησί δεν διαθέτει δάση και άλλες πράσινες εκτάσεις, ο δασικός χάρτης το παρουσιάζει σχεδόν κατά το ήμισυ «πράσινο».

Η δασολόγος-δενδρολόγος Αλκμήνη Καρατζά, μιλώντας στην εκπομπή της Δέσποινας Βασιλειάδου, κατέρριψε τον παραπάνω ισχυρισμό εξηγώντας πως, σύμφωνα με τη δασική νομοθεσία, δασικές δεν χαρακτηρίζονται μόνο οι εκτάσεις που έχουν δάση. Αντιθέτως, δασική μπορεί να χαρακτηρίζεται και μια χορτολιβαδική ή και βραχώδης έκταση. Διευκρίνισε ότι, για παράδειγμα ένα χωράφι με πυκνά πουρνάρια ύψους μισού μέτρου, για τη δασική νομοθεσία είναι «εξίσου δάσος» όσο ένα υψηλό πευκοδάσος.

Τόνισε ότι σκοπός της κατάρτισης δασικών χαρτών είναι να γνωρίζει ο καθένας -και αρκετά σύντομα- ποιες εκτάσεις είναι δασικές και ποιες όχι. Σε ό,τι αφορά τυχόν λάθη που μπορεί να εντοπίζονται στους χάρτες, η κ. Καρατζά επέστησε την προσοχή των ιδιοκτητών εκτάσεων για την έγκαιρη υποβολή αντιρρήσεων, αφού για την περιοχή μας η προθεσμία υποβολής τους είναι προς το παρόν έως τις 27 Μαΐου.

Ακούστε όλα όσα για το θέμα η κ. Καρατζά.

 
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το