Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Λήμνος: Ερώτηση στη Βουλή για τα προβλήματα από αγριοκούνελα

the roots web banners 06

Λήμνος: Ερώτηση στη Βουλή για τα προβλήματα από αγριοκούνελα
11.01.2023 | 12:44

Λήμνος: Ερώτηση στη Βουλή για τα προβλήματα από αγριοκούνελα

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Ερώτηση με θέμα «Προβλήματα από καταστροφές αγριοκούνελων στις καλλιέργειες της Λήμνου», κατέθεσε ο Βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Απόστολος Αβδελάς προς τον Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η ερώτηση αναφέρει:

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Συμφώνως επιστολής του Έπαρχου Λήμνου κι Αγίου Ευστρατίου, η οποία δημοσιεύτηκε στον τοπικό ηλεκτρονικό τύπο, σημαντικές καταστροφές προκαλούν τα αγριοκούνελα στις αγροτικές καλλιέργειες της Λήμνου. Τακτικές του παρελθόντος αντιμετώπισης του ζητήματος (νυφίτσες, ηχητικές συσκευές, κλουβιά, ηλεκτρικές περιφράξεις κ.α.) αποδείχθηκαν αναποτελεσματικές και μη εφαρμόσιμες. Το αναφερόμενο πρόβλημα και σε συνδυασμό με την αύξηση του καλλιεργητικού κόστους (λιπάσματα, καύσιμα, ανταλλακτικά κ.α.) εντείνει την απόγνωση των αγροτών της Λήμνου, οδηγώντας τους στο χείλος της οικονομικής καταστροφής. Σε συνέχεια της επιστολής, αναφέρονται προτάσεις καταπολέμησης του αγριοκούνελου, όπως επεμβάσεις σε ρέματα με σκοπό την καταστροφή των λαγουμιών των κουνελιών, άροση εγκαταλελειμμένων εκτάσεων με συναφή σκοπό και αδειοδότηση νυχτερινού κυνηγιού για όλο το έτος υπό την επίβλεψη και αστυνόμευση του τοπικού Δασαρχείου.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Προτίθεστε όπως, δια των ενεργειών σας, υιοθετήσετε τις αναδειχθείσες προτάσεις καταπολέμησης των αγριοκούνελων, τα οποία καταστρέφουν την αγροτική παραγωγή της Λήμνου και κατ΄ επέκταση μειώνουν το αγροτικό εισόδημα των τοπικών αγροτών, υλοποιώντας σχετικό σχεδιασμό που να τις περιλαμβάνει;

Η απάντηση που έλαβε αναφέρει:

Επί της ανωτέρω (α΄) σχετικής με Α.Π. 3942/15.03.2022 Ερώτησης της Βουλής η οποία αναφέρεται στα

«Προβλήματα από καταστροφές αγριοκούνελων στις καλλιέργειες της Λήμνου»» θέτουμε υπόψη σας τα εξής :

Το πρόβλημα με τον υπερπληθυσμό των αγριοκούνελων στη νήσο Λήμνο και τις προκαλούμενες ζημιές στην αγροτική παραγωγή απασχολεί τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τις Δασικές Αρχές αλλά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση εδώ και πολλά χρόνια.

Στη διαχείριση του προβλήματος έχουν εμπλακεί κάνοντας σχετικές μελέτες και καταθέτοντας προτάσεις για τη διαχείριση του προβλήματος και οι αρμόδιες σχολές Γεωπονίας του Γ.Π.Α και Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ. Παρά το μεγάλο ενδιαφέρον όλων των προαναφερόμενων φορέων και τις μελέτες που έγιναν για την επίλυση του προβλήματος, σε επίπεδο πρακτικής εφαρμογής τους δεν έχει βρεθεί αποτελεσματική και μόνιμη λύση.

Τονίζεται ότι η νήσος Λήμνος λόγω των εδαφολογικών της χαρακτηριστικών προσφέρει κατάλληλες συνθήκες φωλεοποίησης του αγριοκούνελου (Oryctolagus cuniculus) που σε συνδυασμό με την απουσία θηρευτών και τον υψηλό ρυθμό αναπαραγωγής που χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο είδος, επιτρέπουν στον πληθυσμό τους να αυξάνεται ταχύτατα διαταράσσοντας τις υφιστάμενες οικοσυστημικές ισορροπίες.

Η Δασική Υπηρεσία κατά το παρελθόν μετά από σχετικά αιτήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενέκρινε, με αποφάσεις του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας την υλοποίηση προγραμμάτων δίωξης του αγριοκούνελου στη νήσο Λήμνο και καθιέρωσε την καταβολή αποζημίωσης σε πολίτες που προσκόμιζαν θηρευμένα αγριοκούνελα εκτός της κυνηγετικής περιόδου. Στο ίδιο πλαίσιο και μετά από συζητήσεις και συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και την οικεία Περιφέρεια ενέκρινε την τοποθέτηση παγίδων σύλληψης με σκοπό την συστηματική και σταθερή κάρπωση ώστε η διαχείριση των αγριοκούνελων να συνδεθεί με εμπορικούς σκοπούς που αποτελούσαν θεμιτό κίνητρο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Τα παραπάνω προγράμματα δεν είχαν επιτυχία, είτε λόγω του μεγάλου πληθυσμού των αγριοκούνελων ο οποίος δεν επηρεάστηκε από την αυξημένη κάρπωση (ακόμα και με την καταβολή αποζημίωσης), είτε λόγω αποτυχίας της μεθόδου σύλληψης.

Για την τρέχουσα κυνηγετική περίοδο η Υπηρεσία μας μέσω της ισχύουσας ρυθμιστικής απόφασης για τη Θήρα, επιτρέπει την απεριόριστη θήρευση για το συγκεκριμένο είδος για το έτος 2022- 2023 και βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με τις Δασικές Υπηρεσίες για την ενημέρωσή μας και την αξιολόγηση του πραγματικού μεγέθους του προβλήματος, το οποίο επισημαίνεται ότι τα προηγούμενα έτη είχε περιοριστεί λόγω ασθενειών που μείωσαν τον πληθυσμό των αγριοκούνελων.

Στη βάση αυτή δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή και σημασία στην υποβολή αξιοποιήσιμων προτάσεων από όλους τους φορείς (πανεπιστημιακούς, αυτοδιοικητικούς κλπ) και τις Κτηνιατρικές και Δασικές Αρχές ώστε να εξασφαλιστεί η προστασία της αγροτικής παραγωγής και να κρατηθεί ο πληθυσμός των αγριοκούνελων σε χαμηλά επίπεδα.

Τέλος είμαστε στην διάθεση σας για κάθε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση απαιτηθεί.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το