Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Ανεμόεσσα: Κατάθεση φακέλου για την καταχώρηση του Μελίχλωρου/Μελίπαστου ως Π.Ο.Π.

banner roots

Ανεμόεσσα: Κατάθεση φακέλου για την καταχώρηση του Μελίχλωρου/Μελίπαστου ως Π.Ο.Π.
20.06.2022 | 09:14

Ανεμόεσσα: Κατάθεση φακέλου για την καταχώρηση του Μελίχλωρου/Μελίπαστου ως Π.Ο.Π.

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Την περασμένη Πέμπτη 15.06 κατατέθηκε από κοινού από όλους τους τυροκόμους της Λήμνου -μέσω εκπροσώπου αυτών- ο φάκελος για την καταχώρηση του ΜΕΛΙΧΛΩΡΟΥ/ ΜΕΛΙΠΑΣΤΟΥ ΩΣ Π.Ο.Π. στο Τμήμα ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ, της Δ/νσης Συστημάτων Ποιότητας & Βιολογικής Γεωργίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Ευοδώθηκε έτσι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μια συνεχής προσπάθεια του ομίλου «ΑΝΕΜΟΕΣΣΑ» που χρονολογείται από το 2010!

Ο φάκελος που υποβλήθηκε, χρηματοδοτήθηκε και υποστηρίχθηκε, από τον όμιλο «ΑΝΕΜΟΕΣΣΑ» και υπήρξε το αποτέλεσμα μίας γόνιμης συνεργασίας των τυροκόμων με τον υπεύθυνο καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών (ΓΠΑ) κύριο Θεόφιλο Μασούρα, έχοντας και την στήριξη των γεωπόνων του Επαρχείου Λήμνου. Στοιχεία του φακέλου αναφέρονται στα τοπικά χαρακτηριστικά -περιβαλλοντικά, φυτικής και ζωικής παραγωγής- τα φυσικοχημικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του τυριού, τον τρόπο τυροκόμησης και κατανάλωσης, κλπ., βασισμένα σε ειδικές μελέτες/αναλύσεις που υλοποιήθηκαν στο ΓΠΑ, όπως και σε στοιχεία βιβλιογραφίας, ιστορικά στοιχεία, φωτογραφικό υλικό, και ασφαλώς στη συλλογική γνώση και εμπειρία των τυροκόμων. Είναι πραγματικά ένα πόνημα ολοκληρωμένο και υποδειγματικό ως προς το εύρος και το βάθος των πληροφοριών που εμπεριέχει, περιλαμβάνοντας ασφαλώς πολλά στοιχεία που θα αξιοποιηθούν και στο μέλλον για την ανάδειξη αυτού του εμβληματικού τυριού της Λήμνου.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο διαχωρισμός των δυο τυριών- μελίπαστου και μελίχλωρου - θα επιτρέψει στην παράλληλη προώθηση δυο τυριών - αντί ενός- και στο μελίπαστο να ξαναβρεί τη θέση του ως ένα τυρί ώριμο, ποιοτικό που συνδέεται με τις ιδιαίτερες αγροτο - κτηνοτροφικές παραδόσεις του νησιού.

Συγχαίρουμε όλους τους τυροκόμους για το εξαιρετικό πνεύμα συνεργασίας που επέδειξαν, επιτρέποντας να γίνουν από κοινού αυτά τα τελευταία σημαντικά βήματα. Ευχαριστούμε τον αγαπητό μας Θεόφιλο Μασούρα, καθηγητή του ΓΠΑ, για όλη την αγάπη, την υπομονή και την επιμονή του σε όλο αυτή την κοινή προσπάθεια. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τόσο τον Δημήτρη Μπουλώτη όσο και τον Φάνη Καρανικόλα και τους γεωπόνους του Επαρχείου για όλη τη συμβολή τους σε αυτή την προσπάθεια.

Ευχαριστούμε όλα τα μέλη των ΔΣ της Ανεμόεσσας της τελευταίας δεκαετίας, που δεν συμμετέχουν στο σημερινό, για την συνεισφορά τους. Ευχαριστούμε όλη την ομάδα γευσιγνωσίας που επί μήνες πέρυσι αξιολόγησε τα γευστικά χαρακτηριστικά κάθε παραγωγικής περιόδου και κάθε παραγωγού, ώστε να μην εξαιρεθεί κανένας παραγωγός από αυτή την προσπάθεια.

Τέλος ευχαριστούμε το medina για όλη την δουλειά υποστήριξης του φακέλου σε ότι αφορά την άυλη κληρονομιά του τόπου. Είμαστε σίγουροι ότι το μελίπαστο και μελίχλωρο θα δώσουν μαζί αναγνωρισιμότητα και νέα ώθηση στην τοπική οικονομία και στην ανάδειξη της ταυτότητας του τόπου μας!

Με πολλή εκτίμηση

Το ΔΣ της Ανεμόεσσας

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel