Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Οι φορείς ιστορικής μνήμης Μακρονήσου, Άη Στράτη, Γυάρου παρουσιάζουν το τελευταίο λεύκωμα του Γ. Φαρσακίδη

banner roots

Οι φορείς ιστορικής μνήμης Μακρονήσου, Άη Στράτη, Γυάρου παρουσιάζουν το τελευταίο λεύκωμα του Γ. Φαρσακίδη
10.09.2013 | 21:23

Οι φορείς ιστορικής μνήμης Μακρονήσου, Άη Στράτη, Γυάρου παρουσιάζουν το τελευταίο λεύκωμα του Γ. Φαρσακίδη

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Λήμνος

Οι φορείς ιστορικής μνήμης Μακρονήσου, Άη Στράτη, Γυάρου παρουσιάζουν το τελευταίο λεύκωμα του Γιώργου Φαρσακίδη. Ανταρτοεπονίτης, ο Γιώργος Φαρσακίδης, πέρασε 16 χρόνια από τη ζωή του, σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και τόπους εξορίας όπως η Μακρόνησος, ο Άη Στράτης, η Γυάρος και η Λέρος.

Ανάπηρος στα δύο του χέρια και αυτοδίδακτος, στους τόπους του ζωγραφίζει θέματα με περιεχόμενο από τη ζωή των συγκρατούμενων συναγωνιστών του κι αργότερα από τους αγώνες του ελληνικού λαού.

Η παρουσίαση του λευκώματος «Αναζητώντας την Ιθάκη…πορεία ζωής…», θα γίνει στον προαύλιο χώρο των Μουσείων Μακρονήσου και Άη Στράτη (Αγίων Ασωμάτων 31, Θησείο) τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου στις 7.30 το απόγευμα.

Για τον Γιώργο Φαρσακίδη θα μιλήσουν, η δημοσιογράφος-λογοτέχνης Αριστούλα Ελληνούδη, η πρόεδρος του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Εύα Μελά.

Κείμενα του Γ. Φαρσακίδη θα διαβάσει ο ηθοποιός-λογοτέχνης Βασίλης Κολοβός, ενώ θα προβληθεί κα video με φωτογραφικό και εικαστικό υλικό διάρκειας 10 λεπτών.

Την εκδήλωση θα χαιρετήσουν οι:

- Γρ. Ριζόπουλος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου.

- Χαρ. Σισμάνης, αντιπρόεδρος του Μουσείου Άη Στράτη.

- Κ. Κατσιμπίνης, πρόεδρος του συλλόγου Γυάρος Ιστορική Μνήμη.

Το λέυκωμα του συγγραφέα εικαστικού Γιώργου Φαρσακίδη, ουσιαστικά είναι ένα συγκλονιστικό οδοιπορικό σε αναζήτηση της Ιθάκης, που διασχίζει τις κρίσιμες φάσεις της νεοελληνικής ιστορίας. Μνήμες της πρώιμης νιότης, χρόνια αγάπης και νοσταλγίας της Πρώτης Πατρίδας, της Οδησσού.

Ο ξεριζωμός και η εγκατάσταση στη Θεσσαλονίκη. Στις γειτονιές του Ντεπώ, στη γη μιας Καινούργιας Πατρίδας.

Ο Γιώργος Φαρσακίδης θα ζήσει τον Μάη του ’36 με τους συγκλονιστικούς απεργιακούς αγώνες, και τη δικτατορία του Μεταξά. Το Έπος της Αλβανίας, τη τριπλή Κατοχή, την Αντίσταση, το Κράτος του Τρόμου και τον Εμφύλιο.

Θα ζήσει τον Ζόφο των Πέτρινων Χρόνων που ακολούθησε.

Ο Γ. Φαρσακίδης, τιμήθηκε για την αγωνιστική και καλλιτεχνική του δράση, το 1975, με το Χρυσό Μετάλλιο της Σοβιετικής Επιτροπής Ειρήνης. Τον Ιούλιο του 2013, τιμήθηκε στις Βρυξέλες με το βραβείο Vanderborght, από την Διεθνή Ομοσπονδία των Αντιστασιακών.

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το