Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Κομματική Επιτροπή Αιγαίου του ΚΚΕ: "Εξοργιστικές οι νέες αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια"
Κομματική Επιτροπή Αιγαίου του ΚΚΕ: "Εξοργιστικές οι νέες αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια"
29.12.2021 | 20:57

Κομματική Επιτροπή Αιγαίου του ΚΚΕ: "Εξοργιστικές οι νέες αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια"

Συντάκτης/Συντάκτρια:  Κωνσταντίνα Αγιοστρατίτη
Κατηγορία: Λήμνος

Η τοποθέτηση της Κομματικής Επιτροπής Αιγαίου του ΚΚΕ για τις νέες αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια:

Πρόκληση για τους νησιώτες οι νέες αυξήσεις των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων

Είναι εξοργιστικές για τους νησιώτες οι νέες αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, σε μια περίοδο που η ακρίβεια τσακίζει το λαϊκό εισόδημα. Έρχονται να προστεθούν στις προηγούμενες, αλλά και στην επιδεινούμενη κατάσταση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλοι οι προορισμοί στο Αιγαίο έχουν αυξήσεις που κυμαίνονται από 5% – 16,32% σε σχέση με το καλοκαίρι.

Ακόμα πιο εξοργιστικό είναι το γεγονός ότι την ίδια στιγμή οι εφοπλιστές ακτοπλόοι δε προλαβαίνουν να μετρούν επιδοτήσεις. Μόνο για την πανδημία εισέπραξαν 79 εκατ. ευρώ ως τώρα, ενώ αναμένεται να πάρουν άλλα 370 εκατομμύρια για ανανέωση στόλου ακτοπλοΐας. Έχουν αφορολόγητο πετρέλαιο, όταν τα λαϊκά νοικοκυριά δυσκολεύονται να ζεσταθούν και οι φτωχοί αγρότες κι επαγγελματίες να ανταπεξέλθουν στη δουλειά τους. Οι εφοπλιστές, εκτός από το ζεστό χρήμα και τη φορολογική ασυλία που απολαμβάνουν στις πλάτες του λαού, σταθερά επιδεινώνουν και τις εργασιακές συνθήκες των ναυτεργατών με καθηλωμένους μισθούς, εξαντλητικά ωράρια και μια σειρά άλλα δικαιώματα, που καταπατούν στηριζόμενοι στον αέρα που τους δίνει η εκάστοτε κυβερνητική πολιτική.

Έχει τεράστιες ευθύνες η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και όλες οι προηγούμενες του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ που δρουν με ταχύτητα, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες των εφοπλιστών. Δε δίνουν δεκάρα, όμως, για το πως τα βγάζουν πέρα νησιώτες και ναυτεργάτες από το ξεζούμισμα των οποίων δίνουν επιδοτήσεις στους ακτοπλόους, πληρώνονται τα ολοένα και πιο ακριβά εισιτήρια.

Σε μια περίοδο που τα λαϊκά νοικοκυριά στενάζουν από την ακρίβεια και τη φοροληστεία, που οι ελάχιστες δημόσιες δομές υγείας στα νησιά είναι στα όριά τους ήδη πριν από την πανδημία, τα ταξίδια για τους νησιώτες απορροφούν ένα πολύ μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους, που αν χρειαστεί και μεταφορά Ι.Χ. τότε το κόστος εκτοξεύεται. Είναι μάλιστα γνωστό ότι μόνο για λόγους υγείας, είναι χιλιάδες οι κάτοικοι των νησιών που μετακινούνται. Την ίδια ώρα μιλάμε για ταξίδια 8-14 ωρών, ενώ η συχνότητα των δρομολογίων που μειώνεται κι άλλο το χειμώνα οδηγεί ακόμα και μεγάλα νησιά σε αποκλεισμό σε περίπτωση κακοκαιρίας.

Το ΚΚΕ καλεί τους νησιώτες να μην αποδεχτούν τις συνεχιζόμενες αυξήσεις και τις κακές ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

Να δυναμώσει τώρα ο μαζικός αγώνας και η διεκδίκηση για:

  • μειώσεις όλων των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων κατά 50%
  • μειωμένα εισιτήρια για συνταξιούχους, αναπληρωτές, πολύτεκνους κλπ
  • δωρεάν μετακινήσεις για φοιτητές και στρατευμένους, ΑΜΕΑ, χρονίως πάσχοντες.
  • εξασφάλιση συχνών και ασφαλών συγκοινωνιών των νησιών με την ηπειρωτική χώρα και μεταξύ τους
  • δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα και αυξήσεις στους μισθούς των ναυτεργατών
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018