Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Μουτζούρης: «Θα χρηματοδοτηθούν 1.785 επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία»

banner roots

Μουτζούρης: «Θα χρηματοδοτηθούν 1.785 επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία»
20.04.2021 | 13:13

Μουτζούρης: «Θα χρηματοδοτηθούν 1.785 επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία»

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Λήμνος

Συνέντευξη Τύπου για τα αποτελέσματα του προγράμματος «Ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19 στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, παραχώρησαν σήμερα (20/4) μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Περιφερειάρχης Κωνσταντίνος Μουτζούρης, ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Γιώργος Πλακωτάρης και το αρμόδιο στέλεχος της Διαχειριστικής Θεολόγος Αθανασέλης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν και τα οποία θα οριστικοποιηθούν και θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες με ακρίβεια, η βάση χρηματοδότησης θα κυμανθεί στο 21,70 και είναι η μικρότερη βάση αποδοχής σε σχέση με τις υπόλοιπες Περιφέρειες.

Συνολικά κατατέθηκαν 3.823 αιτήσεις χρηματοδότησης με προϋπολογισμό 89.904.000 εκ. ευρώ, ποσό υπερδιπλάσιο από το αρχικό ποσό των 40 εκατομμυρίων ευρώ και από αυτές εγκρίθηκαν οι 1.785 με προϋπολογισμό 40.052.000 εκ. ευρώ. Απερρίφθησαν λόγω έλλειψης δικαιολογητικών 332 αιτήσεις, ενώ οι υπόλοιπες 1.706 αιτήσεις που βρίσκονται κάτω από την βάση του 21,70, δεν δύναται να χρηματοδοτηθούν λόγω έλλειψης χρημάτων. Μέσα στις επόμενες ημέρες και αμέσως μετά την οριστικοποίηση από το σύστημα των αποτελεσμάτων, θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις ενστάσεις οι οποίες θα πρέπει να υποβληθούν εντός πέντε εργάσιμων ημερών. Αμέσως μετά την εξέταση των ενστάσεων θα ξεκινήσει η καταβολή των χρημάτων στους δικαιούχους.

Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης, θα λάβει ο ίδιος πρωτοβουλία να έρθει σε επαφή με τους συναδέλφους Περιφερειάρχες ώστε να κατατεθεί από κοινού αίτημα προς την κυβέρνηση να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και οι επιχειρήσεις που δεν εντάχθηκαν στο πρόγραμμα, λόγω έλλειψης πόρων.

«Το πρόγραμμα που ξεκινήσαμε να υλοποιούμε στις 30 Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους, ολοκληρώνεται και είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι 1.785 επιχειρήσεις θα χρηματοδοτηθούν. Η Περιφέρεια και τα στελέχη της Διαχειριστικής εργάστηκαν σκληρά όλο αυτό το διάστημα και τους αξίζουν συγχαρητήρια γιατί έφεραν εις πέρας ένα δύσκολο πρόγραμμα. Θέλω να τονίσω πως εμείς ως Περιφέρεια δεν είχαμε καμία ανάμειξη στην ανάδειξη των αποτελεσμάτων, όλα έγιναν μέσω του αρμόδιου Υπουργείου και της ΕΛΛΑΝΕΤ και υπάρχει πλήρης διαφάνεια. Είμαστε από τις Περιφέρειες με την χαμηλότερη βάση, έχουμε από τις υψηλότερες χρηματοδοτήσεις και θα προσπαθήσουμε να πάρουμε πρωτοβουλίες ώστε και οι επιχειρήσεις που δεν εντάχθηκαν στο πρόγραμμα αυτό λόγω βαθμολογίας να χρηματοδοτηθούν μέσω άλλου προγράμματος», δήλωσε ο Περιφερειάρχης.

Από την πλευρά του ο κ. Πλακωτάρης στην τοποθέτηση του έκανε λόγο για 100% πλέον απορρόφηση του ΠΕΠ, στην πιο παραγωγική περίοδο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου από πλευράς ένταξης και υλοποίησης συμβάσεων τα τελευταία 20 χρόνια: «Ήταν μια διαδικασία που διήρκησε συνολικά 5 μήνες και ήταν απολύτως καθαρή και διάφανη αφού οι επιχειρήσεις ήξεραν με την κατάθεση της αίτησης και την βαθμολογία τους, άρα δεν μπορεί κανείς να πει ότι θα υπήρχε παρέμβαση. Παράλληλα κάναμε τα αδύνατα δυνατά για να μην απορριφθούν αιτήσεις για πολύ τυπικούς λόγους, καταφέρνοντας από τις αρχικές 370 αιτήσεις που μας απέρριψε το Υπουργείο να "σώσουμε" περίπου 40.

Αυτό που θέλω να πω όμως, με αφορμή το πρόγραμμα αυτό, είναι πως με την ολοκλήρωση και την υπογραφή της απόφασης από τον Περιφερειάρχη, έχουμε πλέον 100 % απορρόφηση του ΠΕΠ και μάλιστα δυόμιση χρόνια πριν αυτό κλείσει και δεν έχουμε το άγχος αν θα χάσουμε πόρους. Έχουμε μπροστά μας πλέον την υλοποίηση και την ένταξη συμβάσεων με εξασφαλισμένες τις χρηματοδοτήσεις. Τέτοια ένταση χρηματοδότησης δεν έχω ξανά δει από το 2001 που βρίσκομαι στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Όχι μόνο μας έρχονται πολλά χρήματα αλλά τα δεσμεύουμε και τα υλοποιούμε, γεγονός πολύ σημαντικό για τα νησιά μας που περνάνε τόσες δυσκολίες αυτή την περίοδο».

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel