Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Απίστευτη ταλαιπωρία και εμπαιγμός από τη NΕΛ

banner roots

Απίστευτη ταλαιπωρία και εμπαιγμός από τη NΕΛ
10.10.2013 | 09:48

Απίστευτη ταλαιπωρία και εμπαιγμός από τη NΕΛ

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Εμπαιγμός και ταλαιπωρία επιφύλασσε η χθεσινή μέρα  για αρκετούς ταξιδιώτες με προορισμό το λιμάνι της Λήμνου.

Η Ναυτιλιακή Εταιρία Λέσβου, όπως είναι ήδη γνωστό είχε ανακοινώσει ότι τα δρομολόγια από Λαύριο και Καβάλα θα παρέμεναν ανεκτέλεστα  λόγω εμπλοκής στον ανεφοδιασμό των πλοίων, Aqua Maria και European Express.

Αργά χθές το μεσημέρι όμως, η εταιρία αποφασίζει ότι τελικά θα εκτελεστεί το δρομολόγιο από Λαύριο και ενημερώνει τους ταξιδιώτες, με αποτέλεσμα αυτοί να προσέλθουν στο λιμάνι του Λαυρίου για να ταξιδέψουν προς Λήμνο.  

Το μπάχαλο όμως δεν έχει τέλος στη NΕΛ.

Ενώ λοιπόν, οι επιβάτες είχαν ήδη επιβιβαστεί και το πλοίο θα έπρεπε να αναχωρήσει στις 8 το βράδυ για Λήμνο, φθάνει η πληροφορία οτι στο Aqua Maria βρίσκεται Eπιθεωρητής της Eπιθεώρησης Πλοίων και μάλιστα οτι η επέμβαση της προέκυψε μετά απο καταγγελία.

Δύο ώρες αργότερα, στις 10 το βράδυ, το Aqua Maria εξακολουθεί να παραμένει στο λιμάνι του Λαυρίου και οι επιβάτες έχουν αρχίσει ήδη να διαμαρτύρονται έντονα. Ζητούν απο τον καπετάνιο να τους ενημερώσει για το εάν και πότε θα αναχωρήσει το πλοίο και μετά απο λίγο πληροφορούνται επισήμως οτι το δρομολόγιο ακυρώνεται.

Επιβάτες που επικοινώνησαν μαζί μας, μας ανέφεραν οτι σε συνομιλίες που είχαν με τον Επιθεωρήτη ο ίδιος τους ανέφερε πως είναι αποφασισμένος να μην επιτρέψει στο πλοίο, στην κατάσταση που το βρήκε, να ταξιδέψει.

Άλλοι επιβάτες, μας ενημερώνουν απο το πρωί, πως υπήρχε έντονη δυσφορία ακόμη και στους εργαζόμενους του πλοίου.

Οι επιβάτες κάνουν λόγο, σύμφωνα με αυτά που ακούγονταν στο πλοίο, για βλάβη στο σύστημα ασφαλείας. Η ίδια η εταιρεία βέβαια στη νεότερη ανακοίνωση της αναφέρει κάτι διαφορετικό.

«9/10/2013 00:00:01
Ανεκτέλεστο δρομολόγιο Ε/Γ-Ο/Γ AQUA MARIA

Σήμερα Τετάρτη 09/10/2013 παρουσιάστηκε δυσλειτουργία σε βοηθητικό μηχάνημα του μηχανοστασίου του πλοίου Ε/Γ-Ο/Γ AQUA MARIA.
 Για την ασφάλεια του πλοίου και των επιβαινόντων το σημερινό δρομολόγιο του πλοίου από Λαύριο προς Αγ. Ευστράτιο – Λήμνο – Καβάλα και επιστροφή θα παραμείνει ανεκτέλεστο.»

 

UPDATE

Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου

Ενημερώθηκε, απογευματινές ώρες σήμερα, η Λιμενική Αρχή Λαυρίου, από ανώνυμη τηλεφωνική καταγγελία ότι στο Ε/Γ – Ο/Γ «ΑΚΟΥΑ ΜΑΡΙΑ» δεν λειτουργούσε η αντλία ψύξης των ηλεκτρογεννητριών, η κύρια αντλία πυρκαγιάς του πλοίου καθώς και το σύστημα απόρριψης ελαιωδών καταλοίπων σεντινών μηχανοστασίου.

Το «ΑΚΟΥΑ ΜΑΡΙΑ» είχε προγραμματισμένο δρομολόγιο από Λαύριο για Αγ. Ευστράτιο – Λήμνο – Καβάλα και επιστροφή.

Άμεσα επιβιβάστηκαν επί του πλοίου επιθεωρητές του Τοπικού Κλιμακίου Επιθεώρησης Πλοίων όπου διαπίστωσαν τα καταγγελλόμενα.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Λαυρίου, που διενεργεί την προανάκριση, απαγορεύτηκε ο απόπλους του πλοίου μέχρι την οριστική αποκατάσταση των παρατηρήσεων του και τη προσκόμιση βεβαιωτικού διατήρησης κλάσης από τον παρακολουθούντα το πλοίο νηογνώμονα.

 

UPDATE

Δήμος Λήμνου

Οι τραγελαφικές καταστάσεις που ζούμε το τελευταίο διάστημα με τις συνεχείς καθυστερήσεις, ακυρώσεις, τροποποιήσεις δρομολογίων μόνο οργή και θλίψη προκαλούν στου κατοίκους και φορείς της Λήμνου. Για μία ακόμη φορά στις 8 Οκτωβρίου 2013, η Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου ανακοίνωσε ότι τα δρομολόγια τόσο του «European Express» όσο και του «Aqua Maria» θα παραμείνουν ανεκτέλεστα "λόγω εμπλοκής στον ανεφοδιασμό του πλοίου με καύσιμα".

Αν και η εταιρεία ανακοίνωσε την επόμενη ημέρα ότι το «Aqua Maria» θα αναχωρούσε, εκτελώντας κανονικά το δρομολόγιο του από Λαύριο, μία ανώνυμη καταγγελία ήταν αρκετή ώστε να ακινητοποιηθεί το εν λόγω πλοίο εξαιτίας «δυσλειτουργίας σε βοηθητικό μηχάνημα του μηχανοστασίου του πλοίου Ε/Γ-Ο/Γ AQUA MARIA», όπως αναφέρει η εταιρεία σε δελτίο τύπου που εξέδωσε.

Πόσο ακόμη θα υπομένουν οι Λημνιοί τη μονοπωλιακή πρακτική της εταιρείας; Τι πρέπει να συμβεί για να κινηθεί το αρμόδιο Υπουργείο; Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου υποχρεούται να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της απαράδεκτης αυτής κατάστασης. Τα όποια οικονομικά συμφέροντα δεν μπορούν να συνεχίσουν να καταδικάζουν το νησί μας οδηγώντας τους "ήρωες" ακρίτες στην περαιτέρω απομόνωση και τον οικονομικό μαρασμό.

Την Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013 στο Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών εμείς θα είμαστε πάλι εκεί. Στις 8 Οκτωβρίου 2013 η Λήμνος γιόρτασε τα 101 χρόνια ανεξαρτησίας της χωρίς την παρουσία εκπροσώπου του Ελληνικού κράτους. Όμως η Λήμνος είναι και θα παραμείνει ελληνική δημοκρατική και ελεύθερη και όλοι οι Λημνιοί ενωμένοι θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για ένα καλύτερο μέλλον.

 

UPDATE

ΣΥΡΙΖΑ Λήμνου

Μετά την ανακοίνωσή της Ναυτιλιακής Εταιρείας Λέσβου για ακύρωση των δρομολογίων από Λαύριο και Καβάλα λόγω εμπλοκής στον ανεφοδιασμό με καύσιμα , μόλις χθες η εταιρία αποφάσισε ότι τελικά θα εκτελεστεί το δρομολόγιο από Λαύριο και ενημέρωσε τους επιβάτες, με αποτέλεσμα αυτοί να προσέλθουν στο λιμάνι του Λαυρίου για να ταξιδέψουν. Ενώ λοιπόν, οι επιβάτες είχαν ήδη επιβιβαστεί, έφθασε μετά από καταγγελία στο Aqua Maria Eπιθεωρητής της Eπιθεώρησης Πλοίων . Έτσι λοιπόν μετά από αρκετή ώρα οι επιβάτες πληροφορούνται επισήμως ότι το δρομολόγιο ακυρώνεται καθώς στο πλοίο θεωρήθηκε ακατάλληλο για απόπλου.

