Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Λήμνος: “Πέφτει” το πριμ στους Νέους Αγρότες

afoi poriazi

Λήμνος: “Πέφτει” το πριμ στους Νέους Αγρότες
30.09.2022 | 12:16

Λήμνος: “Πέφτει” το πριμ στους Νέους Αγρότες

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος
Γράφει ο Στρατής Σαμιώτης  "Ζεστό παραδάκι” για τους 505 νέους αγρότες του Βορείου Αιγαίου αυτές τις μέρες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς πληρώνεται η πρώτη δόση του Πριμ Πρώτης Εγκατάστασης που δικαιούνται με την ένταξή τους στο πρόγραμμα και την υπογραφή των συμβάσεων.

Η πρώτη δόση του πριμ κυμαίνεται στο 70%, ενώ το συνολικό ποσό θα το εισπράξουν σε βάθος πενταετίας. Ο Περιφερειάρχης, Κώστας Μουτζούρης, υπέγραψε τη σχετική απόφαση με την οποία ανοίγει ο δρόμος για να προχωρήσουν άμεσα οι πληρωμές των δικαιούχων, μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα το αργότερο.

Ουσιαστικά ο Περιφερειάρχης υπέγραψε την απόφαση για το σύνολο του προϋπολογισμού και ζητήθηκε, χθες, από τον ΟΠΕΚΕΠΕ η έκδοση απόφασης για τα ποσά που αντιστοιχούν στο 70% της προκαταβολής του Πριμ Πρώτης Εγκατάστασης, την οποία θα υπογράψει σήμερα ο κ. Μουτζούρης. Ήδη έχουν προχωρήσει οι πληρωμές στις περισσότερες Περιφέρειες και το Βόρειο Αιγαίο έμεινε στα μετόπισθεν μαζί με άλλες Περιφέρειες.

Αυτό δεν έχει να κάνει με τυχόν προβλήματα, καθώς η σειρά της κάθε Περιφέρειας στην επετηρίδα για τις πληρωμές των δικαιούχων εξαρτάται αποκλειστικά από τις εγκρίσεις, δηλαδή από την π ο ρ ε ί α της αξιολόγησης. Υπ’ αυτήν τ η ν έννοια άλλες Περιφέρειες την ολοκληρώνουν νωρίτερα και άλλες αργότερα, η διαφορά όμως μεταξύ των Περιφερειών στις οποίες έχουν ήδη γίνει οι πληρωμές και αυτές που ακολουθούν είναι πολύ μικρή.

Μέχρι 40.000 ευρώ

Οι 505 δικαιούχοι του Βορείου Αιγαίου, εκ των οποίων οι περισσότεροι στη Λέσβο, έχουν κατοχυρώσει πριμ πρώτης εγκατάστασης της τάξης των 38.500 ευρώ μέχρι και 40.000 ευρώ, ανάλογα με τα κριτήρια που πληροί η κάθε περίπτωση. Δεδομένου δε ότι τα χρήματα του προϋπολογισμού που κατανέμονται για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις είναι 1 9 . 4 9 0 . 0 0 0 ευρώ, το συνολικό ποσό της πρώτης δ ό σ η ς τ ο υ π ρ ι μ που «θα π έ σ ε ι » στους δικαιούχους του Βορείου Αιγαίου αναμ έ ν ε τ α ι να κυμανθεί στα 13,5 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για μία σημαντική τονωτική ένεση για νέους ανθρώπους που έχουν κάνει το ξεκίνημά τους στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα ως αρχηγοί γεωργικών εκμεταλλεύσεων, ώστε να μπορέσουν να καλύψουν τις πρώτες τους ανάγκες και να αντλήσουν εισόδημα από την καλλιέργεια των ελαιώνων ή τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, όπως και άλλες δραστηριότητες του αγροτικού τομέα.

Ο Περιφερειάρχης

Μιλώντας στα Νέα της Λέσβου ο Περιφερειάρχης κ. Μουτζούρης τόνισε ότι «οι Νέοι Αγρότες που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα θα λάβουν εντός των ημερών το Πριμ Πρώτης Εγκατάστασης που δικαιούνται και τους ευχόμαστε να έχουν ένα καλό ξεκίνημα με καλές σοδειές, υγεία και ευημερία γιατί και από την δική τους δραστηριότητα θα χτυπάει η καρδιά στα χωριά των νησιών του Βορείου Αιγαίου. Ως Περιφέρεια καταβάλλουμε καθημερινά όλες εκείνες τις προσπάθειες ώστε να βρισκόμαστε ακόμα πιο κοντά στους αγρότες και στους κτηνοτρόφους.

