Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Σε Λήμνο και Άγ. Ευστράτιο η πλωτή έκθεση κειμηλίων του 1821 από τις Συλλογές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου
afoi poriazi
Σε Λήμνο και Άγ. Ευστράτιο η πλωτή έκθεση κειμηλίων του 1821 από τις Συλλογές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου
14.06.2022 | 13:15

Σε Λήμνο και Άγ. Ευστράτιο η πλωτή έκθεση κειμηλίων του 1821 από τις Συλλογές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Αναδεικνύει το ναυτικό Αγώνα του 1821 – Θα πλεύσει και θα αγκυροβολήσει σε περίπου 20 λιμάνια, εκκινώντας από τη Χίο

Τον ναυτικό Αγώνα του 1821 αποσκοπεί να αναδείξει η πλωτή έκθεση κειμηλίων του ’21 από τις Συλλογές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, που αναβλήθηκε δύο φορές λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, και θα πραγματοποιηθεί εν τέλει εφέτος, εκκινώντας από το λιμάνι της Χίου, την Κυριακή 26 Ιουνίου.

Η έκθεση, η οποία είχε αρχικά προγραμματιστεί για το 2021, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, έχει περιληφθεί στο πολύπλευρο επετειακό πρόγραμμα της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος-Εθνικό Ιστορικό Μουσείο υπό τον τίτλο «EΠANACΥΣΤΑΣΗ ΄21: η πλωτή έκθεση».

Την διοργανώνουν η Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος-Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος»-Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης και η Τράπεζα Πειραιώς.

ploti ek8esi 1821 simaia

 Ναυτική σημαία των πρώτων ετών του Αγώνα (φωτ.: Εθνικό Ιστορικό Μουσείο)

Την αναμενόμενη έκθεση θα περιαγάγει στο λιμάνι της Χίου, καθώς και σε περίπου 20 λιμάνια της νησιωτικής Ελλάδας, το ιστιοφόρο εκπαιδευτικό σκάφος «Μάνια» του Ναυτικού Λυκείου του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος», ευγενώς διατεθέν για τον σκοπό αυτό. Στην περίπτωση που οι επιχειρησιακές τους ανάγκες, στη θαλάσσια περιοχή πλου του «Μάνια», το επιτρέπουν, η έκθεση θα πλαισιώνεται από μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος και στολίσκο ιδιωτικών συνοδευτικών σκαφών.

Σκοπός της έκθεσης και εκθέματα

Ο σταυρός από το πλοίο του Μιαούλη, η αρπάγη από το πυρπολικό του Κανάρη, ναυτικά όπλα, καθώς και φιλελληνικά αντικείμενα αφιερωμένα στον ναυτικό Αγώνα είναι ορισμένα από τα αυθεντικά κειμήλια από τις Συλλογές του Μουσείου τα οποία θα παρουσιαστούν στην επικείμενη έκθεση, αναδεικνύοντας τον ναυτικό Αγώνα του 1821.

Ο ναυτικός Αγώνας αποσκοπάται να αναδειχθεί και μέσω ψηφιακών εφαρμογών, ορισμένες από αυτές τα videos μικρής διάρκειας, ψηφιακές αναπαραστάσεις ναυμαχιών, ηχητικά αποσπάσματα από ιστορικές πηγές ή μουσικά κομμάτια, γραφιστικές αναπαραστάσεις, εκτυπώσεις.

ploti ek8esi 1821 stavros miaouli

 Σταυρός του Ανδρέα Μιαούλη. Αναγραφές: «IC XC NI KA» στο κέντρο, «ΣΤΑΥΡΟΥ ΤΥΠΟΣ ΕΧΘΡΟΙΣ ΤΡΟΜΟΣ» και «ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΙΣΤΩΝ ΤΟ ΣΤΗΡΙΓΜΑ» στις κεραίες (φωτ.: Εθνικό Ιστορικό Μουσείο)

Όσο για το αφήγημα της έκθεσης, ξεκινά από το Αιγαίο των προεπαναστατικών χρόνων και τα πρώτα βήματα για τη δημιουργία αξιόμαχων ελληνικών μονάδων απέναντι στον κυρίαρχο οθωμανικό στόλο. Αναδεικνύει ναυτότοπους, ιστορικά νησιά, κρίσιμα γεγονότα και πρόσωπα του ναυτικού Αγώνα και κλείνει με ιστορικά τεκμήρια που θα ενθαρρύνουν και παροτρύνουν τον επισκέπτη να στοχαστεί για τον αντίκτυπο που είχε ο ναυτικός Αγώνας στο εσωτερικό του μαχόμενου έθνους και στην Ευρώπη γενικότερα και την τύχη των πρωταγωνιστών του μετά την απελευθέρωση.

Εκτός από τη Χίο (Χώρα και Καρδάμυλα) από όπου η έκθεση θα εκκινήσει το  «ταξίδι» της, θα επισκεφτεί τους ναυτότοπους Οινούσσες, Ψαρά, Λέσβος, Λήμνος, Σαμοθράκη, Άγιος Ευστράτιος, Σκύρος, Άνδρος, Σύρος, Σπέτσες, Ύδρα, Πόρος, Αίγινα, και θα καταλήξει στον Πειραιά. Στα λιμάνια αυτά, θα διοργανωθούν από τοπικούς φορείς και την Τράπεζα Πειραιώς, συναφείς επετειακές εκδηλώσεις.

Ανάμεσα στις δράσεις περιλαμβάνεται σειρά ομιλιών της καθηγήτριας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρίας Ευθυμίου, με θέμα την καθοριστική συμβολή του Ναυτικού στην αίσια έκβαση του Αγώνα της Εθνικής Παλιγγενεσίας.

ploti ek8esi 1821 2

Η έκθεση, η οποία είναι ελεύθερη στο κοινό, συμπληρώνεται από επιστημονικό κατάλογο-λεύκωμα με τίτλο Ο ναυτικός αγώνας του 1821, μία πολύτιμη συνέκδοση της ΙΕΕΕ/ΕΙΜ και του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος», από τις σημαντικότερες συμβολές στις επετειακές εκδόσεις του 2021.

Πηγή: pontosnews.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε τοaqua blue new

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018