Οι ακυρώσεις δρομολογίων, οι συχνές βλάβες, οι πολύωρες καθυστερήσεις, οι αποδρομολογήσεις που οφείλονται σε μονομερείς ενέργειες της εταιρείας βρίσκονται σε ημερήσια διάταξη. Η τουριστική κίνηση φέτος ήταν σαφώς μειωμένη καθώς οι επισκέπτες εξυπηρετούνταν από ένα πεπαλαιωμένο καράβι που έφτανε στη Λήμνο θεωρητικά σε 9 ώρες, ουσιαστικά όμως συνήθως σε περισσότερες από έντεκα ή σε ακόμη περισσότερες αν συνδυαστεί με το δρομολόγιο προς τα Ψαρά και άλλους ενδιάμεσους προορισμούς. Επιπλέον σοβαρά ζητήματα ασφάλειας εγείρονται, ειδικά στις περιπτώσεις δυσμενών καιρικών συνθηκών καθώς για κάποια από τα πλοία της συγκεκριμένης εταιρείας έχουν γίνει σοβαρές καταγγελίες που αφορούν στην ασφάλεια των επιβατών με τελευταίο περιστατικό την χθεσινή ταλαιπωρία των επιβατών.

Με ερώτησή τους προς τον αρμόδιο Υπουργό οι βουλευτές του ν.Λέσβου Γιάννη Ζερδελή και ν.Σάμου Αγνή Καλόγερη ζητούσαν να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα της ακτοπλοϊκής διασύνδεσης των νησιών του Β. Αιγαίου. Η απάντηση που δόθηκε από τον αρμόδιο Υπουργό δεν λύνει ουσιαστικά κανένα από τα ζητήματα που η ερώτηση θέτει καθώς προασπίζει και προωθεί την υπάρχουσα πολιτική κατεύθυνση.

Η Λήμνος και Αγ.Ευστράτιος χαρακτηρίζονται από μια ιδιαιτερότητα, λόγω της εδαφικής ασυνέχειας και της απομακρυσμένης γεωγραφικής τους θέσης από την ηπειρωτική χώρα. Η οικονομία και η τουριστική ανάπτυξη των νησιών αυτών αλλά και η ίδια η επιβίωση των νησιωτών εξαρτάται από τη συχνή, ασφαλή φτηνή, αξιόπιστη και γρήγορη ακτοπλοϊκή διασύνδεση με την υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και ενδοπεριφερειακά και αποτελεί δημόσια παροχή υπηρεσίας εκ μέρους του κράτους. Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να δοθεί ουσιαστική και οριστική λύση στο πρόβλημα της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας καθώς τα προβλήματα θα επανέρχονται σε μόνιμη βάση και θα οξύνονται.

Για το ΣΥΡΙΖΑ η ακτοπλοϊκή πολιτική δεν είναι μια αυτόνομη πολιτική αλλά αποτελεί αναπόσπαστο μέρος μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για την βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών, την οποία και έχει ως αποστολή να υπηρετεί.

Το ζητούμενο είναι μια ακτοπλοΐα που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των νησιωτών για συχνή, ασφαλή φτηνή, αξιόπιστη και γρήγορη ακτοπλοϊκή διασύνδεση με την υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και ενδοπεριφερειακά και με προτεραιότητα στον πλήρη σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων των πληρωμάτων. Επιπλέον, χρειάζεται ο εκσυγχρονισμός και η ενίσχυση των υποδομών τόσο των λιμενικών όσο και των υποδομών για τη σύνδεση των τελευταίων με τα οδικά και τα λοιπά δίκτυα για να είναι ασφαλής, εύκολη και υπό όλες τις καιρικές συνθήκες η πρόσδεση των πλοίων. Ως εκ τούτου είναι απαραίτητο ένα ολοκληρωμένο σύστημα παροχής των αναγκαίων υπηρεσιών στη βάση του δημοσίου συμφέροντος.

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το