Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Η αμπελοοινική παράδοση της Λήμνου (video)

the roots web banners 06

Η αμπελοοινική παράδοση της Λήμνου (video)
18.01.2023 | 13:58

Η αμπελοοινική παράδοση της Λήμνου (video)

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Στο νησί της Λήμνου, η καλλιέργεια του αμπελιού ξεκίνησε στην αρχαιότητα. Υπάρχουν αναφορές για το λημνιό κρασί στην Ιλιάδα, ενώ από τον Αριστοφάνη μαθαίνουμε ότι η ντόπια ποικιλία κόκκινου κρασιού «καλαμπάκι» καλλιεργούνταν στην Αττική ήδη από τον 5ο αιώνα π.Χ.

Το ηφαιστειογενές έδαφος της Λήμνου όμως αποτέλεσε ιδανικό περιβάλλον και για το Μοσχάτο Αλεξανδρείας που έφτασε στο νησί στις αρχές του 20ού αιώνα και βοήθησε να καθιερωθεί το κρασί της Λήμνου ανάμεσα στα πιο ξακουστά κρασιά της Ελλάδας.

Παρά τη μικρή έκτασή του, στο νησί παράγονται πάνω από 60 ετικέτες κρασιού, ενώ άλλα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα της αμπέλου αποτελούν το τσίπουρο διπλής απόσταξης, το πετιμέζι και οι σταφίδες. Το MedINA σε συνεργασία με την Ανεμόεσσα κατέθεσαν το φθινόπωρο του 2022 φάκελο για την ένταξη της αμπελοοινικής παράδοσης της Λήμνου στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας.

Το βίντεο αποτελείται από αποσπάσματα των συνεντεύξεων που έγιναν από την ερευνητική ομάδα του MedINA κατά την επιτόπια έρευνα για τη συλλογή στοιχείων από τους κατοίκους της Λήμνου που αποτελούν τους φορείς του στοιχείου.

«Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους χορηγούς που βοήθησαν να ολοκληρωθεί το βίντεο, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Λήμνου, η Ένωση – Limnos Wines, την οικογένεια Μυρμίγκου-Myrm Family, και τα Limnos Organic Wines”, αναφέρει η σχετική αναφορά.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το