Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Σε αδελφοποίηση προχωράει το Γυμνάσιο Λιβαδοχωρίου με Κλασικό Λύκειο της Σικελίας

banner roots

Σε αδελφοποίηση προχωράει το Γυμνάσιο Λιβαδοχωρίου με Κλασικό Λύκειο της Σικελίας
20.03.2014 | 14:50

Σε αδελφοποίηση προχωράει το Γυμνάσιο Λιβαδοχωρίου με Κλασικό Λύκειο της Σικελίας

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Λήμνος

Το Γυμνάσιο Λιβαδοχωρίου διοργανώνει εκδήλωση αδελφοποίησης με το Κλασικό Λύκειο «Εμπεδοκλής» του Agrigento της Σικελίας.

Η εκδήλωση αδερφοποίησης των δύο σχολειών είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Τρίτη στις 7 το απόγευμα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Πορτιανού.

Το χρονικό της αδελφοποίησης.

Η διαδικασία αδελφοποίησης των δύο σχολείων ξεκίνησε τον προηγούμενο Ιούνιο μετά τις σχετικές ενέργειες του επίτιμου προξενικού ακόλουθου της Ιταλίας στη Λήμνο κ. Κωνσταντίνου Δώρα, ο οποίος μας διεμήνυσε την πρόθεση συνεργασίας του Ιταλικού σχολείου, στην οποία ανταποκριθήκαμε με μεγάλη χαρά.

Στα μέσα Οκτώβρη πραγματοποιήθηκε μία πρώτη επίσκεψη στη Λήμνο αντιπροσωπείας πέντε μαθητριών και δύο καθηγητών από το σχολείο του Αγκριτζέντο, το οποίο, ένα μήνα μετά, ανταπέδωσε τη φιλοξενία στη δική μας αντιπροσωπεία που επισκέφτηκε την πόλη τους.

Από τις 23 έως και τις 26 Μαρτίου έχουμε κοντά μας τη δική τους ομάδα, τριάντα οκτώ ατόμων, τη φιλοξενία των οποίων έχουν αναλάβει οι γονείς μαθητών μας.

Η αφετηρία για μια σχέση αμφίδρομης προσφοράς επισφραγίζεται τυπικά με τη σημερινή τελετή αδελφοποίησης και συνεχίζεται ουσιαστικά με το επόμενο πολιτιστικό αντάμωμα, περί τα μέσα Μαΐου, όταν εικοσαμελής δική μας αντιπροσωπεία θα μεταβεί στη Σικελία. Εκεί, οι θεατρικές ομάδες των δύο σχολείων θα συμμετάσχουν στο 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Θεάτρου Νέων στις Συρακούσες, στις 12 Μαΐου.

Οι δεσμοί με το αδελφό σχολείο τονώνουν το ηθικό και την ελπίδα και δίνουν την ευκαιρία να χαράξουμε μια παραγωγική και εποικοδομητική πορεία που θα έχει και σήμερα και στο μέλλον θετικά αποτελέσματα και για τους εκπαιδευτικούς και για τους μαθητές των δύο σχολείων.

Σύντομο ιστορικό Γυμνασίου Λιβαδοχωρίου Λήμνου.

Το Γυμνάσιο Λιβαδοχωρίου είναι ένα μικρό επαρχιακό σχολείο, το οποίο φέτος κλείνει 34 χρόνια λειτουργίας. Οικοδομήθηκε στο οικόπεδο που δώρισαν στην ομώνυμη Κοινότητα οι κύριοι Γεώργιος Στράφτης και Γεώργιος Κομνηνός. Βρίσκεται στην κεντρική οδική αρτηρία του νησιού που συνδέει την πρωτεύουσα Μύρινα με το Αεροδρόμιο και εξυπηρετεί τις εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών που προέρχονται από τα 13 χωριά της Κεντρικής Λήμνου. Οι γονείς των μαθητών μας ασχολούνται κυρίως με γεωργικές εργασίες. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η περιοχή είχε υποστεί τεράστια πληθυσμιακή αφαίμαξη κατά τις περιόδους μετανάστευσης του προηγούμενου αιώνα, έχει ελάχιστους οικονομικούς μετανάστες και μειωμένη τουριστική ανάπτυξη.

Κατά το σχολικό έτος 2013-14 φοιτούν συνολικά 108 μαθητές και εργάζονται 17 καθηγητές. Τα τρία τελευταία χρόνια προσπαθήσαμε να αλλάξουμε την κουλτούρα του σχολείου και να διαμορφώσουμε για τους μαθητές μας ένα κλίμα πρόσφορο για βιωματικές εκπαιδευτικές δράσεις με ποικίλα προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων.

Οι μαθητές μας βραβεύτηκαν για δύο συνεχόμενες σχολικές χρονιές, 2011-12 και 2012-13, στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό «Αειφόρο Σχολείο» της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Κάναμε ηλεκτρονική αδελφοποίηση με το Κολέγιο του Αγίου Σπυρίδωνα στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας, η οποία βασίστηκε σε project τοπικής ιστορίας και συνεχίζεται με άλλα θέματα κάθε χρόνο διαμέσου της ηλεκτρονικής τάξης που διαμορφώθηκε στα δύο σχολεία. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η φετινή αδελφοποίηση με το Κλασικό Λύκειο «Εμπεδοκλής» του Αγκριτζέντο της Σικελίας. Φέτος, μαζί με το 5ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, θα εκπροσωπήσουμε τη χώρα μας, στο 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Κλασι-κού Θεάτρου Νέων, το οποίο λαμβάνει χώρα στις Συρακούσες της Σικελίας, με την Άλκηστη του Ευριπίδη.

Δυστυχώς, στις μέρες μας, ο πολιτισμός φαντάζει πολυτέλεια. Ως παιδαγωγοί όμως πιστεύουμε ότι τα παιδιά μας αξίζει να νιώσουν το μεγαλείο του αρχαίου ελληνικού πνεύματος, να θωρακιστούν με τις αρχές του και να αντλήσουν από τα ανθρωπιστικά ιδεώδη του, για να διαγράψουν το δικό τους μέλλον πιο ρεαλιστικό και πιο ξεκάθαρο.

Σύντομη ιστορία του κλασσικού Λυκείου “Εμπεδοκλής” του Αγκριτζέντο Σικελία – Ιταλία.

Η ιστορία του κλασσικού Λυκείου “Εμπεδοκλής” του Αγκριτζέντο, αρχίζει με την υπογραφή του βασιλικού διατάγματος του βασιλείου της Σαρδηνίας, στις 13 Νοεμβρίου 1859. Το βασιλικό λύκειο παίρ-νει το όνομα του μεγάλου φυσικού από το Παλέρμο, Ντομένικο Σινά. Η πρώτη του έδρα ήταν η επισκο-πή. Το λύκειο διακρίθηκε για το υψηλό του επίπεδο: κατά τα σχολικά έτη 1867-68 φοίτησαν ο Λουίτζι Πιραντέλλο, βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας 1934 και ο Τζουζέπε Λαουριτσέλα, φημισμένος στον χώρο των ανώτερων μαθηματικών τακτικός καθηγητής απειροστικού λογισμού στο πανεπιστήμιο της Κατάνιας.

Τον Μάιο του 1901 το βασιλικό Λύκειο-Γυμνάσιο “Ντομένικο Σινά” αλλάζει ονομασία και παίρνει το όνομα του μεγάλου φιλόσοφου του Ακράγαντα Εμπεδοκλή. Το 1943 ο φημισμένος συγγραφέας Αντρέα Καμιλλέρι παίρνει το απολυτήριό του από το κλασσικό Λύκειο Εμπεδοκλής. Τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου, το σχολικό κτήριο καταστρέφεται από τους συμμαχικούς βομβαρδισμούς και για αρκετά χρόνια φιλοξενείται στον οίκο του Φάσο (από το 1929 έγινε η αλλαγή του ονόματος της πόλης από Τζιρτζέντι σε Αγκριτζέντο) και εκεί παραμένει μέχρι τις αρχές του ’50 του 20ο αιώνα. Αυτά τα χρόνια στην τοποθεσία που βρισκόταν το σχολείο πριν τους βομβαρδισμούς, αρχίζουν οι εργασίες ανέγερσης του καινούριου κτηρίου. Έτσι το Λύκειο αποκτά την σημερινή του έδρα.

Δέκα χρόνια μετά το ίδρυμα συγκλονίζεται από το φοιτητικό κίνημα διαμαρτυρίας που θα χαρακτηρίσει το ’68. Από την 10ετία του ’70 εξαιτίας του συνεχώς αυξανόμενου αριθμού εγγραφών κρίθηκε αναγκαία η εξεύρεση νέων χώρων για την στέγαση των τμημάτων του γυμνασίου. Έκτοτε γυμνάσιο και λύκειο δεν στεγάζονται στο ίδιο κτήριο. Με τον χρόνο δημιουργήθη-καν πολλά παραρτήματα σε διάφορα κέντρα της περιφέρειας. Σήμερα το κλασσικό λύκειο ‘Εμπεδοκλής’ του Αγκριτζέντο είναι από τα πιο σπουδαία σχολεία της Σικελίας και το όνομά του είναι γνωστό και σε εθνικό επίπεδο επειδή συνδέετε με την επίτευξη σημαντικών στόχων σε πολλούς τομείς παραγωγής πολιτισμού.

Πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:

Σύντομες ομιλίες

7:00 μ.μ. Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ι. Μητρόπολης Λήμνου και Αγ. Ευστρατίου κ. Ιερόθεος
7:05 μ.μ. Αναπληρωτής Προϊστάμενος  Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου κ. Εμμανουήλ Ρόκκος.
7:10 μ.μ.Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Περιφερειακής Ενότητας Λήμνου κ. Σάββας Βαρελτζής
7:15 μ.μ.Δήμαρχος Δήμου Λήμνου κ. Αντώνης Χατζηδιαμαντής
7:20 μ.μ.Διευθύντρια Λυκείου «Εμπεδοκλής» κ. Anna Maria Sermenghi
7:25 μ.μ. Διευθύντρια Γυμνασίου Λιβαδοχωρίου κ. Χαριτίνη Φωτοπούλου
7:30 μ.μ.Υπογραφή Αδελφοποίησης από τις κυρίες Φωτοπούλου και Σερμέγκι
7:35 μ.μ.Προβολή Βίντεο για Λήμνο και εργασία των παιδιών πάνω στην γλωσσική συγγένεια και των χειρονομιών των δύο λαών

Καλλιτεχνική εκδήλωση

Λαϊκή μουσική και χοροί από το Αγκριτζέντο της Σικελίας.
Λαϊκή μουσική και χοροί από τη Λήμνο.

Πέρας της τελετής 

Παράθεση μπουφέ με την φροντίδα του Συλλόγου Γονέων του Γυμνασίου.

Στην εκδήλωση προβάλλονται εικαστικές δημιουργίες των μαθητών του Γυμνασίου μας με υπεύθυνη καθηγήτρια την κα Αδριανή Δανιήλ.
Διδασκαλία χορού από τον καθηγητή κ. Νικόλαο Μπαχτσεβάνο.
Διερμηνεία - παρουσίαση από την καθηγήτρια κ. Χρύσα Μέρμηγκα.

 

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το