Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Συμπαράταξη Πολιτών Β. Α.: "Κυβερνητικοί Προεκλογικοί Μονόλογοι χωρίς δεσμεύσεις και με την αυτοδιοίκηση σιωπηλή"

banner roots

Συμπαράταξη Πολιτών Β. Α.: "Κυβερνητικοί Προεκλογικοί Μονόλογοι χωρίς δεσμεύσεις και με την αυτοδιοίκηση σιωπηλή"
28.06.2022 | 19:30

Συμπαράταξη Πολιτών Β. Α.: "Κυβερνητικοί Προεκλογικοί Μονόλογοι χωρίς δεσμεύσεις και με την αυτοδιοίκηση σιωπηλή"

Συντάκτης/Συντάκτρια:  Κωνσταντίνα Αγιοστρατίτη
Κατηγορία: Λήμνος

"Πολλαπλασιάζονται οι κυβερνητικές φιέστες στα νησιά μας όπου απλά επιβεβαιώνεται ότι ούτε σχέδιο υπάρχει, ούτε πρόθεση για να αντιμετωπιστούν τα συσσωρευμένα προβλήματα. Αντίθετα θα μπορούσε να αναφερθεί ότι υπάρχουν κάποιες μεμονωμένες προσπάθειες ανακούφισης των οικονομικά ασθενών που σαφώς υποκρύπτουν άγρα εκλογικής πελατείας", τονίζει η Συμπαράταξη Πολιτών Βορείου Αιγαίου.

Αναλυτικότερα, η σχετική ανακοίνωση των θέσεων της Συμπαράταξης Πολιτών Βορείου Αιγαίου αναφέρει: 

Στην εκδήλωση του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.) στη Λέσβο, πριν ένα περίπου μήνα, όχι μόνο δεν ανακοινώθηκε μια συνεκτική πολιτική για τον αγροτικό χώρο των νησιών αλλά δεν υπήρξαν ούτε καν οι στοιχειώδεις δεσμεύσεις για τη κάλυψη του αυξημένου μεταφορικού κόστους των προμηθειών και των προϊόντων μέσω του Μεταφορικού Ισοδύναμου. Το τελευταίο έχει κυριολεκτικά “εξαφανιστεί” με χρεωστούμενα ενός έτους και πλέον. Δεν υπήρξε ούτε δέσμευση για την αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών στον τομέα των κατασκευών που υποσκάπτουν την δυνατότητα υλοποίησης των ιδιωτικών επενδύσεων στο Leader.

Στην ίδια λογική εγγράφεται και η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους Δημάρχους των μικρών νησιών όπου οι εν λόγω αυτοδιοικητικοί δεν έμαθαν τίποτα νεότερο για τη μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ, άκουσαν ότι λεφτά υπάρχουν (500 εκ. λέει από τα προγράμματα Φιλόδημος, Τρίτσης, Νέαρχος και δεν αποτελούν πρόσθετους πόρους) που όμως δεν μπορούν να τα απορροφήσουν αφού δεν έχουν το κατάλληλο τεχνικό δυναμικό στους Δήμους τους και η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτε για να το αποκτήσουν. Δεν άκουσαν αλλά και δεν βλέπουν να κινείται τίποτε για την στελέχωση των αγροτικών ιατρείων, και ούτε, παρά τις παχιές κουβέντες, βλέπουν να προχωρούν τα τοπικά χωρικά σχέδια που ανακοινώθηκαν το 2019 και δήθεν θα είχαν ολοκληρωθεί το 2021.

Ανάλογου περιεχόμενου και οι πρόσφατες τριήμερες εκδηλώσεις της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στο Ηραίον της Σάμου υπό τον βαρύγδουπο τίτλο «Νησιωτικότητα και Βιώσιμη Γαλάζια Οικονομία: Προς μια Νησιωτική Πολιτική Συνοχής με όχημα τις ενωσιακές χρηματοδοτήσεις». Όμως πρακτικά οι «ενωσιακές χρηματοδοτήσεις» είναι ήδη ενσωματωμένες στο ΕΣΠΑ και στο Ταμείο Ανάκαμψης και δεν πολλαπλασιάζονται όπως οι πέντε άρτοι εν τη ερήμω ούτε πληθύνονται όπως το κρασί στον γάμο της Κανά ό,τι και να κάμουν και όσο και να προσπαθήσουν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Ταυτόχρονα οι περιορισμένοι εθνικοί πόροι του προγράμματος «Νέαρχος», που στην πραγματικότητα δεν φτάνουν ούτε το Μεταφορικό Ισοδύναμο να καλύψουν, μοιράζονται με αδιαφανή κριτήρια.

Τέλος ούτε η πρόσφατη επίσκεψη Κ .Καραμανλή στη Λέσβο έβγαλε κάποιο νέο είτε σε ότι αφορά τα «αναπτυξιακά έργα που αλλάζουν τη Λέσβο», είτε σε ότι ενδιαφέρει για την αύξηση της χρηματοδότησης των σεισμοπαθών που με χίλια μύρια βάσανα κατάφεραν να βγάλουν επιτέλους μετά από τόσα χρόνια την περιπόθητη οικοδομική άδεια για να επισκευάσουν το σπίτι τους είτε στη Βρίσα, είτε στη Σάμο, τώρα που τα οικοδομικά υλικά έχουν πάρει στην κυριολεξία φωτιά και η Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) επιμένει να τους τα κοστολογεί με βάση το τιμολόγιο του 2011

Άραγε μήπως ακούσατε κάποιον αυτοδιοικητικό και ειδικά τον κ. Περιφερειάρχη να αναφέρεται μεταξύ άλλων και στην αναγκαιότητα να υπάρξουν ουσιαστικοί συντονιστές σε Λέσβο και Σάμο αλλά και προσλήψεις στην ΔΑΕΦΚ ώστε να διεκπεραιώνονται γρηγορότερα τα αιτήματα των σεισμοπαθών που μέχρι σήμερα περιμένουν μήνες ολόκληρους για να πάρουν την επιδότηση ενοικίου και τα άλλα βοηθήματα, καθώς και απαντήσεις και λύσεις στα υπόλοιπα αιτήματα που συμπεριλαμβάνονται λεπτομερώς στο πόρισμα της Επιτροπής που κατέθεσε εκ μέρους της και συνακόλουθα εξ ονόματος ολόκληρου του Περιφερειακού Συμβουλίου ο Περιφερειακός Σύμβουλος Μ .Κάρλας προσωπικά και ιδιοχείρως στον ίδιο τον κ. Πρωθυπουργό ; Και όταν ο κ. Μουτζούρης δεν αξιοποιεί την ευκαιρία να θέσει τα θέματα του σεισμού σε Βρίσα και Σάμο στον καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργό που τον επισκέπτεται στην έδρα του στην Μυτιλήνη, περιμένουμε εμείς να υλοποιήσει την απόφαση του ΠΣ να πάμε να τον δούμε στην Αθήνα για να του θέσουμε το πρόβλημα;

Πρέπει να το πάρουμε απόφαση: Ο κ. Μουτζούρης δεν λειτουργεί ως αυτοδιοικητικός υπέρ των συμφερόντων των πολιτών των νησιών. Είναι για να χαϊδεύει αυτιά μήπως και παραμείνει μόνος υποψήφιος εκπρόσωπος του δεξιού χώρου στον οποίον ανήκει και να κάνει πελατειακές σχέσεις για να μαζεύει ψήφους σύμφωνα με τις οδηγίες που του έδωσαν οι μέντορες του το 2019, επιδιώκοντας να επαναλάβει την επιτυχία αυτή και το 2023.

Στον αντίποδα, η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ καταδικάζοντας αυτές τις πρακτικές, αγωνίζεται για μια προοδευτική και συμμετοχική αυτοδιοίκηση που υποστηρίζει τα συμφέροντα των πολλών, δουλεύοντας με σχέδιο που θα ανατρέψει την δημογραφική και παραγωγική συρρίκνωση των νησιών. Και θα το καταφέρουμε με την ενεργό συμμετοχή των πολιτών των νησιών μας και ειδικά των νέων που μόνο μέσα από την δική μας δράση βλέπουν αχτίδα φωτός για ένα καλύτερο μέλλον.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το