Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Αφιέρωμα στη Λήμνο με τη βοήθεια του Στέλιου Ρόκκου

the roots web banners 06

Αφιέρωμα στη Λήμνο με τη βοήθεια του Στέλιου Ρόκκου
23.05.2024 | 10:14

Αφιέρωμα στη Λήμνο με τη βοήθεια του Στέλιου Ρόκκου

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος
Ταξιδιωτικό - Λήμνος, η 8η Νήσος, με Tenere 700 World Raid    
Από τον  Ήφαιστο στον Στέλιο.
 
Κείμενο: Δημήτρης Κατσούλας
 
Φωτογραφίες: Δημήτρης Κατσούλας /  Πάρης Παπαλιάς
 
Ήρα και Δίας, Δίας και Ήρα, το πιο διάσημο ζευγάρι του Ολύμπου, η ζωή τους ήταν πολυτάραχη, με αλλεπάλληλες εκρήξεις οργής, ζήλιας αλλά και με συχνούς καβγάδες που ακούγονταν στις πιο απομακρυσμένες κορφές του μυθικού βουνού.
 
Ένα βράδυ λοιπόν…
 
Δίας: Ήρα, τι φάμε σήμερα, πεθύμησα λίγο νέκταρ με “Κρεωκάκκαβο” … 
 
Ήρα: Παρήγγειλε.
 
Δίας : Ήρα έγινε κάτι πάλι, τι έχεις;
 
Ήρα : Τίποτα.
 
Δίας : άντε πάλι, τι θα γίνει με αυτή την κατάσταση μια έτσι μια αλλιώς !
 
Ήρα : τι είπες?
 
….
 
Ένας ακόμα καβγάς είχε ξεκινήσει και κάπου εκεί έρχεται το βλαστάρι τους, ο Ήφαιστος, ο σιδεράς, ο δαμαστής των μετάλλων και της φωτιάς.
 
Ήφαιστος: Λε πατέλα, μίλα καλύτελα στην μαμά!
 
Δίας: τι είπες ρε μαμόθρεφτο…
 
Αυτό ήταν, θυμωμένος ο Θεός των θεών πέταξε μακριά από τον Όλυμπο τον γιόκα του, ο οποίος μετά από περιπλάνηση μιας μέρας έπεσε στην Λήμνο. Σακατεύτηκε ο κακομοίρης, ήταν που ήταν άσχημο παιδί, έσπασε και τα πόδια του. Μέσα στην ατυχία του, τον βρήκαν οι ντόπιοι, οι Σίντιες, τον περιέθαλψαν αλλά και τον δέχθηκαν σαν δώρο εξ’ ουρανού. Ο Ήφαιστος, υποχρεωμένος απέναντί τους, έφτιαξε το εργαστήρι του στο ηφαίστειο Μόσυχλος και τους δίδαξε την τέχνη του. Έκανε οικογένεια με την νύμφη Καβειρώ, λατρεύτηκε όσο κανένας άλλος θεός, ενώ οι κάτοικοι ίδρυσαν την πόλη Ηφαιστεία προς τιμήν του. Κάπως έτσι λοιπόν η Λήμνος προόδευσε και έγινε γνωστή στην Μεσόγειο θάλασσα.
Ας αφήσουμε τους «παραποιημένους»  μύθους στην άκρη, μιας και ο Ηρακλής ήταν η αιτία του καβγά του ζεύγους και ας μεταφερθούμε στην πραγματικότητα και στην βορειοανατολική γωνιά του Αιγαίου που φιλοξενεί ένα από τα πιο όμορφα αλλά και παρεξηγημένα νησιά της Ελλάδας! Προσωπικά δεν γνώριζα τίποτε για το νησί, πέραν του στρατηγικού σημείου του, τα στρατόπεδα αλλά και το πόσο δυσμενή θεωρούνταν η μετάθεσή εκεί.  Όμως έμαθα χάρη σε έναν καλό φίλο που εξυμνεί τον τόπο του. Να η ευκαιρία! Λήμνο… έρχομαι!
 
limnos kavala 68
 
 
Διαβάστε περιααότερα στο  bikeit.gr
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το