Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ Λήμνου «για τις συνθήκες διαβίωσης των αναπληρωτών»

banner roots

ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ Λήμνου «για τις συνθήκες διαβίωσης των αναπληρωτών»
30.08.2021 | 19:49

ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ Λήμνου «για τις συνθήκες διαβίωσης των αναπληρωτών»

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Λήμνος

Κοινό έγγραφο στο υπουργείο Παιδείας, στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου και στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου απέστειλαν ο Σύλλογος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λήμνου «Αργύριος Μοσχίδης» και η ΕΛΜΕ Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου αναφορικά με «τις συνθήκες διαβίωσης των αναπληρωτών» παρουσιάζοντας παράλληλα το πλαίσιο αιτημάτων τους για το θέμα.

Όπως αναφέρουν τα εκπαιδευτικά σωματεία:

«Πριν λίγες μέρες πραγματοποιηθήκαν από το ΥΠΑΙΘ 25.000 περίπου προσλήψεις προσωρινών αναπληρωτών για την κάλυψη ενός μέρους μόνο από τις πάγιες ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Αν  υπολογίσουμε τις έκτακτες ανάγκες που θα προκύψουν με την έναρξη της σχολικής χρονιάς (άδειες ανατροφής, ασθενείας κτλ) τότε διαπιστώνουμε ότι και φέτος θα εργάζονται γύρω στους 50.000 αναπληρωτές στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι οι 11.700 μόνιμοι διορισμοί που έγιναν κάτω από την πίεση των πολύμορφων, συνεχών και μαζικών αγώνων την τελευταία δεκαετία, δεν φτάνουν για να καλυφθούν οι ανάγκες των σχολείων ούτε στη Λήμνο, ούτε πανελλαδικά.

Οι συμβασιούχοι στην εκπαίδευση αναπληρώνουν στην ουσία τον εαυτό τους, καλύπτοντας τις στοιχειώδεις ανάγκες των σχολείων με μειωμένα εργασιακά δικαιώματα. Με την πρόσληψή τους είναι αναγκασμένοι να ακριβοπληρώσουν αεροπορικά εισιτήρια ή να δοκιμάσουν την τύχη τους με τα σαπάκια 50ετίας που πλέουν στο Αιγαίο με τις ευλογίες των κυβερνήσεων και σε γραμμές με αραιά φθινοπωρινά και χειμερινά δρομολόγια που πρακτικά τους απομονώνουν από τις οικογένειες που πολλοί αφήνουν πίσω. Με το που φθάσουν αρχίζει ο αγώνας για να βρουν ένα αξιοπρεπές κεραμίδι για τη σχολική χρονιά. Τα ενοίκια που πρέπει να πληρώνουν στα περισσότερα νησιά μας αντιστοιχούν στο 1/3 του μηνιάτικου. Το υπόλοιπο 1/3 πηγαίνει στη σίτιση αν είσαι εκπαιδευμένος στο λιτό βίο. Κατά τη διάρκεια της σύμβασής τους δεν μπορούν να αρρωστήσουν γιατί το πληρώνουν είτε με απώλεια του μισού μεροκάματου ή με μείωση του επιδόματος μη ληφθείσας κανονικής αδείας που παίρνουν όταν απολύονται και τους βοηθά να επιβιώσουν του καλοκαιρινούς μήνες. Αν είναι τυχεροί και εκπληρώνουν τις προϋποθέσεις που θέτει το υπουργείο λαμβάνουν ένα επίδομα ανεργίας-ξεροκόμματο για να βγάλουν το καλοκαίρι και τους μήνες μέχρι να προσληφθούν ξανά. Αν όλα αυτά τα πολλαπλασιάσουμε για 10 και 15 χρόνια αντιλαμβανόμαστε σε γενικές γραμμές τι σημαίνει να είσαι αναπληρωτής στα δημόσια σχολεία της νησιώτικης και όχι μόνο Ελλάδας. Οι αναπληρωτές που αντιμετωπίζουν αυτές τις αντίξοες συνθήκες είναι αυτοί που προσπαθούν να μορφώσουν τα παιδιά μας και να τα στηρίξουν πολύμορφα.

Ο ΣΕΠΕ και η ΕΛΜΕ Λήμνου και Αγίου Ευστράτιου συνεχίζουν να απαιτούν:

  • δωρεάν μετακίνηση των αναπληρωτών προς τις περιοχές τοποθέτησης,
  • μέτρα στήριξης της διαβίωσης (σίτιση – στέγαση) των συναδέλφων που τοποθετούνται μακριά από το τόπο διαμονής τους, ιδίως στα νησιά,
  • τη μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών που καλύπτουν όλα αυτά τα χρόνια τις πάγιες ανάγκες των σχολείων σε εκπαιδευτικό προσωπικό,
  • 12μηνες συμβάσεις για τους αναπληρωτές που καλούνται να καλύψουν έκτακτες εκπαιδευτικές ανάγκες,
  • εξίσωση δικαιωμάτων μονίμων και αναπληρωτών,
  • να καταργηθεί το απαράδεκτο καθεστώς του μειωμένου ωραρίου. Δε συμβιβαζόμαστε με τη μισή δουλειά, με τη μισή ζωή! Όλοι οι συνάδελφοι με πλήρες ωράριο. Να μετατραπούν όλες οι προσλήψεις ΑΜΩ σε πλήρους ωραρίου.
  • να καταργηθούν οι απαράδεκτες τρίμηνες συμβάσεις».
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το