Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Αγριοκούνελα: Τα αποτελέσματα της συνάντησης στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Στην πράξη πότε;
afoi poriazi
Αγριοκούνελα: Τα αποτελέσματα της συνάντησης στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Στην πράξη πότε;
08.05.2014 | 14:31

Αγριοκούνελα: Τα αποτελέσματα της συνάντησης στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Στην πράξη πότε;

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Λήμνος

Από την Περιφερειακή Ενότητα Λήμνου γνωστοποιούνται τα αποτελέσματα της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με θέμα «την καταπολέμηση των αγριοκούνελων» στις 30 Απριλίου 2014, καθώς και το υπόμνημα που υποβλήθηκε από τους φορείς της Λήμνου με τις απόψεις τους επί των προτάσεων του Υπουργείου για την επίλυση του προβλήματος.

Σε συνέχεια της συνάντησης η οποία έλαβε χώρα την 30 Απριλίου στο Υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης υπό την προεδρεία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου, κ. Μόσχου Κορασίδη και με την συμμετοχή πολλών υπηρεσιακών παραγόντων, αναφορικά με το φλέγον ζήτημα των αγριοκούνελων στο νησί της Λήμνου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, θα θέλαμε να διατυπώσουμε γραπτώς τις απόψεις μας.

Συγκεκριμένα, αιτούμαστε:

1. Την καταβολή επιδότησης ποσού 50.000 ευρώ για το κυνήγι των αγριοκούνελων στο νησί της Λήμνου

2. Την καταστροφή των κονικλώνων (φωλιών των κουνελιών) με την χρήση χωματουργικών μηχανημάτων σε ρέματα κλπ. Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου καθώς και ο Δήμος Λήμνου διαθέτουν τα κατάλληλα προς τούτο μηχανήματα, αλλά δεν διαθέτουν χειριστές για τον σκοπό αυτό. Συνεπώς, είναι αναγκαία η επίλυση με έκτακτο τρόπο του προβλήματος αυτού, όπως δήλωσε και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Γεωργικής Ανάπτυξης, κ. Μόσχος Κορασίδης, με την παροχή δύο (2) χειριστών και την καταβολή του ποσού των 12.000 έως 15.000 ευρώ.

3. Την περίφραξη περιοχών πολυετούς καλλιέργειας (αμπέλια κλπ) καθώς και περιοχών του νησιού με σκοπό την απομόνωση αυτών και την καλύτερη εφαρμογή των εκτάκτων μέτρων.

4. Την παροχή συνεργείων διαχείρισης του πληθυσμού των αγριοκούνελων εκτός της κυνηγητικής περιόδου.

5. Όσον αφορά τις ήδη τοποθετημένες παγίδες, πρέπει να σημειωθεί ότι το μέτρο αυτό δεν είχε κανένα πρακτικό αποτέλεσμα κατά την πιλοτική εφαρμογή του. Όπως δηλώνουν άλλωστε και οι αγρότες με την εμπειρία που διαθέτουν, ελάχιστα κουνέλια εγκλωβίζονται στις παγίδες. Η αξία δε των παγίδων ανέρχεται στο ποσό των 60 – 70 ευρώ η κάθε μια καθιστώντας το κόστος αυτών υπερβολικό. Ακολούθως, προτείνουμε την επαύξηση της ως άνω επιδότησης κυνηγίου με το ποσό των 50.000 ευρώ για την αγορά των παγίδων, ούτως ώστε με την επιδότηση του συνολικού ποσού των 100.000 ευρώ να καταστεί εφικτή η εφαρμογή των εκτάκτων μέτρων.

Είναι γεγονός ότι για πρώτη φορά γίνεται ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος των αγριοκούνελων στο νησί της Λήμνου.

Προτείνουμε η διαχείριση των μέτρων αυτών να γίνει από τον 1ο και 2ο βαθμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την αναγκαία συμμετοχή και βοήθεια των αγροτών.

Τέλος προτείνουμε να κληθεί αρμόδιος τεχνικός σύμβουλος από την Αυστραλία ή από άλλη χώρα με εμπειρία σε ανάλογα προβλήματα.

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ 2ης ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΔΡΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΕΠΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΕΡΠΛΗΘΗΣΜΟ ΤΩΝ ΑΓΡΙΟΚΟΥΝΕΛΩΝ ΣΤΗΝ ΝΗΣΟ ΛΗΜΝΟ

Η Συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΑΑΤ την Τετάρτη 30/4/2014, κατόπιν προσκλήσεως της Γ.ΓΡ. ΥΠΕΚΑ, κας Γιαννακοπούλου.

