Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Άγιος Ευστράτιος: Διήμερο δράσεων από το ΚΕΣΟ και την ΠΕΟΟ (ΦΩΤΟ)

banner roots

Άγιος Ευστράτιος: Διήμερο δράσεων από το ΚΕΣΟ και την ΠΕΟΟ (ΦΩΤΟ)
03.10.2022 | 10:54

Άγιος Ευστράτιος: Διήμερο δράσεων από το ΚΕΣΟ και την ΠΕΟΟ (ΦΩΤΟ)

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Λήμνος

Ένα πλήρες και δημιουργικό διήμερο δράσεων, εκπαιδευτικού και φιλανθρωπικού-υγειονομικού χαρακτήρα, για παιδιά, αλλά και για ενήλικες, στο ακριτικό νησί του Αη Στράτη της Λήμνου, υλοποίησε μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες της 2ας Οκτωβρίου το μεικτό κλιμάκιο του ΚΕ.Σ.Ο- Εκκλησιαστικό ίδρυμα της ΙΑΑ και της Πανελλήνια Ένωση Οπτικών Οπτομετρών.

Οι δράσεις, είχαν τις ευχές του Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου κ.κ. Ιερωνύμου προς όλα τα παιδιά και τους ενήλικες του Ακριτικού νησιού της πατρίδας μας, του οραματιστή αναπληρωτή Προέδρου του ΚΕΣΟ Μητροπολίτη Φαναρίου κ. Αγαθάγγελου, καθώς και του εορτάζοντος Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Λήμνου & Αγίου Ευστρατίου κ. κ. Ιερόθεου. Και αν σε αυτές, δεν συνέπιπτε με την ημερομηνία της ονομαστικής του εορτής, θα ήταν πάρων και ο ίδιος.

Η νήσος του Αγίου Ευστρατίου, στο ευρύ κοινό είναι γνωστή για τρεις λόγους:

Για τις πολύ συχνές παραβιάσεις από αέρος των Τούρκων. 

Για τη δυναμική δήμαρχο του κα Μαρία Κακαλή κατά την τελευταία δεκαετία. Συγκεκριμένα από το 2010 στο νησί άρχισε να πνέει, έναν άνεμος ανανέωσης με άρωμα γυναίκας, όταν για πρώτη φορά, εκλέχτηκε ως Δημοτική Σύμβουλος Αγίου Ευστρατίου. Είναι εκπαιδευτικός στο επάγγελμα και σημείωσε μια ανοδική πορεία για το νησί, αλλά και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση γενικότερα. 

Το 2013 εκλέχτηκε Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και στις δημοτικές εκλογές του 2014 και σε ηλικία 27 ετών εκλέχτηκε δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου με τον ανεξάρτητο συνδυασμό "Νέα Αρχή". Παράλληλα με τη νίκη της κέρδισε και ένα άλλο αξίωμα εκείνο του μέλους του Δ.Σ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων(ΚΕΔΕ) με αρμοδιότητα σε θέματα Ισότητας, Δημογραφικού και Οικογένειας.

Ο τρίτος λόγος, που έχει κάνει γνωστό τον Άη Στράτη είναι η ιστορία του, αφού από το 1929 (με το ιδιώνυμο του Βενιζέλου έως και τα χρόνια της δικτατορίας, το νησί ήταν τόπος εξορίας και μαρτυρίου περισσοτέρων των 10.000 αριστερών πολιτών και κομμουνιστών.

Εκτοπίστηκαν σε αυτό σπουδαίοι και πνευματικοί άνθρωποι, όπως: ο εκπαιδευτικός, συγγραφέας και πολιτικός Δημήτρης Γληνός, οι ποιητές Κώστας Βάρναλης, Γιάννης Ρίτσος, Τάσος Λειβαδίτης, οι λογοτέχνες Μενέλαος Λουντέμης, Θέμος Κορνάρος, ο ιστορικός Δημήτρης Φωτιάδης, οι ηθοποιοί Μάνος Κατράκης και Τζαβαλάς Καρούσος, και πολλοί άλλοι, επώνυμοι και μη. Επίσης, «φιλοξενήθηκαν» πολλοί Αριστεροί πολιτικοί όπως ο Ηλίας Ηλιού, ο Αντώνης Μπριλλάκης, ο Κώστας Γαβριηλίδης, ο Στέφανος Σαράφης, ο μετέπειτα Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και προσωρινός Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Γιάννης Αλευράς, αρχηγός του ΠΑΚ Εσωτερικού. κ.ά.

Φιγούρες, που αποτυπώνονται στον τοίχο του στηθαίου του λιμανιού, ενώ όλος ο μαρτυρικός εκτοπισμός, που έζησαν οι άνθρωποι αποτυπώνεται και στις επιτύμβιες στήλες των δρόμων. Μια από αυτές που μας έκανε χαρακτηριστική εντύπωση ήταν το μνημείων πεσόντων κρατουμένων από την πείνα!

Η κοινή δράση ΚΕΣΟ και ΠΕΟΟ για τον Άη Στράτη προέκυψε μετά από τη συνεννόηση της Διευθύντριας του Εκκλησιαστικού Ιδρύματος της ΙΑΑ κας Μαίρης Πίνη με τη Δήμαρχο του νησιού κα Μαρία Κακαλή και την αντιδήμαρχο κα Στέλλα Σπανού.

Έτσι, λίγες ώρες μετά την ελληνογαλλική άσκηση «ΑΡΓΩ 2022», στο Αιγαίο, που το σενάριο της προέβλεπε και απόβαση στον Άη Στράτη, στήθηκε ένα άλλο "στρατηγείο" στο σχολείο του νησιού. Και αυτό ήταν του ΚΕΣΟ και της ΠΕΟΟ.

Τη σύνθεση του από πλευράς οπτικών το αποτελούσαν οι: Στέλιος Μυλώβας(Πρόεδρος), Γιώργος Κλάδος(μέλος) του Δ.Σ της ΠΕΟΟ, Άγγελος Πάνος, Μαρία Περράκη (οπτικός, που έφτασε από Καβάλα), Παναγιώτα Μυλώβα και Γιώργος Βασιλικούδης, με οφθαλμίατρο την κα Αναστασία Σερέπα. Ενώ από το ΚΕΣΟ συμμετείχαν οι Μαρία Τάταρη(Γ.Γραμματέας) και Σοφία Κώνστα-Πέππα (αναπληρωτής Ταμίας) μέλη του Δ.Σ, η δημοσιογράφος και συγγραφέας παιδικών βιβλίων Άννα Στεργίου, ο Κωνσταντίνος Σαλεβουράκης και φυσικά η Διευθύντρια του κα Μαίρη Πίνη.

Το Σάββατο το πρωί, οφθαλμίατρος και οπτικοί εξέτασαν τα παιδιά και ευτυχώς δε χρειάστηκε για κανένα από τα 27 παιδιά να φορέσουν γυαλιά. Έχουν άριστη όραση, ενώ το απόγευμα της 1ης Οκτωβρίου, η συγγραφέας Άννα Στεργίου διάβασε στα παιδιά το βιβλίο της: "Οι Ατρόμητοι της Μαργαριτοχώρας - Η κλοπή των λαγηνιών από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας".

Ακολούθως τα μέλη του Δ.Σ του ΚΕΣΟ Μαρία Τάταρη και Σοφία Κώνστα- Πέππα μαζί με τη Διευθύντρια του Εκκλησιαστικού Ιδρύματος και τον Κωνσταντίνο Σαλεβουράκη μοίρασαν παρουσία της Δημάρχου κας Μαρίας Κακαλή, της Αντιδημάρχου κας Στέλλα Σπανού και εκπαιδευτικών, σχολικές τσάντες γεμάτες με σχολικό υλικό, είδη ατομικής υγιεινής & ζαχαρωτά. 

Ακόμα η κα Μαίρη Πίνη Διευθύντρια του ΚΕΣΟ παρέδωσε στη δημιουργική δήμαρχο του Άη Στράτη κα Μαρία Κακαλή ποσότητα 62 βιβλίων (σχολικών, παιδικών & Εφηβικών) για τον εμπλουτισμό της σχολικής βιβλιοθήκης.

Η Κυριακή 2 Οκτωβρίου, ήταν αφιερωμένη στους ενήλικες. Από τους 250 που κατοικούν στο νησί (εκ των 900 εγγεγραμμένων), εξετάστηκαν οι 100 και βρέθηκαν σημαντικά ευρήματα κατά τον οπτομετρικό έλεγχο, όπως σε δυο ηλικιωμένους ότι έχουν ανάγκη μεγαλύτερης ιατρικής φροντίδας(καταρράκτης και ωχρά κηλίδα) και τους συστήθηκε περεταίρω ιατρική οφθαλμολογική εξέταση εκτός νησιού 

Τα αποτελέσματα κρατήθηκαν από τους οπτικούς και σε ένα μήνα περίπου αντιπροσωπία ΚΕΣΟ & ΠΕΟΟ θα επιστρέψει στο νησί για την παράδοση των γυαλιών. 

Τονίζεται ότι το εγχείρημα δεν επιχορηγείται από πουθενά και οι συμμετέχοντες κινούνται με δικά τους ατομικά έξοδα. Έγινε για τα παιδιά και για την αναγνώριση όσων φυλάττουν «Θερμοπύλες» σε νευραλγικά σημεία της πατρίδας μας. 

Για την συγκεκριμένη δράση η Διευθύντρια του ΚΕΣΟ κα Μαίρη Πίνη ευχαριστεί: την δήμαρχο του Άη Στράτη κα Μαρία Κακαλή για τη δωρεάν παροχή των καταλυμάτων, όλων των μελών της ομάδας. 

Τη Ναυτιλιακή Εταιρεία Seajets διότι έκανε έκπτωση στα εισιτήρια κατά 50% ώστε όλη η ομάδα, να ταξιδέψει εκπτωτικά με το πλοίο «Aqua Blue», την ΠΕΟΟ συνοδοιπόρο του ΚΕΣΟ, με την οποία συμπορευόμαστε σε καινοτόμες δράσεις τα πέντε τελευταία χρόνια, τους ανώνυμους χορηγούς μας, για την παροχή σχολικών τσαντών, την αναπληρωτή Ταμία κα Σοφία Κώνστα- Πέππα για τον εμπλουτισμό της τσάντας με σχολικά είδη, καθώς και τις «Εκδόσεις Ψυχογιός» και "Κομνηνός" για τη χορήγηση των λογοτεχνικών και εφηβικών βιβλίων, στη σχολική βιβλιοθήκη του νησιού.

 

Πηγή: romfea.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel