Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Μια ακόμη ιστορική στιγμή για τη Λήμνο και την Ίμβρο
Μια ακόμη ιστορική στιγμή για τη Λήμνο και την Ίμβρο
06.08.2021 | 21:56

Μια ακόμη ιστορική στιγμή για τη Λήμνο και την Ίμβρο

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Λήμνος

Τα νησιά Ίμβρος και Λήμνος συνδέονται μεταξύ τους με βαθείς ιστορικούς δεσμούς που, δυστυχώς, κόπηκαν όταν η Ίμβρος, μαζί με το νησί της Τενέδου παραδόθηκαν στην τουρκική κυβέρνηση στη δεκαετία του 1920.

Οι λεπτομέρειες για όσα συνέβησαν τότε εξιστορούνται στο βιβλίο που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τον διάσημο καθηγητή και συγγραφέα Αναστάσιο Τάμη, με τον τίτλο «Ίμβρος και Τένεδος».

Μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Λημνιακής Κοινότητας Βικτώριας συναντήθηκαν πρόσφατα με μέλη της Ιμβριακής Ένωσης Βικτώριας με σκοπό την επανασύνδεση των δύο τοπικών κοινοτικών ομάδων.

Ο πρόεδρος της Λημνιακής Κοινότητας, Φίλιππος Διαματάρης, αναφερόμενος στο λαό της Ίμβρου, δήλωσε: «Αυτό που συνέβη τότε είναι απλά αδιανόητο. Το να χάσουν το σπίτι τους, την ταυτότητά τους, το νησί τους, την κληρονομιά τους, ήταν μια τεράστια καταστροφή για τον λαό της Ίμβρου.

Αυτό που κάνει αυτή την ιστορική στιγμή ακόμη πιο δυσάρεστη είναι το γεγονός ότι και η Λήμνος βρισκόταν στο ίδιο «διαπραγματευτικό τραπέζι» εκείνη την εποχή. Φανταστείτε πώς θα ήταν η ζωή μας σήμερα εάν η ελληνική κυβέρνηση προχωρούσε σε ανταλλαγή και του δικού μας λαού;

Έχοντας αυτό κατά νου, ήρθαμε σε επαφή με την Ιμβριακή Ένωση Βικτώριας με σκοπό να επανασυνδέσουμε τους δύο οργανισμούς και τα μέλη μας, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μαζί στο μέλλον.

Ευχαριστώ τον πρόεδρο Θανάση Πινήρου και τα μέλη της Επιτροπής της Ιμβριακής Ένωσης που αποδέχτηκαν την πρόσκλησή μας να παρευρεθούν στην πρόσφατη συνάντησή μας και που συμφώνησαν στην αλληλοϋποστήριξη των δύο κοινοτήτων στο μέλλον.

Αυτή είναι πραγματικά μια ακόμη ιστορική στιγμή τόσο για τους Ίμβριους όσο και για τους Λημνιούς, ωστόσο πολύ πιο θετική και παραγωγική σε σχέση με αυτό που συνέβη πριν από πολλά χρόνια».

 

Πηγή: neoskosmos.com

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018