Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Λήμνος: Πλωτή έκθεση για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση

banner roots

Λήμνος: Πλωτή έκθεση για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση
04.09.2021 | 14:05

Λήμνος: Πλωτή έκθεση για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Λήμνος

Πολλές εκδηλώσεις έχουν πραγματοποιηθεί και προγραμματίζονται για να τιμήσουν τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής επανάστασης. Το Ίδρυμα “Μαρία Τσάκου” Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, σε συνεργασία με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο προχώρησε με τη σειρά του στη δημιουργία μίας παρόμοιας τιμητικής διοργάνωσης.

Η απόφαση που έχει δρομολογηθεί ήδη από το 2016, συμβάλλει στην επετειακή μνήμη της εθνικής μας παλιγγενεσίας και περιλαμβάνει μία πρωτοποριακή πλωτή έκθεση και ένα λεύκωμα. Συγκεκριμένα στην πλωτή έκθεση θα μπορεί ο επισκέπτης να θαυμάσει ιερά κειμήλια της Επανάστασης όπως έχουν διασωθεί και φυλάσσονται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο. Η έκθεση έχει σαν στόχο να περιαγάγει σε όσο το δυνατόν περισσότερους ναυτότοπους της νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας. Παράλληλα το λεύκωμα, εξιστορεί τον αποφασιστικό και ουσιαστικό ρόλο του Ναυτικού στην επιτυχή έκβαση του Απελευθερωτικού αγώνα.

Την ιδέα για την πλωτή έκθεση είχε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος καπετάν Παναγιώτης Τσάκος. Η προσφορά του πανέμορφου ιστιοφόρου “Μάνια”, από το στόλο του, συνέβαλε στην υλοποίηση του εγχειρήματος και στην πραγματοποίηση του περίπλου της έκθεσης.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στο λιμάνι της Χίου, την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου. Την ίδια ημέρα, στο Ναυτικό Λύκειο του νησιού, θα πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή έναρξης για τις εκδηλώσεις που είναι αφιερωμένες στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Στη διάρκεια αυτής θα γίνει η παρουσίαση του Λευκώματος με τίτλο “Ο ναυτικός αγώνας του 1821”. Για την έκδοσή του συνεργάστηκαν το Μουσείο και το Ίδρυμα. Σπουδαίες προσωπικότητες των Ελληνικών γραμμάτων, προσέφεραν κείμενα για την δημιουργία του Λευκώματος, το οποίο απαρτίζεται από εφτά κεφάλαια. Συγκεκριμένα:

  1. Η άνοδος του στόλου της “διάσπαρτης ναυτικής πολιτείας”
  2. Ο ελληνικός στόλος κατά την Επανάσταση
  3. 1821:Κριτική του ναυτικού αγώνα
  4. Πρόσωπα του ναυτικού αγώνα από τις συλλογές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου
  5. Αποτίμηση του ρόλου του ναυτικού αγώνα
  6. Προς τη δημιουργία του εθνικού στόλου
  7. Η Ελληνική ναυτιλία από το 1830 έως σήμερα

Την πλωτή έκθεση στο ιστιοφόρο “Μάνια”, ευγενική προσφορά του Ιδρύματος Τσάκου, θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν πολλοί επισκέπτες, αφού το θαλάσσιο οδοιπορικό αυτής θα διαρκέσει για αρκετό διάστημα . Η είσοδος θα είναι δωρεάν και θα καταπλεύσει σε ιστορικά νησιά του Αιγαίου, που διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο στον ναυτικό αγώνα του 1821 καθώς και σε λιμένες άγονων γραμμών. Συγκεκριμένα στα λιμάνια των Οινουσσών, Μυτιλήνης, Αγ. Ευστρατίου, Λήμνου, Σαμοθράκης, Καβάλας, Άνδρου, Σύρου, Σπετσών, Ύδρας, Πόρου, Αίγινας, με τελικό προορισμό τον Πειραιά.

Ήδη το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου, έλαβε ομόφωνα την απόφαση να καλύψει το κόστος ελλιμενισμού του ιστιοφόρου με πρυμνοδέτηση του. Με αυτό το τρόπο το σκάφος, απαλλάσσεται του κόστους για τις ημέρες παραμονής του στον κάθε προορισμό δικαιοδοσίας του, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην ευόδωση του εγχειρήματος.

Η πλωτή έκθεση που ως στόχο έχει να εξάρει και να αναδείξει τον ναυτικό αγώνα και τη συμβολή του ελληνικού στόλου και των ιστορικών νησιών της χώρας μας, βρίσκει την πλήρη συμπαράσταση και στήριξη του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής.

 

Πηγή: maxmag.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το