Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Λήμνος: Η Ουρανία Σαρίδου γράφει ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία

banner roots

Λήμνος: Η Ουρανία Σαρίδου γράφει ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία
02.12.2021 | 14:03

Λήμνος: Η Ουρανία Σαρίδου γράφει ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Λήμνος

Γράφει η Ουρανία Σαρίδου

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Ατόμων με Αναπηρία στις 3 Δεκεμβρίου, ημέρα διεκδίκησης των δικαιωμάτων μας, παραθέτουμε τα παρακάτω θέματα με σκοπό την ευαισθητοποίηση και την αλλαγή νοοτροπίας σε ό,τι αφορά τα άτομα με αναπηρία στο νησί μας.

Προσβασιμότητα

Στην πόλη της Μύρινας όπου εδρεύει το σύνολο των υπηρεσιών της δημόσιας διοίκησης και των λοιπών φορέων ενδιαφέροντος διαπιστώνουμε ότι η πρόσβαση δεν καθίσταται δυνατή από άτομα με κινητικές αναπηρίες και γενικότερα εμποδιζόμενα άτομα στα παρακάτω σημεία:

  1. Επαρχείο Λήμνου (π.χ.γραφείο Επάρχου, διοίκηση πρόνοιας και μέριμνας κ.α.)
  2. Διάφορες υπηρεσίες του Δήμου (π.χ. γραφείο Δημάρχου, τεχνική υπηρεσία, αίθουσα δημοτικού συμβουλίου, γραφείο κοινότητας Μύρινας, πολεοδομία κ.α.)
  3. Λιμεναρχείο
  4. Τελωνείο
  5. Τράπεζες
  6. Ξενοδοχεία
  7. Εμπορικά καταστήματα
  8. Χώροι εστίασης (για καταστήματα δυναμικότητας ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων άνω των 50 ατόμων προβλέπεται εκτός από τη δυνατότητα πρόσβασης και ύπαρξη τουαλέτας ΑΜΕΑ)
  9. Σχολεία (σχεδόν όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης)

Όσον αφορά την ύπαρξη πεζοδρομίων, πεζοδρόμων, σήμανση σε ράμπες ΑΜΕΑ και θέσεις στάθμευσης ΑΜΕΑ απαιτείται ένας συνολικός σχεδιασμός των πλακόστρωτων πεζοδρόμων μέσα στην πόλη γιατί οι μόνοι χώροι προσβάσιμοι σε αναπηρικό αμαξίδιο είναι η κεντρική αγορά της Μύρινας και το παραλιακό μέτωπο μπροστά από το Δημαρχείο. Θέλοντας να παραθέσουμε και τα θετικά σημεία της προσβασιμότητας στο νησί μας είναι αξιοσημείωτη η τοποθέτηση των δύο ραμπών πρόσβασης στη θάλασσα τύπου SITRAK στο Ρωμαίικο Γιαλό και στον Εβγάτη.

Μεταφορές

Στον τομέα των μεταφορών δεν υπάρχει δυνατότητα χρήσης μέσων μαζικής μεταφοράς και ΤΑΞΙ από άτομα με κινητικές δυσκολίες. Αναφορικά με τα πλοία που εξυπηρετούν το νησί, το AQUA BLUE δεν έχει ασανσέρ και αυτό καθιστά επικίνδυνη τη μετακίνηση ατόμων με κινητικές δυσκολίες από τις κυλιόμενες σκάλες. Στις αεροπορικές μεταφορές δεν υπάρχει δυνατότητα φυσούνας ή αναβατορίου και οι άνθρωποι με αναπηρία ή κινητική δυσκολία μεταφέρονται από τη σκάλα του αεροσκάφους κάτι που είναι εξαιρετικά επικίνδυνο.

Εργασία

Σε ότι αφορά τον τομέα της εργασίας με βάση το Ν.2643/1998 διασφαλίζονται τα εργασιακά δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και μέσω επιχορηγούμενων προγραμμάτων του ΟΑΕΔ πριμοδοτείτε η απασχόληση ΑΜΕΑ για Δημόσιες και Ιδιωτικές επιχειρήσεις. Στο νησί μας παρατηρούμε ότι δεν εργάζονται άτομα με αναπηρία ούτε σε ιδιωτικές ούτε σε δημόσιες υπηρεσίες. Θεωρούμε ότι ο Δήμος της Μύρινας χρησιμοποιώντας πρώτος τη δυνατότητα που του δίνει ο Νόμος θα μπορούσε να προσλάβει άτομα με αναπηρία με το επιδοτούμενο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ 3+1 με σκοπό να δείξει έμπρακτα την κοινωνική ευαισθησία και το ενδιαφέρον του για τον πολύπαθο χώρο των ατόμων με αναπηρία ώστε να κινητοποιήσει και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις να ακολουθήσουν το παράδειγμα του.

Εκπαίδευση

Στον τομέα της εκπαίδευσης υπάρχει το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο στην Καλλιθέα και τα Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. στο Ρεπανίδι και δεν διασφαλίζεται η συνέχεια της εκπαίδευσης και απασχόλησης των παιδιών σε Ειδικό Γυμνάσιο, κέντρο δημιουργικής απασχόλησης ή κέντρο ημερήσιας φροντίδας.

Με βάση τα παραπάνω ο Σύλλογος ΑΜΕΑ «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ» είμαστε στη διάθεση των τοπικών φορέων ώστε να ανοίξει ένας δημιουργικός διάλογος για την επίλυση των προβλημάτων του χώρου μας.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel