Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>ΣτΕ: Αντισυνταγματική η μεταφορά αρμοδιοτήτων απο τα Δημοτικά Συμβούλια σε επιτροπές

the roots web banners 06

ΣτΕ: Αντισυνταγματική η μεταφορά αρμοδιοτήτων απο τα Δημοτικά Συμβούλια σε επιτροπές
07.12.2022 | 14:06

ΣτΕ: Αντισυνταγματική η μεταφορά αρμοδιοτήτων απο τα Δημοτικά Συμβούλια σε επιτροπές

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Δικαιωμένη δηλώνει σε ανακοίνωσή της, η Λαϊκή Συσπείρωση Λήμνου, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να κρίνει αντισυνταγματική τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από τα Δημοτικά Συμβούλια στις Οικονομικές Επιτροπές και τις Επιτροπές Ποιότητας Ζωής.

Η ανακοίνωση της ΛΑΣ αναφέρει:

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που κρίνει αντισυνταγματική τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το Δημοτικό Συμβούλιο στην οικονομική επιτροπή και την επιτροπή ποιότητα ζωής, επιβεβαιώνει τη στάση και την κριτική της «Λαϊκής Συσπείρωσης» από την πρώτη στιγμή στους σχετικούς νόμους της κυβέρνησης της ΝΔ.

Με αυτούς τους νόμους η κυβέρνηση στο όνομα "κυβερνησιμότητας" των δήμων, νόθευε το εκλογικό αποτέλεσμα δίνοντας ανεξαρτήτως ποσοστών την απόλυτη πλειοψηφία στη παράταξη του δημάρχου. Για παράδειγμα στη περίπτωση του Δήμου μας, η 7μελής οικονομική επιτροπή αποτελείται από 5 συμβούλους της παράταξης του Δημάρχου, (αντιστοιχεί στο 71,42% της επιτροπής, παρά το ποσοστό 39,36% που πήρε στον πρώτο γύρο), και 2 της αντιπολίτευσης.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, παίρνοντας τη «σκυτάλη» από το νομοθετικό πλαίσιο που δημιούργησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, προχώρησε στον αντιδημοκρατικό, αντισυνταγματικό πλέον νόμο και επέβαλε τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το δημοτικό συμβούλιο προς την Οικονομική Επιτροπή, προς την οποία μεταβιβάστηκαν αποφασιστικές αρμοδιότητες σημαντικού οικονομικού αντικειμένου και προς την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, προς την οποία μεταβιβάστηκε η αρμοδιότητα λήψης αποφάσεων που αφορούν την κυκλοφορία και όχι μόνο.

Έτσι, με αποφάσεις πλασματικών πλειοψηφιών των επιτροπών αυτών, ενισχύθηκαν παραπέρα η αδιαφάνεια στη διαχείριση των οικονομικών των δήμων, η επιχειρηματικότητα, οι ιδιωτικοποιήσεις, η ανταποδοτικότητα και οι προτεραιότητες των τεχνικών προγραμμάτων με τη λογική της επιλεξιμότητας, που αποκλείουν τα αναγκαία έργα και τις υποδομές προς όφελος του λαού.

Απέναντι σε αυτό το αντιδημοκρατικό νομοθετικό πλαίσιο που αλλοίωνε τη λαϊκή θέληση βρέθηκαν μόνο οι δυνάμεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στους δήμους και τις περιφέρειες, υπερασπιζόμενες τα λαϊκά συμφέροντα. Αντίθετα, αφωνία από τη συντριπτική πλειοψηφία δημοτικών και περιφερειακών αρχών.

Οι Λημνιοί και οι νησιώτες γενικότερα, έχουν πλέον εμπειρία ως προς το ποιοι μάχονται για τα δικά τους συμφέροντα σε δήμο και περιφέρεια, συμμετέχουν στους αγώνες τους και διεκδικούν την ικανοποίηση των δικών τους αναγκών. Αυτές οι δυνάμεις θα συνεχίσουν να μάχονται και να είναι δίπλα στα λαϊκά προβλήματα και στο μέλλον.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel