Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>«Σ’ ένα μαντήλι κράτησα τις μνήμες της Πατρίδας»: ένα αφιέρωμα στον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας

banner roots

«Σ’ ένα μαντήλι κράτησα τις μνήμες της Πατρίδας»: ένα αφιέρωμα στον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας
24.06.2022 | 19:15

«Σ’ ένα μαντήλι κράτησα τις μνήμες της Πατρίδας»: ένα αφιέρωμα στον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας

Συντάκτης/Συντάκτρια:  Κωνσταντίνα Αγιοστρατίτη
Κατηγορία: Λήμνος

Η επετειακή εκδήλωση «Σ’ ένα μαντήλι κράτησα τις μνήμες της Πατρίδας», που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22 Ιουνίου στο Κινηματοθέατρο Μαρούλα, άνοιξε το 2ο Φεστιβάλ Τέχνης Βορείου Αιγαίου "Ανθρώπων Τέχνη 1922-2022. Aπό την Καταστροφή στην Δημιουργία", που φέτος είναι αφιερωμένο στην Μικρασιατική Καταστροφή και την συμπλήρωση των εκατό χρόνων από τότε. Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε με την Περιφέρεια Β. Αιγαίου, Αντιπεριφέρεια Πολιτισμού και την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού του Δήμου Λήμνου.

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει: 

Μια παράσταση με παλμό και συγκίνηση, είχαν την χαρά να παρακολουθήσουν όσοι βρέθηκαν στον κατάμεστο χώρο του κινηματοθέατρου Μαρούλα, την Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022. 

«Η σημερινή παράσταση, δεν είναι ένα μάθημα Ιστορίας, είναι ένα αφιέρωμα στον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας, σ’ αυτόν τον κόσμο που έζησε, πρόκοψε και μεγαλούργησε στα άγια χώματά της και τέλος ξεριζώθηκε βίαια από τις εστίες του και έζησε την σκληρή δοκιμασία της προσφυγιάς» ανέφερε στον πρόλογο της η Πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων Λήμνου κ. Θέκλα Φιλίππου, συμπληρώνοντας «Το Λύκειο των Ελληνίδων Λήμνου, ως φορέας πολιτισμού, τιμά με αυτό το ανάβλεμμα, τη μνήμη γεγονότων που σημάδεψαν τον Ελληνισμό και τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας. Και έχει ηθικό χρέος να κρατήσει, μέσα από την πορεία του, ζωντανές τις μνήμες των Ελλήνων προσφύγων, να διατηρήσει και να διαδώσει τις παραδόσεις τους, να ενδυναμώσει τις ρίζες τους.»

Την παράσταση άνοιξαν τα παιδάκια του τμήματος μουσικοκινητικής που με την αθωότητα, την χάρη και την απλότητά τους έκλεψαν τις εντυπώσεις. Όλα τα παιδικά και εφηβικά τμήματα, καθώς επίσης και όλα τα τμήματα ενηλίκων, συμμετείχαν σε μια ιδιαίτερη παράσταση, που με σεμνότητα και βαθύ σεβασμό, όπως άλλωστε απαιτεί η απόδοση αυτών των χορών, έστρεψε το βλέμμα στις χαμένες πατρίδες. Παρουσιάστηκαν χοροί και τραγούδια από την Καππαδοκία, τον Πόντο, την Μαύρη Θάλασσα, την Ίμβρο και την Ερυθραία, την Ανατολική Ρωμυλία, την Σμύρνη και τα παράλια, χοροί ιδιότυποι και συμβολικοί που συνόδευαν πολλές από τις κοινωνικές εκδηλώσεις της ζωής και είχαν πολλές φορές ακόμα και τελετουργικό χαρακτήρα. Με εντυπωσιακές παραδοσιακές ενδυμασίες των παραπάνω περιοχών, οι οποίες αποτελούν μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς του ελληνισμού, μικροί και μεγάλοι χορευτές, παρουσίασαν ένα ακόμα αναπόσπαστο κομμάτι της πλούσιας παράδοσης μας.

Ιδιαίτερα συγκινητική υπήρξε η συμμετοχή της χορωδίας βυζαντινής μουσικής του ΛτΕ Λήμνου που απέδωσε με εξαιρετικό τρόπο, τραγούδια που σημάδεψαν την μαύρη περίοδο του διωγμού ενώ και τα πρωτότυπα κείμενα που ακούστηκαν συνέβαλαν στην απόδοση της συναισθηματικής φόρτισης των ανθρώπων που αποχωρίστηκαν πατρίδα, βιος, αγαπημένα πρόσωπα.

Την παράσταση πλαισίωσε άρτια το Μουσικό παραδοσιακό σχήμα «Μπάντα Τέτοια» με τους μουσικούς Γιώργο Μίχου, Μελέτη Παντελίδη, Γιώργο Παραπέρογλου, Γεράκη Τσαρμαντίδη, Χαράλαμπο Τσιπουρίδη και Ηρακλή Ψωμαδόπουλο. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Λήμνου κ. Δημήτρης Μαρινάκης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ευάγγελος Χριστοφιδέλλης, η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μύρινας κ. Βούλα Μοσχάκη, ο Διοικητής της 130 Σμηναρχίας Μάχης Λήμνου, Σμήναρχος Ιπτάμενος κ. Θωμάς Παπαδημητρίου, εκπρόσωποι της Διοίκησης της 88 ΣΔΙ, ο ειδικός συνεργάτης του Περιφερειάρχη κ. Βασίλης Κρέτσης, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, μέλη του ΟΕΠΑ και φυσικά πλήθος κόσμου. Με το πέρας της εκδήλωσης, τα συγχαρητήριά του προς τους συντελεστές έδωσε ο Δήμαρχος κ. Μαρινάκης από σκηνής, αναφερόμενος στο άψογο αποτέλεσμα αλλά και στην συνεχή στήριξη που παρέχει ο Δήμος Λήμνου στο Λύκειο των Ελληνίδων.

Το Λύκειο των Ελληνίδων Λήμνου ευχαριστεί θερμά όλα τα μέλη του που εργάστηκαν εθελοντικά στην προετοιμασία της παράστασης και ιδιαιτέρως στην ιματιοθήκη, την κ. Ιωάννα Βλαχογιάννη για την συγγραφή των εξαιρετικών κειμένων, τους αφηγητές κ. Άντζελα Κονιδάρη, κ. Μαρία Λούγκλου και κ. Αλέξη Ρίζο που τόσο πρόθυμα πρόσφεραν την βοήθειά τους καθώς επίσης και τους κ. Θύμιο Γουδέλλη και κ. Παναγιώτη Τσελίκα που επιμελήθηκαν τον ήχο και τον φωτισμό.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλει στους χορευτές, μικρούς και μεγάλους, που κάθε φορά καταθέτουν κόπο και ψυχή, στους γονείς που στηρίζουν το έργο του Λυκείου και φυσικά στους χοροδιδασκάλους Καλλιόπη Καρτσαμπά, Βασίλη Μαγνήσαλη και Νάσο Χαλκά καθώς επίσης και στον Χοράρχη κ. Βασίλη Ταρσή, για την εξαιρετική δουλειά τους όλα αυτά τα χρόνια, για το πολύ σημαντικό πνεύμα συνεργασίας αλλά και για το όραμα που μοιράζονται με το Λύκειο των Ελληνίδων υπηρετώντας με σεβασμό την ελληνική παράδοση.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel