Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Για πρώτη φορά στην Λήμνο κειμήλια από τις συλλογές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου

banner roots

Για πρώτη φορά στην Λήμνο κειμήλια από τις συλλογές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου
04.07.2022 | 21:08

Για πρώτη φορά στην Λήμνο κειμήλια από τις συλλογές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου

Συντάκτης/Συντάκτρια:  Κωνσταντίνα Αγιοστρατίτη
Κατηγορία: Λήμνος

Η επίσημη ανακοίνωση του Δήμου Λήμνου για την πλωτή έκθεση «Επανασύσταση 21», που φιλοξενείται αυτές τις ημέρες στη Μύρινα, αλλά και την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες, Κυριακή 3 Ιουλίου, στο παλιό λιμάνι της Μύρινας, έμπροσθεν του Δημαρχείου, με κεντρική ομιλήτρια την καθηγήτρια Νέου Ελληνισμού του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Μαρία Ευθυμίου:

Η έκθεση είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου με το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος»- Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης και την Τράπεζα Πειραιώς. Η «Επανασύσταση 21» αποτελεί μέρος του επετειακού προγράμματος του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού.

Για πρώτη φορά κειμήλια από τις συλλογές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου που συνδέονται με τον Ναυτικό Αγώνα του ’21 ταξιδεύουν με το εκπαιδευτικό ιστιοπλοϊκό σκάφος «Μάνια» σε 14 σταθμούς της νησιωτικής Ελλάδας, ανάμεσα στους οποίους και η Λήμνος.

Η χθεσινή εκδήλωση στο παλιό λιμάνι της Μύρινας ξεκίνησε με χαιρετισμό του Δημάρχου Λήμνου κ. Δημήτρη Μαρινάκη, ο οποίος καλωσόρισε και εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τους διοργανωτές της έκθεσης. Ο Δήμαρχος υπογράμμισε τη σημασία της πρωτοβουλίας αυτής προβάλλοντας την σημασία των ιστορικών γεγονότων στο σήμερα.

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης η Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου κ. Δήμητρα Κουκίου, ο καθηγητής κ. Στράτος Παπαδημητρίου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος», ο κ. Απόστολος Παπάμαλης εκ μέρους του τοπικού Υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς και ο ναύαρχος ε.α. κ. Κωνσταντίνος Καταγάς.

Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η καθηγήτρια Νέου Ελληνισμού του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Μαρία Ευθυμίου, η οποία φώτισε σημαντικές πτυχές των ιστορικών γεγονότων που συνδέονται με την Επανάσταση του 1821, εντός και εκτός Ελλάδας, εμβαθύνοντας και αναλύοντας τον τρόπο με τον οποίο αυτά συνετέλεσαν στην εξέλιξη του απελευθερωτικού Αγώνα των Ελλήνων, σκιαγραφώντας τα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν και αποκαλύπτοντας άγνωστες στο ευρύ κοινό ιστορίες.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση παραδοσιακών χορών της Λήμνου από το τοπικό παράρτημα του Λυκείου των Ελληνίδων.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο ιδρυτής του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» κ. Παναγιώτης Ν. Τσάκος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λήμνου κ. Ευάγγελος Χριστοφιδέλλης, η Πρόεδρος της Κοινότητας Μύρινας κ. Παρασκευή Μοσχάκη, η Πρόεδρος του Παλλημνιακού Ταμείου κ. Χριστίνα Σακαρίκου, εκπρόσωποι των εκκλησιαστικών, στρατιωτικών, αυτοδιοικητικών και λοιπών φορέων καθώς και πολλοί πολίτες.

Η πλωτή έκθεση «Επανασύσταση 21» ήταν επισκέψιμη έως σήμερα το απόγευμα, από τις 17:00 έως τις 19:30, στο παλιό λιμάνι της Μύρινας, στο ιστιοφόρο σκάφος «Μάνια» .

Φωτογραφικό υλικό από το ιστιοφόρο σκάφος «Μάνια»:

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το