Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Μετ’ εμποδίων σε Λήμνο και Αη Στράτη

banner roots

Μετ’ εμποδίων σε Λήμνο και Αη Στράτη
24.08.2021 | 09:14

Μετ’ εμποδίων σε Λήμνο και Αη Στράτη

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Και νέα βλάβη στο πλοίο που εξυπηρετεί την ακτοπλοϊκή σύνδεση των δύο νησιών. ● Επιστολή διαμαρτυρίας.

Η ταλαιπωρία που έχουν υποστεί φέτος το καλοκαίρι λόγω των συχνών βλαβών του πλοίου που εκτελεί την ακτοπλοϊκή γραμμή Λαύριο-Αγιος Ευστράτιος-Λήμνος-Καβάλα οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου καλά κρατεί.

Την Παρασκευή, σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας, άλλη μια βλάβη σημειώθηκε στο επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο «Αqua Star», αυτή τη φορά στο δίκτυο τροφοδοσίας της δεξιάς κύριας μηχανής, ενώ βρισκόταν έξω από το λιμάνι της Καβάλας. Το πλοίο, που είχε αποπλεύσει για το προγραμματισμένο δρομολόγιό του προς τους λιμένες Λήμνου-Αγίου Ευστρατίου-Λαυρίου με 281 επιβάτες, 73 Ε.Ι.Χ. οχήματα και ένα φορτηγό, επέστρεψε με ασφάλεια στο λιμάνι της Καβάλας. Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καβάλας απαγορεύτηκε ο απόπλους του μέχρι την αποκατάσταση της βλάβης και την προσκόμιση βεβαιωτικού διατήρησης κλάσης από τον νηογνώμονα που το παρακολουθεί, ενώ οι επιβάτες επρόκειτο να προωθηθούν στους προορισμούς τους με μέριμνα της πλοιοκτήτριας εταιρείας.

Την κατάσταση αυτή ήδη κατήγγειλε την περασμένη εβδομάδα η ΠΝΟ, ο γενικός γραμματέας της οποίας Μ. Τσικαλάκης αναφέρθηκε στις πολύωρες καθυστερήσεις του «Aqua Star» τόσο από το λιμάνι του Λαυρίου όσο και από το λιμάνι της Μύρινας στη Λήμνο λόγω βλαβών, τονίζοντας ότι οι καθυστερήσεις είχαν αποτέλεσμα τη μεγάλη ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού αλλά και του πληρώματος, το οποίο «με υπεράνθρωπες προσπάθειες αποκατέστησε τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν».

Απηύθυνε επίσης ερώτημα στο υπουργείο Ναυτιλίας και στον αρμόδιο κλάδο Επιθεώρησης Εμπορικών Πλοίων εάν πράγματι διενεργήθηκαν και διενεργούνται συνεχώς όλοι οι σχετικοί επιβαλλόμενοι έλεγχοι πριν χορηγηθούν οι αντίστοιχες άδειες για τη δρομολόγηση όχι μόνο του συγκεκριμένου πλοίου αλλά και όλων των δρομολογημένων ακτοπλοϊκών πλοίων.

Για το ζήτημα που έχει προκύψει έστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Ναυτιλίας ο δήμαρχος Λήμνου, Δημήτρης Μαρινάκης, ο έπαρχος Λήμνου, Αγγελος Βλαττάς-Λαμπρινός, και η δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου, Μαρία Κακαλή.

Στην επιστολή τους ζητούν τη λήψη άμεσων μέτρων για την επίλυση του σοβαρού προβλήματος που έχει οδηγήσει σε μεγάλη ταλαιπωρία κατοίκους και επισκέπτες των νησιών, καθώς δρομολογήθηκε πλοίο στη γραμμή Λαύριο-Αγιος Ευστράτιος-Λήμνος-Καβάλα το οποίο αδυνατεί να εκτελέσει ομαλά τα δρομολόγια, με αποτέλεσμα να πλήττεται έντονα ο τουρισμός αλλά και όσοι άλλοι μετακινούμενοι εξυπηρετούνται ακτοπλοϊκώς.

Στην επιστολή αναφέρουν την περίπτωση επιβατών οι οποίοι αναγκάστηκαν να ταξιδέψουν με άλλο πλοίο σε άλλο προορισμό, αρκετά χιλιόμετρα μακριά από το λιμάνι στο οποίο επρόκειτο να μεταβούν αρχικά. Και το σημαντικότερο, όπως σημειώνουν, είναι ότι εγείρονται και ζητήματα και για την ασφάλεια των επιβατών.

Ως εκ τούτου ζητούν την επιθεώρηση του πλοίου από κλιμάκιο του υπουργείου και την άμεση αντικατάστασή του με δρομολόγηση πλοίου ικανού να εκτελεί απρόσκοπτα τα δρομολόγια στο υπόλοιπο της τουριστικής σεζόν και έως ότου βρεθεί οριστική λύση. «Οι τοπικοί φορείς είναι διατεθειμένοι να εξαντλήσουν κάθε νόμιμο μέσο προκειμένου να υπερασπιστούν το δικαίωμα των νησιωτών αλλά και των επισκεπτών να ταξιδεύουν χωρίς να βρίσκονται αντιμέτωποι με τέτοια απαράδεκτα φαινόμενα» συμπληρώνουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Ναυτιλίας, Γ. Πλακιωτάκης, γνωρίζει ήδη εδώ και πολύ καιρό το πρόβλημα που έχει προκύψει, καθώς από τις αρχές Ιουλίου ο δήμαρχος είχε στείλει και πάλι επιστολή στον υπουργό εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκειά του για την αιφνιδιαστική ακύρωση του δρομολογίου του «Aqua Star».

Ζητούσε μάλιστα την άμεση επιθεώρηση του πλοίου από κλιμάκιο του υπουργείου και την εξέταση του ιστορικού εκτέλεσης των δρομολογίων αυτού, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα προκύψουν ανάλογα προβλήματα κατά τους τουριστικά κρίσιμους θερινούς μήνες, και ει δυνατόν και την αντικατάστασή του.

Πηγή: efsyn.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το