Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Λήμνος: Σε εξέλιξη η καταπολέμηση των κουνουπιών (audio)

banner roots

Λήμνος: Σε εξέλιξη η καταπολέμηση των κουνουπιών (audio)
09.06.2022 | 13:50

Λήμνος: Σε εξέλιξη η καταπολέμηση των κουνουπιών (audio)

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Την πέμπτη κατά σειρά δράση, για την καταπολέμηση των κουνουπιών, αν ο καιρός το επιτρέψει, ετοιμάζεται να εφαρμόσει το Επαρχείο της Λήμνου.

Με αφορμή την δράση αυτή, φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά στην πρωινή εκπομπή του FM100 «Έχουμε Θέμα», ο Έπαρχος Λήμνου Άγγελος Βλάττας Λαμπρινός, ο οποίος και ομολόγησε ότι πάνω στο θέμα αυτό, δεν είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένος, παρ’ όλα αυτά ευελπιστεί το πρόβλημα να λυθεί μετά και τη δωδέκατη και τελευταία δράση.

Υπενθυμίζεται οτι η Περιφερειακή Ενότητα Λήμνου γνωρίζει στους κατοίκους του νησιού ότι την Κυριακή 18 Απριλίου ξεκινά το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών για το έτος 2022, το οποίο θα περιλαμβάνει δώδεκα κύκλους. Στόχοι του προγράμματος είναι η περιστολή της όχλησης που προκαλεί η παρουσία τους αλλά και η προφύλαξη του πληθυσμού από τον κίνδυνο ασθενειών που μεταδίδονται με αυτά.

Έτσι, επισημαίνονται τα εξής :

1.Το πρόγραμμα εφαρμόζεται με ψεκασμό από το έδαφος σε όλες τις υπαίθριες εστίες εκκόλαψης κουνουπιών, όπως στάσιμα ύδατα όχθων ποταμών, ελών, άχρηστα πηγάδια, χαντάκια, βαρέλια με νερό, ανοικτές αποχετεύσεις και όπου αλλού μπορεί να παραμείνει ποσότητα στάσιμου νερού. Οι εφαρμογές πραγματοποιούνται σε φυσικά, περιαστικά συστήματα και σε αστικές εστίες (φρεάτια όμβριων, τσιμεντένια κανάλια, κ.α). Τα σημεία των επεμβάσεων εντοπίζονται και υποδεικνύονται από τους πάρεδρους των Τοπικών Διαμερισμάτων.

Τα κουνούπια αφήνουν τα αυγά τους σε στάσιμα νερά (ακόμα και σε μικρές συλλογές νερού), συνεπώς για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση τους όλοι πρέπει να λαμβάνουμε μέτρα για να μειώνουμε τα σημεία αυτά.

Εντοπίζουμε και περιορίζουμε τα σημεία που τα κουνούπια μπορούν να αφήσουν τα αυγά τους, στους ιδιόκτητους χώρους μας ως εξής:

  • Δεν αφήνουμε στάσιμα νερά πουθενά, μέσα κι έξω από το σπίτι μας, σε μπαλκόνια, στην αυλή, στο χωράφι μας.

kounoupia

    • Όλα τα αντικείμενα που μαζεύουν νερό, όπως: βαρέλια, κουβάδες, κάδοι, λεκάνες, βάζα, πιατάκια γλαστρών, ελαστικά αυτοκινήτων, καρότσια, βάρκες, στέρνες/ποτίστρες ζώων, διακοσμητικές λιμνούλες, πηγάδια, δεξαμενές  κ.λ.π., τα αναποδογυρίζουμε, ή τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα τα αδειάζουμε ή ανανεώνουμε το νερό τους και τα καθαρίζουμε σχολαστικά, ή  τα καλύπτουμε.
    • Απομακρύνουμε τα στάσιμα νερά από εγκαταλελειμμένες πισίνες και σιντριβάνια, δεξαμενές, υπόγεια, θεμέλια οικοδομών.
    • Καλύπτουμε με σήτα τους αγωγούς εξαερισμού των βόθρων.
    • Καθαρίζουμε τις υδρορροές, τα φρεάτια και τα λούκια από φύλλα και σκουπίδια.
    • Ποτίζουμε φυτά και λουλούδια κατά προτίμηση τις πρωινές ώρες για να μειώσουμε την έκθεσή μας στα κουνούπια κατά τη διάρκεια του ποτίσματος.
    • Κουρεύουμε το γρασίδι, θάμνους, φυλλωσιές και κλαδεύουμε τα δέντρα στις αυλές των κατοικιών μας (σημεία που βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια).
 
  • Ψεκάζουμε εξωτερικούς χώρους των οικιών (τοίχοι, εξωτερική πλευρά παραθύρων, δέντρα στις αυλές κ.λ.π) με ειδικά σκευάσματα, αυστηρά σύμφωνα με τις οδηγίες των γεωπόνων-πωλητών.
  • Καθαρίζουμε συχνά τους στάβλους και τις αποθήκες.
  • Καθαρίζουμε και κάνουμε απεντόμωση σε εγκαταλελειμμένα οικήματα ιδιοκτησίας μας.

2.Για την ατομική μας προφύλαξη από τα τσιμπήματα των κουνουπιών ακολουθούμε τα παρακάτω :

  • Φοράμε κατάλληλα ρούχα, μακριά μανίκια και παντελόνια. Πιο κατάλληλα είναι τα ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα.
  • Χρησιμοποιούμε εντομοαπωθητικά σώματος (μόνο εγκεκριμένα στη χώρα[1] προϊόντα), στο ακάλυπτο δέρμα και επάνω από τα ρούχα, ακολουθώντας πάντα αυστηρά τις οδηγίες χρήσης.
  • Τοποθετούμε και χρησιμοποιούμε αντικουνουπικά πλέγματα (σήτες) σε παράθυρα, πόρτες, μπαλκονόπορτες ή άλλα ανοίγματα του σπιτιού. Ελέγχουμε τακτικά και επιδιορθώνουμε τις σήτες.
  • Χρησιμοποιούμε εντομοκτόνα/εντομοαπωθητικά χώρου (εγκεκριμένα στη χώρα), όπως π.χ. ταμπλέτες ή υγρά (στην πρίζα), «φιδάκια», αεροζόλ κλπ.   Εάν χρειάζεται, μπορούμε να ζητήσουμε επαγγελματική βοήθεια. Ακολουθούμε πάντα αυστηρά τις οδηγίες χρήσης των προϊόντων.
  • Χρησιμοποιούμε ανεμιστήρες ή κλιματιστικά: ο αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών και δυσχεραίνει την προσέγγιση τους.
  • Σε βρέφη και μικρά παιδιά: βάζουμε κουνουπιέρα στις κούνιες και στα καρότσια τους. Σιγουρευόμαστε ότι δεν έχουν εγκλωβιστεί κουνούπια στην κουνουπιέρα. Χρησιμοποιούμε εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά προϊόντα που επιτρέπονται για την ηλικία του παιδιού (σύμφωνα με την ετικέτα τους) κι αφού συμβουλευτούμε τον παιδίατρο.

Περισσότερες πληροφορίες για τα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ https://eody.gov.gr.

kounoupia2

Συμμετέχουμε όλοι την μείωση των κουνουπιών γύρω μας!

  • [1] Πληροφορίες για τα εγκεκριμένα στη χώρα βιοκτόνα (για ερασιτεχνική ή επαγγελματική χρήση): στο www.minagric.gr (ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ & ΒΙΟΚΤΟΝΩΝ)

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το