Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>«Πού κρύβεται η Υψιπύλη;» Διήμερο σχολικών δράσεων (photos)
«Πού κρύβεται η Υψιπύλη;» Διήμερο σχολικών δράσεων (photos)
07.03.2023 | 19:45

«Πού κρύβεται η Υψιπύλη;» Διήμερο σχολικών δράσεων (photos)

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Λήμνος

Περισσότεροι από 90 μαθητές και μαθήτριες από 8 σχολεία της Λήμνου και οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί τους συμμετείχαν στις δράσεις του διημέρου 3 & 4 Μαρτίου 2023 στο πλαίσιο του Κεφαλαίου ΙΙ του προγράμματος «Πού κρύβεται η Υψιπύλη;».

Την Παρασκευή 3/3, στο πλαίσιο της θεματικής «Βυζαντινοί και οθωμανικοί χρόνοι», τα σχολεία είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν από τη Διευθύντρια του Γυμνασίου Μούδρου, Μαρία Παπαπαναγιώτου, στο Κάστρο και στις διαφορετικές ιστορικές περιόδους που αποτυπώθηκαν στα ερείπιά του. Επισκέφθηκαν επίσης οθωμανικά τοπόσημα της Μύρινας, κι έμαθαν για τον Τούρκο ποιητή Niyâzî Mısrî και τον τάφο του, δίπλα στην κεντρική αγορά της πόλης.

Στη διάρκεια της ξενάγησης, τα μεγαλύτερα παιδιά, με τα τάμπλετ και τα κινητά τους, κατέγραψαν εικόνες της διαδρομής, με την καθοδήγηση της σκηνοθέτριας Μαρία Λεωνίδα (Καρπός) και του λημνιού φωτογράφου Αλέξανδρου Λαμπροβασίλη.

Το Σάββατο 4/3, τα παιδιά του Γυμνασίου και του Λυκείου συναντήθηκαν με τους εκπαιδευτές στον χώρο του Λυκείου Ελληνίδων Λήμνου για να μάθουν τις βασικές αρχές της ψηφιακής φωτογραφίας και να επιχειρήσουν μια πρώτη οργάνωση του φωτογραφικού υλικού της ξενάγησης. Με το βλέμμα στη μαθητική έκθεση που θα κορυφώσει τις σχολικές δράσεις, η επεξεργασία του υλικού θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί σε δύο ακόμη συναντήσεις των μεγαλύτερων παιδιών με τον Αλέξανδρο Λαμπροβασίλη τις επόμενες εβδομάδες.

Παράλληλα, τα παιδιά του Δημοτικού θα έχουν την ευκαιρία να αποτυπώσουν τις εικόνες που συνέλεξαν στη διάρκεια της ξενάγησης σε δύο εργαστήρια εικαστικών και με τα έργα τους να συμπληρώσουν τη μαθητική έκθεση.

  Τέλος, εντός του Μαρτίου, θα πραγματοποιηθούν ένας ακόμη ιστορικός περίπατος στον Κότσινα κι ένας περιβαλλοντικός περίπατος με τη συνεργασία των MedINA, Κτήμα Όλον και Lemnos Philema.

Στο Κεφάλαιο ΙΙ συμμετέχουν τα σχολεία: 3ο ΔΣ Μύρινας, ΔΣ Νέας Κούταλης, Γυμνάσια Μούδρου, Μύρινας και Λιβαδοχωρίου, ΓΕΛ Μύρινας και Μούδρου και το ΕΕΕΕΚ Λήμνου. 

Σχετικά με το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα Πού κρύβεται η Υψιπύλη; υλοποιείται για δεύτερη συνεχή χρονιά στη Λήμνο. Βασίζεται σε μια ιδέα της Places & Traces η οποία και το διοργανώνει σε συνεργασία με το Λύκειον των Ελληνίδων-Παράρτημα Λήμνου. Τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Δήμου Λήμνου, ενώ υποστηρίζεται από διεπιστημονική ομάδα ειδικών και τον Τομέα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του ΕΚΠΑ.

Το πρόγραμμα αναπτύσσεται σε τρία Κεφάλαια:

• Το Κεφάλαιο Ι υλοποιείται το 2022 (σχολ. έτος 2021-22) με συγχρηματοδότηση από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών από πόρους του Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον.

• Το Κεφάλαιο ΙΙ υλοποιείται το σχολ. έτος 2022-23. Μέρος των δράσεων χρηματοδοτείται από το ΥΠΠΟΑ, στο πλαίσιο των Προσκλήσεων Σύγχρονου Πολιτισμού για Παιδιά και Εφήβους.

• To Κεφάλαιο ΙΙΙ προγραμματίζεται για τη σχολ. χρονιά 2023-24.

Το πρόγραμμα Πού κρύβεται η Υψιπύλη; έχει λάβει την έγκριση των Δ/νσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Λέσβου για την εφαρμογή του στα Δημοτικά, Γυμνάσια, ΓΕΛ και ΕΕΕΕΚ της Λήμνου, κατά το σχολ. έτος 2022-23.

    Για πληροφορίες: 6972004986 (Places & Traces), 6944220288 (Λύκειο των Ελληνίδων Λήμνου)

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018