Είδατε και με τα γραφεία της Κτηνιατρικής το άλμα ανάπτυξης, καθώς δεν είναι μόνο ο νέος χώρος αλλά και η εικόνα της υπηρεσίας που έχει αλλάξει θεαματικά προς όφελος των κτηνοτρόφων μας. Ομοίως και για τους αγρότες προσπαθούμε ως Περιφέρεια να βρισκόμαστε όσο το δυνατόν πιο κοντά στις ανάγκες τους, ώστε με τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας και με τις παρεμβάσεις ακόμα και σε θέματα που τους αφορούν και δεν έχουμε άμεση αρμοδιότητα, να αγωνιζόμαστε διπλά ενισχύοντας τις προοπτικές για τον πρωτογενή τομέα στον οποίο πιστεύουμε ως Περιφερειακή Αρχή και το έχουμε αποδείξει», είπε καταλήγοντας ο κ. Μουτζούρης. Σημειωτέον ότι το κεφάλαιο των Νέων Αγροτών της προκήρυξης του 2021 για την οποία υπογράφουν τις συμβάσεις δεν έχει κλείσει.

Βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία εξέτασης των Ενστάσεων και προς τούτο έχει κρατηθεί ένα ποσό περίπου στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ, ώστε όσοι δικαιωθούν με Ενστάσεις να μην στερήσουν θέσεις από τους ήδη ενταγμένους, αλλά να ενταχθούν επιπλέον. Συνολικά 234 Νέοι Αγρότες έχουν τις προϋποθέσεις να ενταχθούν, αλλά δεν φτάνουν τα χρήματα του προϋπολογισμού για να καλυφθούν οι περιπτώσεις τους. Κάποιοι από αυτούς όμως ενδέχεται να δικαιωθούν με τις ενστάσεις, δηλαδή να ανέβουν στη βαθμολογία και άρα να πάρουν το εισιτήριο ώστε να υπογράψουν και οι ίδιοι σύμβαση.

Ο Γιώργος Λαγουτάρης Μιλώντας γι’ αυτό το θέμα ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας, Γιώργος Λαγουτάρης, σημείωσε στα Νέα της Λέσβου ότι «όπως η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή το 2007 με τις φωτιές στην Πελοπόννησο αύξησε τους προϋπολογισμούς των προγραμμάτων του αγροτικού χώρου, πιστεύω ότι και η παρούσα κυβέρνηση, ειδικά στο Βόρειο Αιγαίο, θα πρέπει να εφαρμόσει ένα τέτοιο σχέδιο στήριξης. Άλλωστε μόλις το περασμένο Σάββατο ο ίδιος ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης κ. Παπαθανάσης με την ομιλία του στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης αναγνώρισε ότι η περιοχή μας πλήρωσε βαρύ τίμημα λόγω της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από την Τουρκία, ενώ όπως βλέπετε και από τις σχεδόν καθημερινές προκλήσεις της τουρκικής ηγεσίας τα νησιά μας βρίσκονται σχεδόν πάντα μέσα στο ίδιο κάδρο της αμφισβήτησης. Αυτό, όπως μπορεί να αντιληφθεί ο καθένας, είν α ι αντικίνητρο για επενδύσεις, όπως και να το κάνουμε.

Άρα, λοιπόν, συνοψίζοντας, θα σας έλεγα πως καθώς ο πρωτογενής τομέας, ειδικά για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, αποτελεί την αιχμή του δόρατος και καθώς συντρέχουν οι λόγοι για ειδικότερη αντιμετώπιση, τώρα είναι η ευκαιρία να αυξηθεί ο προϋπολογισμός για να ενταχθούν όλοι οι δικαιούχοι, ώστε με αυτό τον τρόπο να δοθεί η δυνατότητα σε νέους ανθρώπους να μείνουν στα χωριά τους και να παράγουν, δημιουργώντας και θέσεις απασχόλησης ανάλογα με την πορεία του ο καθένας», είπε καταλήγοντας ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας.

Τέλος, σημείωσε ότι «ακόμα και από τον Αναπτυξιακό Νόμο η επιχορήγηση των επενδύσεων στο 70% προβλέπεται μόνο για την Αγιάσο ως ορεινή περιοχή, λες και δεν είναι ορεινό το Μεγαλοχώρι ή είναι περισσότερο ορεινές κάποιες περιοχές της Θεσσαλίας στις οποίες ισχύει το 70%, όπως είδα ότι γράψατε με σχόλιό σας στην εφημερίδα και πολύ σωστά θα σας έλεγα αυτά πρέπει να λέγονται».

Πηγή: nealesvou.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε τοaqua blue new

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018