Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Ο Άη Στράτης και η Τήλος στις σελίδες των Financial Times!

banner roots

Ο Άη Στράτης και η Τήλος στις σελίδες των Financial Times!
15.02.2021 | 10:24

Ο Άη Στράτης και η Τήλος στις σελίδες των Financial Times!

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Λήμνος

Ανταπόκριση της εφημερίδας Financial Times (κείμενο Hope Kerin) από την Αθήνα με τίτλο “The Greek embrace of renewable energy“”-(«Ηλεκτρικά νησιά: ο Ελληνικός εναγκαλισμός των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας»), αναφέρεται σε ένα σημαντικό θέμα που ενδιαφέρει την Ελλάδα.

Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι χάρη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μερικά από τα πιο απομακρυσμένα Ελληνικά νησιά –έως τώρα εγκαταλειμμένα λόγω του μεγέθους τους- αποκτούν τελικά, βιώσιμο μέλλον.

Η Ελλάδα υιοθέτησε πρόσφατα ένα μακρόπνοο σχέδιο να αποδεσμευτεί μετά από δεκαετίες, από την εξάρτησή της από τις πολύ ρυπογόνες λιγνιτικές μονάδες παραγωγής ενέργειας. Απώτερος στόχος είναι έως το 2050, η χώρα να είναι απελευθερωμένη από τη χρήση άνθρακα, ενώ έως το 2028, σχεδιάζεται να κλείσουν οριστικά οι λιγνιτικοί σταθμοί.

Η κυβέρνηση στην Ελλάδα εξέδωσε άδειες για πολλά ηλιακά πάρκα, καθώς και για τη δημιουργία δεκάδων αιολικών πάρκων. Όσον αφορά στη νησιωτική χώρα, οι γυναίκες δήμαρχοι, βρίσκονται στην πρωτοπορία της πράσινης ανάπτυξης στη Μεσόγειο.

Το άρθρο στο μεγαλύτερο μέρος του αναφέρεται σε δύο μικρά νησιά του Αιγαίου, την Τήλο και τον Άγιο Ευστράτιο (Άη Στράτη).

Στην Τήλο με την καθοδήγηση της δημάρχου, Μαρία Καμμά-Αλιφέρη, το μικρό αυτό Ελληνικό νησί μεταξύ των τουριστικών Κω και Ρόδου, έγινε το πρώτο σε Ευρωπαϊκό επίπεδο όπου δημιουργήθηκε ένας υβριδικός σταθμός παραγωγής ενέργειας, με την εγκατάσταση μιας ανεμογεννήτριας και ενός μικρού σταθμού βασισμένου σε ηλιακά πάνελ.

Η τοποθέτηση της ύψους 55 μέτρων ανεμογεννήτριας -έργο του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής- έγινε μετά από ενδελεχή έρευνα και με τη συμβολή στελεχών της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, με σκοπό να μην διαταραχθεί η ζωή της πανίδας, ιδιαίτερα του σπάνιου ‘αετού του Bonelli’.

Όπως επισημαίνει η κα Αλιφέρη, μετά την εγκατάσταση το 2017 της ανεμογεννήτριας, σε συνδυασμό με την ηλιακή ενέργεια, δηλαδή με τη λειτουργία του υβριδικού αυτού σταθμού παραγωγής ενέργειας, βελτιώθηκε σημαντικά η ποιότητα της ζωής στο νησί της Τήλου, αν και ακόμη παρατηρούνται διακοπές ρεύματος, ειδικά τα καλοκαίρια. Το νησί των περίπου 500 μονίμων κατοίκων βασίζεται πατροπαράδοτα, στην αλιεία και την κατασκευή σκαφών.

Ο πληθυσμός του φτάνει ακόμη και τα 800 άτομα το καλοκαίρι με την άφιξη τουριστών, εποχικών εργαζομένων, αλλά και απόδημων Τηλιωτών. Αξιοσημείωτο κατά τη Δήμαρχο, είναι το γεγονός ότι τη δεκαετία 2000-2010, ο πληθυσμός του νησιού αυξήθηκε κατά 1/5, παραμένοντας σταθερός και κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης που ακολούθησε.

Λίγες οικογένειες εγκατέλειψαν το νησί, ενώ περίπου 50 ξένοι -κυρίως Γερμανοί και Βρετανοί- αγόρασαν κατοικίες στην Τήλο, όπου και διαμένουν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου.

Στο ακόμη μικρότερο νησί των 250 κατοίκων του Άη Στράτη -πλήρως αποκομμένο ενεργειακά από τη κοντινή Λήμνο- μετά τις αναβολές λόγω της οικονομικής κρίσης, με πρωτοστάτη τη (νεώτερη στην Ελλάδα) Δήμαρχο Μαρία Κακαλή, έχει προχωρήσει και μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης ένα παρόμοιο σχέδιο με το υβριδικό πρότυπο της Τήλου.

Με χρηματοδότηση €6 εκατ. (Κοινοτικοί/ΕΕ πόροι) και με την ενεργό εμπλοκή της ‘ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή’, αναμένεται ότι φέτος θα ξεκινήσει η κατασκευή του έργου. Η Δήμαρχος ελπίζει ότι το έργο θα υλοποιηθεί και σιγά-σιγά, λόγω πλέον και του χαμηλού κόστους ηλεκτρικής ενέργειας, θα υπάρξει ενδεχομένως κίνητρο να επιστρέψουν στο νησί ακόμη και οικογένειες με μικρά παιδιά.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι δεν συντάσσονται όλοι, με το μεγαλεπήβολο σχέδιο δημιουργίας μεγάλων αιολικών πάρκων στα νησιά του Αιγαίου. Η προοπτική χάραξης δρόμων στις βουνοπλαγιές και η τοποθέτηση ανεμογεννητριών που φτάνουν ακόμη και τα 200μ. ύψος, ξεσήκωσαν διαμαρτυρίες σε πολλά νησιά το περασμένο καλοκαίρι.

Ορισμένα πιλοτικά έργα σαμποταρίστηκαν από τοπικούς ακτιβιστές ή απλά, αφέθηκαν στην παρακμή τους. Σύμφωνα με τον ξενοδόχο Αγ.Ασημακόπουλο, ιδιοκτήτη αρκετών μικρών τουριστικών μονάδων στο κεντρικό Αιγαίο, «στα περισσότερα μεγάλα νησιά η τοπική οικονομία στηρίζεται στον τουρισμό, και όποια παρέμβαση τα κάνει να φαίνονται λιγότερο ελκυστικά στο Instagram, θα αντιμετωπιστεί σθεναρά».

 

Πηγή: hellasjournal.com

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel