Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Κατάργηση Δ.Ο.Υ Λήμνου: Το ΣτΕ απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα της Λήμνου αλλά το Υπουργείο αρχίζει να αντιλαμβάνεται τη γκάφα ολκής
afoi poriazi
Κατάργηση Δ.Ο.Υ Λήμνου: Το ΣτΕ απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα της Λήμνου αλλά το Υπουργείο αρχίζει να αντιλαμβάνεται τη γκάφα ολκής
18.09.2013 | 19:15

Κατάργηση Δ.Ο.Υ Λήμνου: Το ΣτΕ απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα της Λήμνου αλλά το Υπουργείο αρχίζει να αντιλαμβάνεται τη γκάφα ολκής

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Λήμνος

Η Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ απέρριψε τελικά, την αίτηση αναστολής που είχαν καταθέσει στις 11 Δεκεμβρίου του 2012, ο Δήμαρχος Λήμνου Αντώνης Χατζηδιαμαντής και ο Δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου Χαράλαμπος Μακρής.

Με την αίτηση τους, οι δύο Δήμαρχοι, ζητούσαν την αναστολή της απόφασης του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία αφορούσε στην κατάργηση της Δ.Ο.Υ Λήμνου.

Η επιτροπή του ΣτΕ με την υπ αρίθμ. 397/2013 απόφασή της, έκρινε ότι η αίτηση των δύο αυτοδιοικητικών εκπροσώπων, πρέπει να απορριφθεί, διότι δεν συντρέχουν οι εξαιρετικοί εκείνοι λόγοι, οι οποίοι θα ήταν ικανοί να δικαιολογήσουν την αναστολή της υπουργικής απόφασης.

Δέχτηκε παράλληλα την αναγκαιότητα λήψης του συγκεκριμένου μέτρου για λόγους γενικότερου και επιτακτικού δημόσιου συμφέροντος, οι οποίοι συνάπτονται με την επίτευξη δημοσιονομικού οφέλους και την μείωση του δημοσίου ελλείμματος και του δημοσίου χρέους, ενώ παράλληλα αποδέχεται τον ισχυρισμό του υπουργείου περί πρόνοιας της νησιωτικότητας.

Η επιτροπή του ΣτΕ μάλιστα, σε κάποιο σημείο της απόφασής της, χαρακτηρίζει απαράδεκτο το αίτημα της αναστολής από τους δύο δήμους.

Διαβάστε εδώ την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Την ίδια ώρα πάντως, με έγγραφο που κοινοποιήθηκε σήμερα στις αρχές του νησιού, το Υπουργείο Οικονομικών, αναγνωρίζοντας προφανώς την άστοχη διαχείρηση του θέματος και το μη εφαρμόσιμο της αρχικής απόφασης, προχωράει με πολιτική απόφαση, στην ονομαστική διάκριση των νησιών Λήμνου και Καρπάθου.

Εντούτοις, ακόμη και τώρα, δεν επιλύεται κανένα πρακτικό πρόβλημα, αφού στο έγγραφο αναφέρεται ρητά η τοποθέτηση στη Λήμνο, τριών υπαλλήλων, ο ένας εκ των οποίων με την αρμοδιότητα του ταμία. Αυτό στη πράξη σημαίνει ότι οι οικονομικές υποθέσεις που διεκπεραιώνονταν από έντεκα υπαλλήλους μέχρι πρότινος, από την καταργημένη πλέον Δ.Ο.Υ Λήμνου, τώρα θα κληθούν να τις φέρνουν εις πέρας τρεις υπάλληλοι (!!). Θυμίζουμε ότι ακόμη και η δέσμευση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Χαράλαμπου Αθανασίου, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Λήμνο, έκανε λόγο για τέσσερις υπαλλήλους και έναν ακόμη με την ιδιότητα του ταμία.

Δείτε παρακάτω το σχετικό έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών.

                                               1239984 10201992557365175 894853456 n

Ο Δήμαρχος Λήμνου Αντώνης Χατζηδιαμαντής, δήλωσε νωρίτερα στο σταθμό μας σχολιάζοντας τις νεότερες εξελίξεις:

"Δεν μου επιτρέπεται να σχολιάσω την απόφαση του δικαστηρίου, αλλά τα επιχειρήματα της πολιτείας για την απομάκρυνση της κρίσιμης αυτής υπηρεσίας από το νησί μας είναι αδιαμφισβήτητα αίολα, όπως άλλωστε αποδεικνύεται από την σημερινή απόφαση των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών για τον διαχωρισμό της Λήμνου και της Καρπάθου από τις υπόλοιπες κατηργημένες νησιωτικές ΔΟΥ. Δυστυχώς, το κράτος αποχωρεί από τη Λήμνο, χωρίς καμία λογική, αφού δεν υπάρχει κανένα δημοσιονομικό όφελος.

Όλο αυτόν τον παραλογισμό τον ζούμε και με το νοσοκομείο Λήμνου, με το ΚΕΠΑ αλλά και με τόσες άλλες δομές που έχουν εν μία νυκτί διαλύσει. Οι πολίτες της Λήμνου πρέπει να εξυπηρετούνται αποκλειστικά στο νησί μας, χωρίς καμία, ούτε έμμεση, οικονομική επιβάρυνση. Όσο τα γραφόμενα του μνημονίου υπερισχύουν της λογικής, εμείς θα συνεχίσουμε να παλεύουμε".

Το κράτος, λοιπόν, ως φαίνεται,  αρχίζει σιγά σιγά να αντιλαμβάνεται, αλλά με ιδιαιτέρως αργούς ρυθμούς, χαμηλά αντανακλαστικά και αφού όπως φάνηκε, δυστυχώς, δεν είχε προηγηθεί ούτε καν η στοιχειώδης προετοιμασία, παρά τις επανειλημμένες παρατάσεις πριν την κατάργηση της Δ.Ο.Υ.

Το οφθαλμοφανές για κάθε κοινό νου, ότι δηλαδή, είναι απολύτως ανεφάρμοστο ένα νησί 17.000 κατοίκων να μετακινείται σε ένα άλλο γειτονικό νησί, που απέχει 6 ώρες ακτοπλοϊκώς, για μια απλή συναλλαγή με το κράτος, δυστυχώς δεν ήταν δυνατόν να γίνει αντιληπτό έγκαιρα από τους αρμόδιους του Υπουργείου. Το αποτέλεσμα: Αποφάσεις στο πόδι, πρωτοφανές μπάχαλο, απόλυτη σύγχιση, απίστευτη ταλαιπωρία για τους φορολογούμενους, εκροή εσόδων για το κράτος και εν τέλει μηδενική αποτελεσματικότητα.

 

Δέσποινα Βασιλειάδου

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε τοaqua blue new

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018