Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Ενημέρωση για τη μεταμόσχευση μυελού των οστών
achilladelis
Ενημέρωση για τη μεταμόσχευση μυελού των οστών
25.04.2014 | 09:37

Ενημέρωση για τη μεταμόσχευση μυελού των οστών

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Με αφορμή την έκκληση που απηύθυναν οι συγγενείς του 15χρονου Λημνιού, που πάσχει από λευχαιμία, αλλά και την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει στο νοσοκομείο Λήμνου, για την ανεύρεση συμβατού δότη, ο Fm 100 επικοινώνησε με την υπεύθυνη του τοπικού τμήματος αιμοδοσίας, κ. Gilda Gvazava, προκείμενου να μας λύσει απορίες σχετικά με το μυελό των οστών αλλα και την διαδικασία λήψης και μεταμόσχευσης μυελού.

Τι είναι μυελός των οστών;

Ο μυελός  είναι ρευστός ιστός που βρίσκεται στα οστά του σώματος και κυρίως στα οστά της λεκάνης και του στέρνου. Περιέχει αρχέγονα κύτταρα τα οποία όταν ωριμάσουν μετατρέπονται σε λευκά αιμοσφαίρια, ερυθρά αιμοσφαίρια και αιμοπετάλια. Αρχέγονα κύτταρα όταν μεταμοσχεύονται σε ασθενείς δημιουργούν νέο υγιή μυελό.

Πώς γίνεται η λήψη του μυελού των οστών;

Η λήψη του μυελού των  οστών γίνεται με οστική παρακέντηση κάτω από γενική η ραχιαία αναισθησία από ειδικούς αιματολόγους που ασχολούνται με μεταμόσχευση. Ο δότης εισέρχεται στο νοσοκομείο και εξετάζεται από γιατρούς  μια ημέρα πριν από τη λήψη και εξέρχεται την επόμενη ημέρα της λήψης.

Το ποσό του μυελού που συλλέγεται, αποτελεί το 3-5% του συνόλου του μυελού των οστών του δότη, το οποίο και αναγεννάτε πλήρως σε 4-6 εβδομάδες, χωρίς να επηρεάζεται η γενική κατάσταση του.

Η διαδικασία της λήψης μυελού είναι ανώδυνη, αφού γίνεται υπό αναισθησία. Για τις επόμενες ημέρες υπάρχει ελαφρύς μυοσκελετικός πόνος στο σημείο της παρακέντησης, που μπορεί να διαρκέσει μερικές ημέρες.

Τι είναι μεταμόσχευση μυελού των οστών;

Μεταμόσχευση μυελού των οστών είναι η αντικατάσταση του πάσχοντος μυελού των οστών  με κύτταρα από ένα υγιή δότη, τα οποία μεταγγίζονται ενδοφλέβια στον ασθενή, ακριβώς όπως μια μετάγγιση αίματος.

Ο μυελός εγκαθίσταται μέσα στα οστά του λήπτη, όπου αντικαθιστά τον ανεπαρκή μυελό του και αρχίζει να παράγει φυσιολογικά υγιή κύτταρα. Η μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων αποτελεί κυριολεκτικά «ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΩΤΗΡΙΑΣ»'  για ασθένειες οι οποίες δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με άλλο τρόπο. Τέτοιες είναι διάφοροι τύποι λευχαιμιών, λεμφώματα, μεσογειακή αναιμία, δρεπανοκυτταρική αναιμία κ.α.

Προϋπόθεση για να πραγματοποιηθεί η μεταμόσχευση είναι η ύπαρξη κατάλληλου συμβατού δότη, δηλαδή ενός ατόμου με ομοιότητα ως προς τα αντιγόνα ιστοσυμβατότητας  HLA. Επειδή τα HLA αντιγόνα έχουν μεγάλη ποικιλομορφία η ανεύρεση δυο ατόμων με απόλυτη συμβατότητα είναι πολύ δύσκολη. Για το λόγο αυτό απαιτείται η ύπαρξη μεγάλου αριθμού εθελοντών δοτών μυελού των οστών.

Τέλος, η κ. Gvazava, αισθάνεται την ανάγκη, να ευχαριστήσει θερμά όλους τους Λημνιούς για τη μεγάλη συμμετοχή.

Υπενθυμίζεται,  ότι όσοι επιθυμούν να εξεταστούν για την συμβατότητα, μπορούν να προσέρχονται στο νοσοκομείο της Λήμνου μέχρι το Σάββατο 26 Απριλίου.

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018