Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Αρνάκι και κατσικάκι Λήμνου στο δρόμο για ένταξη στα ΠΟΠ/ΠΓΕ
Αρνάκι και κατσικάκι Λήμνου στο δρόμο για ένταξη στα ΠΟΠ/ΠΓΕ
05.07.2021 | 19:42

Αρνάκι και κατσικάκι Λήμνου στο δρόμο για ένταξη στα ΠΟΠ/ΠΓΕ

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Λήμνος

Της Μαρίας Γιουρουκέλη

Οι δύο σχετικοί φάκελοι που υποβλήθηκαν από τον Αγροτικό Οινοποιητικό Συνεταιρισµό Λήµνου «Η ΕΝΩΣΗ», εγκρίθηκαν από την προϊσταµένη της Γενικής ∆ιεύθυνσης Τροφίµων του υπουργείου και µένει τώρα να υποβληθούν στα αρµόδια κοινοτικά όργανα.

Το κρέας που ορίζεται ως «Αρνάκι Λήµνου», και «Κατσικάκι Λήµνου» προέρχεται από πληθυσµούς προβάτων που εκτρέφονται παραδοσιακά στις νήσους Λήµνου και Αγίου Ευστρατίου (νησιωτικό σύµπλεγµα του Βορειοανατολικού Αιγαίου) και έχουν προσαρµοσθεί µε την πάροδο των χρόνων στο περιβάλλον της εν λόγω περιοχής. Μάλιστα, στα οργανοληπτικά του στοιχεία διαπιστώνεται εργαστηριακά παρουσία ω3 λιπαρών οξέων και τοκοφερολών.

Στην νήσο Λήµνο υπάρχει ένας πληθυσµός περίπου 70.000 παραγωγικών θηλυκών προβάτων στις µικτές (αιγοπροβατοτροφικές) και στις αµιγώς προβατοτροφικές εκµεταλλεύσεις (στοιχεία Κτηνιατρικής βάσης - έτους 2018, και 11.000 παραγωγικών θηλυκών αιγών.

Το σύστηµα εκτροφής των προβάτων και εριφίων αντίστοιχα που δίδουν το «Αρνάκι Λήµνου» και «Κατσικάκι Λήµνου» ορίζεται ως ηµιεκτατικής εκτροφής, χαρακτηρίζεται δηλαδή από  χαµηλές εισροές και στηρίζεται κυρίως στην ελεύθερη βόσκηση της συγκεκριµένης γεωγραφικής περιοχής. Σύµφωνα µε αυτό το σύστηµα εκτροφής, τα πρόβατα και τα κατσίκια βόσκουν καθόλη τη διάρκεια του έτους στους βοσκότοπους της περιοχής γύρω από τα ποιµνιοστάσια, όταν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες, αλλά δεν µετακινούνται σε τόπους θερινής διαβίωσης και εκτός των νήσων.

Συγκεκριµένα, καταναλώνουν µια πλούσια ποικιλία αρωµατικών εδώδιµων φυτών και βοτάνων. Για την εξεύρεση τροφής δε χρειάζεται να διανύσουν µεγάλες αποστάσεις, λόγω των µικρών χιλιοµετρικών αποστάσεων.  Το θετικό αποτέλεσµα της, σχεδόν µόνιµης, πρόσβασης των προβάτων και εριφίων στους βοσκοτόπους αφορά στην ανάπτυξη των µυών και στην περιορισµένη κατανάλωση του εναποτιθέµενου λίπους λόγω της αντίστοιχα περιορισµένης κατανάλωσης ενέργειας για την µετακίνηση σε µεγάλες αποστάσεις για εξεύρεση τροφής.

 

Πηγή: agronews.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018