Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Συνεργασία της «Honey Hasapis» με εργαστήριο του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου για μελέτη της αντιμικροβιακής δράσης των μελιών της.
ikteo limnou
Συνεργασία της «Honey Hasapis» με εργαστήριο του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής  του Πανεπιστημίου Αιγαίου για μελέτη της αντιμικροβιακής δράσης των μελιών της.
10.05.2021 | 20:19

Συνεργασία της «Honey Hasapis» με εργαστήριο του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου για μελέτη της αντιμικροβιακής δράσης των μελιών της.

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Λήμνος

Η μελισσοκομική εταιρεία «Honey Hasapis» του κ. Χασάπη Δημητρίου με έδρα το Μούδρο Λήμνου (www.honeyhasapis.com) μελέτησε την αντιμικροβιακή δράση των μελιών της, σε συνεργασία με το εργαστήριο του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του καθηγητή Δρ. Γκατζιώνη Κωνσταντίνου (www.fns.aegean.gr/consumerlab-gr) και συνεργαζόμενους ερευνητές που εδρεύουν στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμινγχαμ στην Αγγλία.

Το έργου με τίτλο <Μελέτη της Αντιμικροβιακής Ιδιότητας του Μελιού της Εταιρείας Honey Hasapis> εκπονήθηκε με σύμβαση μεταξύ της εταιρίας, του γραφείου έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του εργαστηρίου του κ Γκατζιώνη κατά το πρώτο τετράμηνο του 2021.

Picture1

Συγκεκριμένα το έργο εστίασε στον ποιοτικό και ποσοτικό προσδιορισμό της αντιμικροβιακής δράσης των μελιών της εταιρείας Honey Hasapis ενάντια χαρακτηρισμένων στελεχών βακτηριών Staphylococcus aureus MRSA, δηλαδή εναντίoν νοσοκομειακών βακτηρίων που πλέον έχουν αναπτύξει αντίσταση στα κοινά αντιβιοτικά και αποτελούν σοβαρή απειλή για την υγεία του ανθρώπου. Επίσης, η δράση των μελιών της εταιρείας Honey Hasapis κατά του MRSA συγκρίθηκε και με την αντίστοιχη από εμπορικά δείγματα μελιών Μάνουκα (Manuka) από τη Νέα Ζηλανδία, που είναι καθιερωμένα παγκοσμίως για την ισχυρή αντιμκροβιακή τους δράση.

Οι δράσεις και ιδιότητες που έχουν αποδοθεί γενικά στο μέλι την τελευταία δεκαετία, συμπεριλαμβάνουν την αντιμετώπιση του βήχα, ανακούφιση του πονόλαιμου, κρυολογήματος, φλεγμονές του στόματος, αμυγδαλίτιδες κ.α., και καθώς έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες, χρησιμοποιείται για την ταχύτερη επούλωση τραυμάτων. Ωστόσο κάποια μέλια παρουσιάζουν υψηλότερη δραστικότητα ώστε να μπορούν να είναι αποτελεσματικά σε πραγματική χρήση ως φυσικό θεραπευτικό. Σημείο αναφοράς σε αυτή τη δράση του μελιού μέχρι σήμερα αποτελεί το μέλι Μάνουκα που προέρχεται από τη Νέα Ζηλανδία και οφείλει τη υψηλότερη δραστικότητα του στην ουσία methylglyoxal (MGO), και έχει καθιερωθεί στο εμπόριο ως φυσικό ίαμα που χρησιμοποιείται εσωτερικά και εξωτερικά.

Μεθοδολογικά, η έρευνα για τον προσδιορισμό της αντιμικροβιακής δράσης των μελιών της εταιρείας Honey Hasapis χρησιμοποίησε την ανάλυση διάχυσης δίσκου και MIC ενάντια σε πολλά στελέχη MRSA, σε σύγκριση με μέλια Μάνουκα υψηλής δραστικότητας. Κατά τη μελέτη, η αντιμικροβιακή δράση όλων των δειγμάτων μελιού Honey Hasapis παρουσίασαν υψηλή αντιβακτηριακή δράση προς όλα τα στελέχη MRSA, η οποία ήταν ίδια ή μεγαλύτερη από εκείνη των μελιών Μάνουκα.

Πρόκειται για μια πρώτη συστηματική μελέτη της αντιμικροβιακής δράσης των μελιών της εταιρείας Χασάπης στη Λήμνο, κατά ανθεκτικών βακτηρίων στα αντιβιοτικά και υποδεικνύει τη δυναμική τους ως λειτουργικά τρόφιμα (functional foods) καθώς και ανοίγει το δρόμο για διερεύνηση πιθανής χρήση τους σε φαρμακευτικά σκευάσματα και καλλυντικά.

radio website

------------------------------------------------------------------------

Η συνεργασία:

Η ομάδα του καθηγητή Δρ. Γκατζιώνη Κωνσταντίνου του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, (www.fns.aegean.gr/consumerlab-gr) είναι από τις πλέον καταρτισμένες στη μελέτη βιοδραστικότητας μελισσοκομικών προϊόντων και το έργο της περιλαμβάνει μελέτες δημοσιευμένες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά υψηλού κύρους για

- το μέλι: https://www.nature.com/articles/s41598-020-74937-6

- την πρόπολη: https://ifst.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jfpp.15145

- το δηλητήριο της μέλισσας: https://link.springer.com/article/10.1186/s13568-021-01214-8

σε συνεργασία με το ΑΠΘ, ιδρύματα του εσωτερικού και πανεπιστήμια του εξωτερικού.

(www.fns.aegean.gr/consumerlab-gr)

Η επιχείρηση μελισσοκομίας 'HONEY HASAPIS', ιδρύθηκε στις αρχές του 2011, στο Μούδρο της Λήμνου, και τα ανωτέρας ποιότητας προϊόντα κυψέλης HoneyHasapis έλαβαν αμέσως ηγετική θέση, στο βάθρο των επωνύμων προϊόντων, κερδίζοντας 11 παγκόσμιους διαγωνισμούς και έχουν συμπεριληφθεί εντός των κορυφαίων Ελληνικών προϊόντων.

(www.honeyhasapis.com)

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018