Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Η ελλιπής υγειονομική περίθαλψη πρωταγωνίστρια των προβλημάτων των κατοίκων του Β. Αιγαίου

banner roots

Η ελλιπής υγειονομική περίθαλψη πρωταγωνίστρια των προβλημάτων των κατοίκων του Β. Αιγαίου
01.08.2022 | 09:52

Η ελλιπής υγειονομική περίθαλψη πρωταγωνίστρια των προβλημάτων των κατοίκων του Β. Αιγαίου

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Σύμφωνα με την καταγραφή προβλημάτων και αιτημάτων των κατοίκων των νησιών της Περιφέρειας του Βορείου Αιγαίου στον Περιφερειακός Συμπαραστάτη του Πολίτη Γεώργιο Φωτίου Παπαδόπουλο

Δεκάδες είναι τα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες του Βορείου Αιγαίου, έτσι όπως έχουν καταγράφει από τον Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη, Γιώργο Παπαδόπουλο.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στους προβληματισμούς που φθάνουν στο γραφείο του, σημειώνοντας μέσα σε αυτούς την υποστελέχωση των υγειονομικών μονάδων, με πολλά ταυτόχρονα επείγοντα περιστατικά που καλείται να αναλάβει το ΕΚΑΒ, τονίζοντας ότι αντίστοιχα ζητήματα όπως της Χίου σχετικά με την καθυστέρηση μεταφοράς των ασθενών έχουν αναφερθεί και καταγραφεί και στην Ικαρία.

Στη συνέχεια, πολλά από τα βασικά ζητήματα που καταγγέλθηκαν από τους πολίτες, είναι η ανεργία των νέων και η γραφειοκρατία των δημοσίων υπηρεσιών, που σύμφωνα με τους ίδιους επικρατεί έντονα σε Τεχνικές Υπηρεσίες και στη Πολεοδομία. Κλείνοντας, βασικός βραχνάς των νησιωτών του Β. Αιγαίου είναι και η καταβολή του μεταφορικού ισοδύναμου, που ακόμα περιμένουν να τους καταβληθεί, ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι όλα τα παραπάνω θέματα που απασχολούν τον πληθυσμό της Περιφέρειας έχουν καταγραφεί και θα κοινοποιηθούν προς τους αρμόδιους φορείς.

Αναλυτικά σε σχετικό δελτίο τύπου επισημαίνει: 

"Την τελευταία χρονική περίοδο, ο Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη προέβη σε εκτεταμένη έρευνα, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, αναφορικά με τα προβλήματα που ταλανίζουν τις τοπικές νησιωτικές κοινωνίες.

Επικοινωνώντας, είτε δια ζώσης είτε διαδικτυακά, με πολίτες των νησιών στο Βόρειο Αιγαίο, το πρώτο ζήτημα που θέτουν προς επίλυση από την κεντρική Πολιτεία, είναι το φλέγον θέμα της υποστελέχωσης των Μονάδων Υγείας (Νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας, Πολυδύναμων ή/και Αγροτικών Ιατρείων).

Ειδικότερα, μετ΄ επιτάσεως τίθεται η ανάγκη άμεσης πρόσληψης ιατρών, βασικών ειδικοτήτων, καθώς και νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού, όπως και οδηγών και διασωστών για την ταυτόχρονη διακομιδή δύο (ή και τριών) ασθενών -σε ένα νησί- προς το πλησιέστερο νοσοκομείο, με επανδρωμένα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

Δυστυχώς, το φαινόμενο αυτό έχουμε ζήσει κατ΄ επανάληψη στη Χίο, εδώ και πολλά χρόνια, ενίοτε με αρνητικές συνέπειες, ενώ -τις τελευταίες ημέρες- διαπιστώθηκε και στην Ικαρία.

Καλό είναι η κεντρική Πολιτεία να ενσκήψει ουσιαστικά και να δώσει λύσεις έμπρακτα στο πρόβλημα αυτό, μιας και οτιδήποτε άλλο επιχειρείται -δίχως τη διασφάλιση της πολυπόθητης υγείας των πολιτών- είναι δευτερεύον.

Ακολουθεί το ζήτημα της υποαπασχόλησης- ανεργίας των νέων, καθώς και της γραφειοκρατίας γύρω από ζητήματα φορολογίας, τεχνικών έργων, πολεοδομίας, αγροτικών δραστηριοτήτων και επιδοτήσεων των κάθε είδους επιχειρήσεων-νομικών προσώπων.

Επίσης, σημειώνεται ότι, οι πολίτες φαίνεται να έχουν αναπτύξει ένα αίσθημα φόβου, λόγω της ευρύτερης κοινωνικής κατάστασης και επιζητούν αύξηση της αστυνόμευσης, αλλά και ενίσχυση των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στην ύπαιθρο ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες.

Τέλος, εμβόλιμα σε όλα αυτά, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι, έντονος προβληματισμός και ανησυχία παρατηρείται στους νησιώτες για την καθυστέρηση (επί μήνες) στην καταβολή του Μεταφορικού Ισοδύναμου, παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων ότι θα καταβαλλόταν στους δικαιούχους του εντός του λήγοντος μηνός.

Οι διαπιστώσεις αυτές, θα προωθηθούν επισήμως προς κάθε αρμόδιο φορέα".

Πηγή: alithia.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το