Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Ένωση Ιατρών Νοσοκομείο Λήμνου: “Αναζητείται επειγόντως σοβαρότητα κι ευθύνη...”

banner roots

Ένωση Ιατρών Νοσοκομείο Λήμνου: “Αναζητείται επειγόντως σοβαρότητα κι ευθύνη...”
21.03.2023 | 13:14

Ένωση Ιατρών Νοσοκομείο Λήμνου: “Αναζητείται επειγόντως σοβαρότητα κι ευθύνη...”

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Ανακοίνωση εξέδωσε η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου με αφορμή την απουσία αναισθησιολόγου από το υγειονομικό μας ίδρυμα με τίτλο “Αναζητείται επειγόντως σοβαρότητα κι ευθύνη...”.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

Την Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023 πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο Λήμνου άσκηση ετοιμότητας για περίπτωση σεισμού. Στήθηκαν σκηνές, υπαίθρια ιατρεία, χειρουργείο εκστρατείας, και άτομα του προσωπικού υποδύθηκαν ως “ρόλους” τους ασθενείς. Αλλά “ρόλος” ήταν κι ο αναισθησιολόγος!

Από την Παρασκευή το νοσοκομείο (και ολόκληρο) το νησί ΔΕΝ έχει αναισθησιολογική κάλυψη. Είναι γνωστό ότι ο μοναδικός αναισθησιολόγος λείπει σε αναρρωτική άδεια μέσης διάρκειας λόγω σοβαρής χειρουργικής επέμβασης. Ήταν γνωστό εδώ και καιρό ότι από την Παρασκευή και μετά δεν υπήρχε προγραμματισμός για μετακίνηση αναισθησιολόγου στο νοσοκομείο. Και η λύση που επέλεξε το Υπουργείο είναι η γνωστή κι εύκολη για αυτούς. Δεν μετακίνησαν κανέναν και όλο το νησί, 20000 άνθρωποι, ΔΕΝ έχει αναισθησιολόγο. Για το Υπουργείο ο αναισθησιολόγος είναι “ρόλος”, που μπορεί να τον παίξει ο οποιοσδήποτε ιατρός. Αυτή είναι η αριστεία τους, αυτό είναι το επιτελικό κράτος τους.

Προφανώς η επιλογή τους να μείνει ακάλυπτο το νησί είναι πολύ συνειδητή. Το ξαναέκαναν αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια με αποκορύφωμα τα περασμένα Χριστούγεννα, που η Λήμνος έμεινε χωρίς αναισθησιολόγο για περισσότερο από δεκαπέντε μέρες.

Το δόγμα της προσωπικής ευθύνης, όπως το διατύπωσε ο πρωθυπουργός, βρίσκει εφαρμογή ώστε με ευθύνη μας να μην χρειαζόμαστε αναισθησιολόγο. Θεωρούν, προφανώς, ότι είναι προσωπική μας ευθύνη να εφαρμόσουμε τη συμβουλή του Υπουργού τους ότι “όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει” και οφείλουμε να προσαρμοστούμε ώστε να ζούμε χωρίς αναισθησιολόγο. Υπάρχουν όμως και κάποιοι “απροσάρμοστοι” που με πείσμα επιμένουν να χρειάζονται αναισθησιολογική θεραπεία και χορήγηση αναισθησίας. Ήδη τουλάχιστον δύο περιστατικά διακομίστηκαν και τουλάχιστον τρία επείγοντα χειρουργεία δεν πραγματοποιήθηκαν αυτές τις πέντε ημέρες.

Το λέμε και το ξαναλέμε. ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ. Δεν είναι αποδεκτό ένα ολόκληρο νησί να μένει χωρίς αναισθησιολόγο. Δεν είναι μόνο οι διακομιδές. Ας αναλογιστούν ΟΛΟΙ τον άμεσο και υπαρκτό κίνδυνο. Αναζητείται διοικητική και πολιτική ευθύνη. Με έναν γιατρό σε κάθε ειδικότητα, με έναν κολοβό οργανισμό, το νοσοκομείο είναι κουτσό. Από τύχη μέχρι σήμερα δεν είχαμε τραγικότερα συμβάντα. Η στάμνα πολλές φορές πάει στη βρύση, αλλά μόνο μια φορά θα σπάσει.

Καλούμε τη διοίκηση του νοσοκομείου, την 2η ΥΠΕ και τους Υπουργούς Υγείας κκ. Πλεύρη και Γκάγκα να αναλογιστούν τις προσωπικές τους ευθύνες πριν να είναι πολύ αργά. Είναι βέβαιο ότι σύντομα, την 25η Μαρτίου ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης θα εκφωνήσει «δεκάρικους» πανηγυρικούς λόγους για την αξία και την σημασία μας, ως ακρίτες. Αυτό που είναι σίγουρο, όμως, είναι ότι αν συνεχιστεί αυτή η διαχείριση, θα υπάρξουν ασθενείς που δεν θα “φτάσουν¨. Και μετά θα φταίνε πάλι κάποιοι άλλοι, προηγούμενοι, επόμενοι, ανεύθυνοι, ανεπαρκείς, αλλά εδώ οι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο.

Οι ζωές μας μετράνε περισσότερο από την ανεπάρκεια τους να λύσουν το πρόβλημα. Συμμέτοχους στο “πάμε κι όπου βγει” δεν θα μας έχουν. Η Ελλάδα της ανασφάλειας είναι επιλογή τους κι όχι δικιά μας.

ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΜΕΤΡΑΝΕ. ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ. ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΙΤΕΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ.

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΒΛΑΠΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ. ΑΣ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ.

Απαιτούμε:

  • Άμεση κάλυψη με αναισθησιολόγο.
  • Πλήρη και ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου.
  • Κίνητρα για την προσέλκυση και παραμονή μόνιμου ιατρικού προσωπικού.
  • Νέο Οργανισμό στο Νοσοκομείο.
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel