Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Τροπολογία Βορίδη για την λειτουργία των Επιτροπών | Συμμόρφωση με την απόφαση του Στε

the roots web banners 06

Τροπολογία Βορίδη για την λειτουργία των Επιτροπών | Συμμόρφωση με την απόφαση του Στε
12.01.2023 | 13:33

Τροπολογία Βορίδη για την λειτουργία των Επιτροπών | Συμμόρφωση με την απόφαση του Στε

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Λήμνος

Γράφει η Ντίνα Βερβέρη 

Νομοθετική παρέμβαση για τη συμμόρφωση της λειτουργίας των Οικονομικών Επιτροπών των Δήμων και των Περιφερειών, καθώς και των Επιτροπών Ποιότητας Ζωής με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, θα καταθέσει το Υπουργείο Εσωτερικών τις επόμενες μέρες.

 

Ωστόσο, ο Υπουργός, Μάκης Βορίδης, εξακολουθεί να δηλώνει ότι ταυτόχρονα θα διασφαλιστεί η κυβερνησιμότητα των Δήμων και των Περιφερειών, κάτι που δεν μπορεί να ισχύσει χωρίς την αυξημένη πλειοψηφία που επέβαλλε ο νόμος Θεοδωρικάκου.

Ήδη πάντως, σε τοπικό επίπεδο, παρατάξεις της αντιπολίτευσης τόσο στους Δήμους όσο και στην Περιφέρεια, έχουν δηλώσει ότι θα απέχουν από τις συνεδριάσεις μέχρι να συγκροτηθούν εκ νέου οι Επιτροπές, όπως όρισε το ανώτατο Δικαστήριο. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, την ερχόμενη Τρίτη, 17 Ιανουαρίου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών για την πολυεπίπεδη εκπαίδευση, θα κατατεθεί τροπολογία προκειμένου να εφαρμοστεί η απόφαση του ΣτΕ ως προς την σύνθεση αλλά και τις αρμοδιότητες των Επιτροπών.

Πριν λίγες μέρες, από το βήμα της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής, ο Υπουργός Εσωτερικών, είχε σημειώσει: «Κατανοώ απολύτως την αναστάτωση που έχει δημιουργήσει στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης η έκδοση της απόφασης του ΣτΕ, ωστόσο, η κυβέρνηση θα κάνει το καλύτερο δυνατόν ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα στην διακυβέρνηση των Δήμων».

Σε νεότερη τοποθέτησή του, ο Μ. Βορίδης ανέφερε ότι οι συνθέσεις της Οικονομικής Επιτροπής και της Ποιότητας Ζωής θα μείνουν ως έχουν με βάση την ισχύουσα διάταξη, διευκρίνισε όμως ότι θα υπάρξει παρέμβαση σε σχέση με την κατανομή των αρμοδιοτήτων. Ο ίδιος έχει προαναγγείλει ότι ορισμένες αρμοδιότητες θα επιστρέψουν στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια, επισημαίνοντας ότι οι φορείς της αυτοδιοίκησης θα ενημερωθούν αναλυτικά από σχετική εγκύκλιο που θα εκδοθεί από το Υπουργείο μετά από την ψήφιση της σχετική τροπολογίας.

Σύμφωνα με το Υπουργείο, πριν από την εισαγωγή της τροπολογίας στη Βουλή έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τα θεσμικά όργανα της αυτοδιοίκησης, Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και Ένωση Περιφερειών, όπου θα υπάρξει ενημέρωση και συζήτηση για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

Υπενθυμίζουμε ότι με την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, κρίθηκε ότι οι διατάξεις με τις οποίες θεσπίστηκαν αλλαγές στον τρόπο συγκρότησης της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής των Δήμων, καθώς και των Διοικητικών Συμβουλίων Δημοτικών Νομικών Προσώπων (Δ.Ε.Υ.Α. κ.λπ.), προκειμένου στα όργανα αυτά να υπάρχει πλειοψηφία της παράταξης του Δημάρχου, καθ’ ο μέρος που δεν καταλαμβάνουν την αμέσως επομένη των εκλογών της 26ης Μαΐου 2019 και της 2ας Ιουνίου 2019 δημοτική περίοδο, δεν είναι αντίθετες σε κάποια συνταγματική ή υπερνομοθετικής ισχύος διάταξη ή αρχή, αλλά καθ’ ο μέρος όμως που καταλαμβάνουν τη δημοτική περίοδο που διανύεται μετά τις εκλογές της 26ης Μαΐου και της 2ας Ιουνίου 2019, ο νομοθέτης παρενέβη, αμέσως μετά τη διεξαγωγή των εκλογών στη λειτουργία των Ο.Τ.Α. Α΄ βαθμού, επιφέροντας δύο βασικές αλλαγές στο υφιστάμενο σύστημα, οι οποίες είναι μεταξύ τους αλληλένδετες: Αφενός μετέβαλε τον τρόπο συγκρότησης της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, προκειμένου να εξασφαλισθεί ότι σε αυτές η πλειοψηφία θα ανήκει στην παράταξη με την οποία εξελέγη ο Δήμαρχος· αφετέρου προέβη σε μεταφορά αρμοδιοτήτων από το Δημοτικό συμβούλιο προς την Οικονομική Επιτροπή, προς την οποία μεταβιβάστηκαν αποφασιστικές αρμοδιότητες σημαντικού οικονομικού αντικειμένου και προς την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, επομένως κρίνονται αντισυνταγματικές.

Πηγή: nealesvou.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel