Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Νοσοκομείο Λήμνου: Ψηφιακό μαστογράφο διαθέτει, μαστογραφίες δεν γίνονται!

banner roots

Νοσοκομείο Λήμνου: Ψηφιακό μαστογράφο διαθέτει, μαστογραφίες δεν γίνονται!
24.03.2023 | 13:09

Νοσοκομείο Λήμνου: Ψηφιακό μαστογράφο διαθέτει, μαστογραφίες δεν γίνονται!

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Λήμνος

«Πήρα τηλέφωνο αρχές Φεβρουαρίου στο νοσοκομείο να κλείσω ραντεβού για μια μαστογραφία. Μου είπαν πως τα ραντεβού είναι όλα κλεισμένα για το επόμενο διάστημα και να επαναλάβω το τηλεφώνημα μετά τις 20 Μαρτίου. Το έκανα, ξανακάλεσα και αυτή τη φορά η απάντηση ήταν διαφορετική:

“Δεν γίνονται μαστογραφίες με εντολή διοίκησης”!!», μας αφηγείται κάτοικος του νησιού, η οποία απευθύνθηκε στο Νοσοκομείο, για να κάνει τον ιατρικό της έλεγχο, γνωρίζοντας την ευτυχή συγκυρία της ύπαρξης ψηφιακού μαστογράφου στο Νοσοκομείο της Λήμνου. 

Και αυτό ήταν μια μόνο καταγγελία ανάμεσα στις πολλές που έχουμε δεχτεί το τελευταίο διάστημα για το ίδιο θέμα, το οποίο με λίγα λόγια συμπυκνώνεται στην πρόταση  «Το Νοσοκομείο Λήμνου μπορεί να διαθέτει ψηφιακό μαστογράφο, μαστογραφίες όμως δεν γίνονται»! 

Πώς έχει όμως η υπόθεση:

Μετά την αποχώρηση της ιατρού ακτινολόγου κας Τσαμπούλα, η οποία είχε τις γνώσεις να «διαβάσει» μια ψηφιακή μαστογραφία, αυτή η δυνατότητα, αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο της Λήμνου, δεν υπάρχει. Το πρόβλημα, λοιπόν, δεν αφορά στο μηχάνημα του ψηφιακού μαστογράφου, αλλά στο επόμενο στάδιο, στη γνωμάτευση των μαστογραφιών.

Ποιο είναι το πρόβλημα:

Ο κάθε γιατρός ακτινολόγος, για να πραγματοποιήσει μια ψηφιακή μαστογραφία, χρησιμοποιεί τους ατομικούς του κωδικούς, κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο, που οι ιατροί μπαίνουν σε μια συγκεκριμένη πλατφόρμα για να συνταγογραφήσουν.

Αυτό σημαίνει, ότι ο γιατρός που πραγματοποιεί την μαστογραφία, δίνοντας τους προσωπικούς του κωδικούς, φέρει και τη νομική ευθύνη, καθώς θεωρείται ότι αυτός κάνει και τη γνωμάτευση. 

Άρα, από τη στιγμή που δεν υπάρχει στο νοσοκομείο της Λήμνου, γιατρός της ειδικότητας να «διαβάσει» τη γνωμάτευση, αυτομάτως παύουν να εκτελούνται μαστογραφίες. 

Η Διοίκηση του Νοσοκομείου Λήμνου έχει αποστείλει σχετικό έγγραφο στη ΔΥΠΕ της Περιφέρειας μας, με το οποίο της γνωστοποιεί το ζήτημα, λύση ωστόσο, μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει! 

Αύριο Σάββατο 25η Μαρτίου το πρωί και πριν την έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, στο πλαίσιο του ταξιδιού της στη Λήμνο, θα επισκεφθεί το νοσοκομείο του νησιού και θα έχει συνάντηση με τον διοικητή του νοσηλευτικού ιδρύματος! 

Αυτό το θέμα θα πρέπει να είναι ένα από τα θέματα που θα θέσει στην κ. Γκάγκα η διοίκηση του Νοσοκομείου, επιδιώκοντας την εξεύρεση λύσης.

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel