Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Η συνέντευξη του Διονύση Σιμόπουλου στην Δέσποινα Βασιλειάδου λίγο πριν την ομιλία του στη Λήμνο το 2016

banner roots

Η συνέντευξη του Διονύση Σιμόπουλου στην Δέσποινα Βασιλειάδου λίγο πριν την ομιλία του στη Λήμνο το 2016
08.08.2022 | 18:12

Η συνέντευξη του Διονύση Σιμόπουλου στην Δέσποινα Βασιλειάδου λίγο πριν την ομιλία του στη Λήμνο το 2016

Συντάκτης/Συντάκτρια:  Κωνσταντίνα Αγιοστρατίτη
Κατηγορία: Λήμνος

Ήταν Σεπτέμβριος του 2016 όταν ο Διονύσης Σιμόπουλος, ο βραβευμένος για τη συνεισφορά του στην αστρονομική εκπαίδευση, φυσικός και αστρονόμος, επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου ταξίδεψε στην Λήμνο, ως προσκεκλημένος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ατσικής "Άγιος Ερμόλαος" και παραχώρησε ομιλία στο κοινό της Λήμνου για τα άστρα και την αστροπαρατήρηση με τηλεσκόπια.

Λίγο πριν βρεθεί στην Λήμνο το 2016, ο κ. Σιμόπουλος μίλησε στον αέρα του FM 100 και στην Δέσποινα Βασιλειάδου για την μαγεία του σύμπαντος, και ταξίδεψε με τα λόγια του τους ακροατές στα άστρα. 

«Πολλοί νομίζουν ότι εμείς οι αστρονόμοι έχουμε απομυθοποιήσει πολλούς απ’ τους μύθους που έχουμε μάθει ως παιδιά, ότι έχουμε πάψει να είμαστε ρομαντικοί», ανέφερε το 2016 ο κ. Σιμόπουλος μεταξύ άλλων στην συνέντευξη και συμπλήρωσε: «Κάθε άλλο. Οι αστρονόμοι είναι ιδιαίτερα ρομαντικοί, γιατί βλέπουν εκεί ψηλά στον ουρανό δισεκατομμύρια άστρα στα τηλεσκόπιά τους. Βλέπουμε τον ουρανό, κυριολεκτικά, με τ’ άστρα, και αυτό μας δείχνει πόσο μικροί είμαστε, αλλά συγχρόνως και πόσο μεγάλοι, γιατί έχουμε κατορθώσει να κατανοήσουμε όλο αυτό το σύμπλεγμα που είναι εκεί πάνω».

Αυγουστιάτικη πανσέληνος, πεφταστέρια και άλλοι μύθοι «που δεν κάνουν κακό σε κανέναν», όπως σημείωσε ο αστροφυσικός, έχουν την επιστημονική τους εξήγηση, έξω απ’ τη σφαίρα της φαντασίας.

Ο Διονύσης Σιμόπουλος, όμως, προτιμά την ομορφιά του ουρανού ή την ασχήμια της γης; «Δεν υπάρχει ασχήμια στο περιβάλλον μας», είχε πει τότε. «Ο δικός μας πλανήτης είναι ο μοναδικός που γνωρίζουμε, προς το παρόν τουλάχιστον, που έχει ζωή επάνω του. Υπάρχουν δισεκατομμύρια είδη ζωής σ’ αυτό τον πλανήτη που τον κάνουν πολύ όμορφο».

Ας κρατήσουμε στην μνήμη μας ζωντανή την γεμάτη ελπίδα κι ανάταση ψυχής φράση του: «Σηκώστε το κεφάλι ψηλά και μην το κατεβάζετε προς στη γη».

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το