Παρευρέθηκαν οι:

Κορασίδης Μόσχος                       Γενικός Γραμματέας ΥΠΑΑΤ

Γιακαλής Αθανάσιος                     Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου

Μπουλώτης Δημήτριος               Αντιδήμαρχος Λήμνου

Βαρελτζής Σάββας                      Εντεταλμένος Σύμβουλος Περιφερειακής Ενότητας

Δημόπουλος Κων/νος                   Γεν. Δ/ντης Ειδικής Γραμματείας Δασών

Μπόκαρης Νίκος                           Ειδ. Γρ. Δασών, τμήμα Θήρας

Νικολετόπουλος Άρης                 Ειδ. Γρ. Δασών, τμήμα Θήρας

Θεοδωρίδης Νίκος                       Γενικός Δ/ντης Δασών Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου

Δήμος Κων/νος                            Εκπρόσωπος Αγροτών

Καπαρός Βλάσης                       Εκπρόσωπος Αγροτών

Χατζηγεωργίου Ιωάννης             Επ. Καθηγητής   Γεωπονικού Πανεπιστημίου

Φατούρου Αλίκη                           Συνεργάτης Γ.Γρ.ΥΠΕΚΑ

  • Ανακοινώθηκε από τον κο Κορασίδη ότι, έγινε συνεννόηση με τον ΕΛΓΑ, ο οποίος δέχτηκε να αυξήσει τον αριθμό των κλωβών που θα τοποθετηθούν για την σύλληψη των αγριοκούνελων.
  • Συμφωνήθηκε να σχηματιστούν ειδικά συνεργεία διαχείρισης του πληθυσμού των κουνελιών, τα οποία θα συντονίζονται και θα οργανώνονται από σημείο αναφοράς, που θα συσταθεί. Τα συνεργεία αυτά θα είναι διευρυμένα και με μέλη κυνηγετικών συλλόγων από άλλες περιοχές της χώρας, που πιθανώς επιθυμούν να συμμετέχουν. Τα συνεργεία που θα συσταθούν θα εργάζονται καθ όλη τη διάρκεια του έτους. Προκειμένου να υλοποιηθούν τα παραπάνω, επιβάλλεται η εξεύρεση λύσης ως προς το νομικό σκέλος της παράτασης των αδειών κυνηγίου και εκτός κυνηγητικής περιόδου, ειδικά για την νήσο Λήμνο.
  • Συμφωνήθηκε η υλοποίηση της άροσης των κονικλώνων, τόσο στις καλλιεργούμενες και μη εκτάσεις, όσο και στα ρέματα. Η άροση των ρεμάτων θα γίνει με το μηχάνημα (ripper),που έχει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
  • Οι εκπρόσωποι των αγροτών ζήτησαν να επιδοτηθούν για το πετρέλαιο και την εργασία της άροσης, στις καλλιεργούμενες εκτάσεις, εφ όσον αυτή γίνει με τα δικά τους μηχανήματα.
  • Η περίφραξη των καλλιεργειών θα ενταχθεί στην νέα προγραμματική σύμβαση.
  • Συμφωνήθηκε ότι θα περιφραχθούν πιλοτικά, ολόκληρα τμήματα του νησιού, ξεκινώντας από το Ανατολικό τμήμα, προκειμένου να επικεντρώνονται οι δράσεις σε αυτά. Αφού μειωθεί ο πληθυσμός των κουνελιών στο συγκεκριμένο τμήμα, οι δράσεις θα επεκταθούν σταδιακά και στα υπόλοιπα.
  • Ο κος Γιακαλής ζήτησε να εξετασθεί η αποτελεσματικότητα των κλωβών σε σχέση με το κόστος τους. Πρότεινε δε, ότι αν τα αποτελέσματα που φέρει η χρήση των κλωβών δεν είναι ικανοποιητικά, τα χρήματα που θα δαπανηθούν για τους κλωβούς πρέπει να δοθούν σε μορφή επιδότησης.
  • Συμφωνήθηκε να κληθεί ειδικός τεχνικός σύμβουλος από χώρες που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα (Αυστραλία, Αγγλία, κλπ). Τα έξοδα του τεχνικού συμβούλου θα καλυφθούν από την Περιφέρεια Β. Αιγαίου.
  • Επισημάνθηκε από τον κο Χατζηγεωργίου ότι από μελέτες στον πληθυσμό των αγριοκούνελων, βρέθηκε ότι είναι μολυσμένα με παράσιτα, τα οποία αποτελούν μεγάλο κίνδυνο τόσο για τους ανθρώπους, όσο και για τα υπόλοιπα ζώα του νησιού.

Δεν ορίστηκε συγκεκριμένη ημερομηνία για επόμενη συνάντηση της επιτροπής. Θα ακολουθήσει συνεννόηση, ανάλογα με την εξέλιξη των ενεργειών που αποφασίστηκαν.

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε τοaqua blue new

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018