Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Λήμνος: «Παιχνίδια χωρίς όνομα» από τη θεατρική ομάδα «Παράλληλος 25»
afoi poriazi
Λήμνος: «Παιχνίδια χωρίς όνομα» από τη θεατρική ομάδα «Παράλληλος 25»
24.08.2021 | 20:38

Λήμνος: «Παιχνίδια χωρίς όνομα» από τη θεατρική ομάδα «Παράλληλος 25»

Συντάκτρια:  Βιργινία Καρβέλλη
Κατηγορία: Λήμνος

Η θεατρική παράσταση «Παιχνίδια χωρίς όνομα» από τη θεατρική ομάδα «Παράλληλος 25» ταξιδεύει στα χωριά της Λήμνου.

25/8 Πλατεία Σκανδάλης

28/8 Δημοτικό Σχολείο Κοντοπουλίου

29/8 Πλατεία Παλαιού Πεδινού

31/8 Αγρόκτημα Παλλημνιακού Ταμείου «Μητρόπολις»

Ώρα έναρξης: 19:00

Είσοδος 7 €

Παιδικό 5 €

paixnidia xoris onoma12

Λίγα λόγια για την παράσταση:

Μια φορά και έναν καιρό, σε ένα μακρινό χωριό μια βασιλοπούλα, ένας χάρτινος Αϊ Βασίλης, μια καμήλα, ένας δράκος, καουμπόηδες που έπαιζαν τσιλίκ τσομάκ και μια ομάδα παιδιών που κρατούσαν στα χέρια τους κότσια, τόξα, φούσκους, σφεντόνες, και βέλη συναντήθηκαν, σαν σε όνειρο καλοκαιρινού μεσημεριού, για ένα ταξίδι στο φαντασιακό.

“Μητέρα μη θυμώνεις μαζί μας που δε μπορούμε να κάτσουμε σπίτι. Ο ήλιος μας φωνάζει.”

Η θεατρική ομάδα «Παράλληλος 25» επιστρέφει με μια παράσταση με θέμα το παιχνίδι και την παιδική μνήμη. Μνήμες που σβήνουν, παιχνίδια που σταμάτησαν να παίζονται και παιχνίδια που περνούν από γενιά σε γενιά, ζωντανεύουν για να μας ταξιδεύουν στην παιδοσύνη. Οι πλατείες των χωριών μας γεμίζουν πάλι από φωνές παιδικές, αντηχούν τραγούδια, γέλια και μελωδίες.

"Καθώς αλαργεύει η ευλογημένη χώρα της παιδοσύνης μας,

όλο και πιο έντονα μας στέλνουν σινιάλο τα παιχνίδια της"

Χρήστος Μπουλώτης

«Με το βλέμμα των παιχνιδιών»

paixnidia xoris onoma2

Η παράσταση “Παιχνίδια χωρίς όνομα” έχει ως βάση της το θέατρο της επινόησης, μια μορφή θεάτρου που βασίζεται στη συλλογική δημιουργία και τους αυτοσχεδιασμούς της ομάδας γύρω από μια κεντρική θεματική. Το κείμενο της παράστασης δεν προϋπάρχει, προκύπτει μέσα από τη διαδικασία της πρόβας. Τα μέλη της ομάδας, έχοντας μια θεματική ως δομή, καλούνται να εξερευνήσουν τη δημιουργικότητα τους, να πειραματιστούν με ιδέες, εικόνες αλλά και ερεθίσματα που μπορεί να περιλαμβάνουν μουσική, κείμενα, προσωπικά βιώματα ή αντικείμενα.

Με τον ίδιο τρόπο και με κεντρικό θέμα το παιχνίδι και την παιδική μνήμη, η θεατρική ομάδα “Παράλληλος 25” σύλλεξε μικρές ιστορίες, παραμύθια, έθιμα και παραδόσεις από το χθες και το σήμερα.

Αυτοσχεδιασμοί, συζητήσεις, διηγήσεις, βιώματα και η φαντασία της ομάδας έγιναν χρώματα πάνω σε λευκό καμβά.

Σημείωμα:

Το παιχνίδι υπήρχε και θα συνεχίσει να υπάρχει όσο υπάρχει ο άνθρωπος. Όσο όμως οι ανθρώπινες κοινωνίες μεταβάλλονται, αλλάζουν και τα παιχνίδια. Σήμερα οι σκονισμένες αλάνες έχουν σχεδόν αντικατασταθεί από την οθόνη ενός υπολογιστή. Οι κούκλες και οι μπάλες, που κατασκεύαζαν τα παιδιά τους προηγούμενους αιώνες με ευτελή υλικά, είναι πλέον φιγούρες ενός ηλεκτρονικού παιχνιδιού. Το παιχνίδι όμως είναι αναγκαιότητα, φαινόμενο πολιτισμικό, παρακαταθήκη από τις προηγούμενες γενιές και πολιτιστική μας κληρονομιά. Απ΄την αρχή αυτού του ταξιδιού ζητήσαμε από μικρούς και μεγάλους να θυμηθούν και να διηγηθούν πως παίζανε μικροί, απο τις γιαγιάδες μας να μας πούνε παραμύθια, κι από τα παιδιά να παίξουμε όλοι μαζί. Βίωμα, μνήμη και φαντασιακό ενώθηκαν και σας τα παρουσιάζουμε.

paixnidia xoris onoma3

Παράλληλος 25:

Η θεατρική ομάδα “παράλληλος 25” δημιουργήθηκε στην Λήμνο το 2018. Στόχος της είναι η ενασχόληση ανθρώπων διαφόρων ηλικιών, ηθοποιών και μη, με την τέχνη του θεάτρου.

Φέτος, μέσα από το θεατρικό παιχνίδι, τον αυτοσχεδιασμό και τη μουσική διδασκαλία, τα μέλη της ομάδας ήρθαν σε επαφή με το προϊόν της έρευνας και τα κείμενα που δημιουργήθηκαν για την παράσταση. Έπειτα από εντατικές πρόβες είναι έτοιμοι να σας διηγηθούν τις ιστορίες τους.

Παίζουν:

Νικολέττα Δήμου, Δέσποινα Δήμου, Ελένη Καλογιάννη, Ελευθερία Λιγδαρά, Ελευθερία Μπογιατζόγλου, Νικόλαος Ξυνός, Εύα Σούλντισα, Μάριος Φίκαρης.

Συντελεστές:

Σύλληψη: Δανάη Γκουτκίδου, Αποστόλης Κόκκαλης, Φανή Παϊτάκη

Σκηνοθεσία: Φανή Παϊτάκη, Αποστόλης Κόκκαλης

Μουσική Διδασκαλία-Επιμέλεια: Γιώργος Κασαβέτης

Σκηνογραφία- Ενδυματολογία: Φανή Παϊτάκη, Αποστόλης Κόκκαλη

Επικοινωνία: Δανάη Γκουτκίδου

Σχεδιασμός Αφίσας-Προγράμματος: Σάκης Γκουτκίδης

Εκτέλεση Παραγωγής: Παράλληλος 25

Οργάνωση: Σύλλογος Φίλων Παλαιάς Μητρόπολης

Facebook: Παράλληλος 25

Instagram: @parallilos25

paixnidia xoris onoma

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε τοaqua blue new

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018