Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>ΓΕΛ Μούδρου: 2ο βραβείο καινοτομίας σε πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό

banner roots

ΓΕΛ Μούδρου: 2ο βραβείο καινοτομίας σε πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό
17.06.2021 | 11:41

ΓΕΛ Μούδρου: 2ο βραβείο καινοτομίας σε πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Λήμνος

Το ΓΕΛ Μούδρου διακρίθηκε με το 2ο βραβείο καινοτομίας πανελλαδικά στο μαθητικό Διαγωνισμό "Νησιά Φάροι βιώσιμης ανάπτυξης” για την πρότασή του: "Φωτί-ζουμε τον πολιτισμό μας". Η πρόταση αυτή έχει ήδη λάβει διάκριση στον μαθητικό διαγωνισμό Bravo Schools 2021 στον τομέα της καθαρής ενέργειας.

student contest BLOG 02

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του σχολείου: «Την πρόταση του καινοτόμου έργου υλοποίησε η ομάδα έργου, αποτελούμενη από τις μαθήτριες: Δήμητρα Άντων, Νικολέττα Δήμου, Μαρία Κιουρανάκη, Αποστολία Ειρήνη Λαγού, Χριστίνα Παππά και Σταυρούλα Μαρία Στενού, με την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού, κ. Θεοδώρας Λυμπέρη και του coach κ. Κωνσταντίνου Χασάπη. Επίσης, ευχαριστούμε θερμά το Δήμο Λήμνου για τη συνεργασία και την υποστήριξή του.

Η πρότασή μας εστιάζει στην ανάδειξη μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς και γεωλογικού ενδιαφέροντος, μέσω αξιοποίησης εναλλακτικών μορφών ενέργειας. Συγκεκριμένα, η ανάδειξη μέσω φωτισμού, που θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (φωτοβολταϊκά πάνελ που θα είναι ενσωματωμένα στα εξωτερικά φωτιστικά σώματα) και ενεργειακής αναβάθμισης κτηρίων (μουσεία), η οδοσήμανση μέσω φωτεινών επιγραφών, έτσι ώστε τα μνημεία αυτά να είναι ορατά, εύκολα προσβάσιμα στους επισκέπτες και να αναδειχθεί η παρουσία και η σημασία τους. Η συγκεκριμένη πρόταση αφορά σε όλο το νησί, καθώς στη Λήμνο εντοπίζονται πολύ σημαντικά μνημεία γεωλογικού ενδιαφέροντος, όπως απολιθωμένοι κορμοί ή η γεωλογικά και μορφολογικά μοναδική περιοχή του Φαρακλού.

Επίσης, τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, είτε πρόκειται για αρχαία (Πολιόχνη, Ηφαιστία, Καβείρια) είτε για μεσαιωνικά (Κάστρο της Μύρινας) είτε για νεότερα (εκκλησίες: Παναγία Κακκαβιώτισσα, Ευαγγελίστρια και Άγιοι Ταξιάρχες Μούδρου), εξωκκλήσια, τόποι ιστορικής μνήμης (συμμαχικά κοιμητήρια, λαογραφικά μουσεία, αρχαιολογικό μουσείο, μουσείο Ναυτικής Ιστορίας, Ναυτικό Μουσείο) αποτελούν σήματα κατατεθέντα για το νησί και δεν έχουν τύχει της ανάλογης αξιοποίησης και ανάδειξης. Είναι μία συνολική και συλλογική πρόταση, που προέκυψε μετά από συζήτηση και αφού αφουγκραστήκαμε τις ανάγκες των τοπικών κοινοτήτων.

limnos simeia

Στόχο έχουμε τη δημιουργία μιας μεγάλης Ενεργειακής Κοινότητας, με τη σύμπραξη των φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης, επιστημόνων, κατοίκων, ομίλων νέων και συλλόγων της Λήμνου. Η παραπάνω πρόταση αξιοποιεί με ήπιο τρόπο τις υπάρχουσες δυνατότητες του νησιού, όπως τους πολύ δυνατούς ανέμους σε όλη τη διάρκεια του χρόνου και τη συχνή ηλιοφάνεια (αιολική-ηλιακή ενέργεια), δεν επιβαρύνει με έξοδα υλοποίησης τις τοπικές κοινότητες και δεν αποτελεί μία παρέμβαση που θίγει τα συμφέροντα επαγγελματιών και ομάδων. Η διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού όσο και των σημείων γεωλογικού ενδιαφέροντος αφορά τόσο στο οδικό δίκτυο όσο και σε μονοπάτια, προτάσσοντας την εγκατάσταση επιγραφών φωτιζόμενων με πάνελ. Επιπλέον, προτείνεται η ανάδειξη των κτηρίων μέσα από τη συντήρησή τους και την ενεργειακή τους αναβάθμιση, αναφορικά με τις μονώσεις, την ψύξη ή τη θέρμανση.

Αντίστοιχο έργο δεν έχει προταθεί στο νησί, γιατί η κοινωνική καινοτομία αποτελεί τη νέα πραγματικότητα. Η σύμπραξη κατοίκων και φορέων για την ανάδειξη της Λήμνου σε πόλο έλξης θα συμβάλει στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ντόπιων, μέσα από την προβολή του τόπου τους εκτός των ορίων του νησιού και της Ελλάδας. Η ανάδειξη των σημαντικών στοιχείων του νησιού, που μέχρι τώρα έχει παραγνωριστεί ή υποτιμηθεί, αποτελεί παράδειγμα συνολικής διαχείρισης και συνεργασίας και συνδέει τον τομέα της ανάπτυξης και προόδου με την ιστορία και την παράδοση. Έτσι η αξιοποίηση της τεχνολογίας και των εναλλακτικών μορφών ενέργειας μπορούν να καταστήσουν το νησί της Λήμνου ενεργειακά και τουριστικά “έξυπνο”, καθώς η προβολή των πολιτιστικών και γεωμορφολογικών στοιχείων του δε θα αποβαίνει επιβαρυντική για το περιβάλλον και τη φύση. 

Τέλος, η πρότασή μας αποτελεί μέρος της καθοδήγησης, που έχουμε λάβει κατά την προετοιμασία μας ως υπό ένταξη σχολείο στο δίκτυο συνδεδεμένων σχολείων UNESCO ASPnet».

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το