Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Ολοκληρώθηκε το πρώτο Βιωματικό Πολιτιστικό Εργαστήρι «Ο πολιτισμός ως εργαλείο ανάπτυξης της νησιωτικής Ελλάδας»
afoi poriazi
Ολοκληρώθηκε το πρώτο Βιωματικό Πολιτιστικό Εργαστήρι «Ο πολιτισμός ως εργαλείο ανάπτυξης της νησιωτικής Ελλάδας»
01.07.2014 | 18:02

Ολοκληρώθηκε το πρώτο Βιωματικό Πολιτιστικό Εργαστήρι «Ο πολιτισμός ως εργαλείο ανάπτυξης της νησιωτικής Ελλάδας»

Συντάκτης/Συντάκτρια: 
Κατηγορία: Λήμνος

Στο πλαίσιο του σχεδίου συνεργασίας των 11 Αναπτυξιακών Εταιρειών που αποτελούν το δίκτυο Νήσων Περίπλους, με τίτλο "Ο πολιτισμός ως εργαλείο ανάπτυξης της νησιωτικής Ελλάδας", το οποίο έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα LEADER, πραγματοποιήθηκε βιωματικό πολιτιστικό εργαστήρι στα Ανώγεια της Κρήτης 26-28 Ιουνίου.

Για τρεις ημέρες βρέθηκαν μαζί 55 εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων από νησιά της χώρας μας, προκειμένου να ανταλλάξουν τις εμπειρίες τους και να μεταφέρουν τις πρακτικές τους. Τη Λήμνο εκπροσώπησαν, ο αντιπρόεδρος του ΟΕΠΑ Δήμου Λήμνου, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ν. Κούταλης ‘Νόστος’ καθώς και η αντιπρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων Λήμνου και στέλεχος της Αναπτυξιακής Λήμνου Α.Α.Ε. ΟΤΑ.
 
Μετά την γνωριμία των εκπροσώπων μεταξύ τους, όπου αναφέρθηκε η δράση αλλά και τα ζητήματα που τους απασχολούν καθώς και οι στόχοι του σχεδίου συνεργασίας του δικτύου Νήσων Περίπλους, ακολούθησαν επισκέψεις σε πολιτιστικούς χώρους, μουσεία κυρίως, και συζήτηση με τους φορείς που διαχειρίζονται τη λειτουργία τους. Το πολιτιστικό τριήμερο ξεκίνησε από την επίσκεψη στον Άγιο Υάκινθο, ένα χώρο πολιτιστικών γεγονότων στο φυσικό περιβάλλον των βουνών της Κρήτης, με το Λουδοβίκο των Ανωγείων να εξηγεί το πώς οι πέτρες διηγούνται την ιστορία τους. Ακολούθησε ξενάγηση στο χώρο του Σπηλαίου Σφεντόνι στα Ζωνιανά όπου ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου και Περιφερειακός Σύμβουλος μίλησε για τις δράσεις πολιτισμού στον τόπο του.
 
Η πρώτη ημέρα έκλεισε με την ξενάγηση στο μουσείο ξυλογλυπτικής του κ. Γεώργιο Κουτάντου, ένα ιδιαίτερο παράδειγμα τέχνης και θέλησης και με την επίσκεψη στο χωριό Μαργαρίτες, ένα χωριό που ζει στον τροχό της αγγειοπλαστικής, όπου ο πρόεδρος της Πολιτιστικής Κίνησης Μαργαριτών μίλησε για την συμβολή της αγγειοπλαστικής στην τοπική οικονομία. H δεύτερη μέρα περιελάμβανε ξενάγηση στο ανοιχτό Μουσείο Λυχνοστάτης, ένα μουσείο που αφορά την παραδοσιακή ζωή στην ύπαιθρο της Κρήτης, μέλος του δικτύου Μικρών Μουσείων. Ο διευθυντής του Μουσείου, αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Επιτροπής Περιφερειακών Μουσείων, μίλησε για τη συμβολή της δράσης του Μουσείου στην τοπική κοινωνία και για την εκπαιδευτική του διάσταση.
 
Το μουσείο αυτό βρίσκεται στην καρδιά της Χερσονήσου, της κατεξοχήν τουριστικής περιοχής της Κρήτης. Στο Δημαρχείο του Δήμου Αρχανών – Αστερουσίων, ο Δήμαρχος και εμπλεκόμενοι του Ηοudetsi Festival, ανέπτυξαν τις πολιτιστικές δραστηριότητες του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων και ανέλυσαν το επιτυχημένο παράδειγμα του Festival το οποίο στηρίχτηκε στη συνεργασία του μουσικού εργαστηρίου Λαβύρινθος και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μετατρέποντας ένα χωριό σε επισκέψιμο χώρο και σε μοχλό ανάπτυξης για τοπική οικονομία. Στο Ίνι, ο πρόεδρος του συλλόγου «Ίνατος» και μέλος της Παγκρήτιας Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων ανέπτυξε τις δράσεις του συλλόγου και την αναγκαιότητα σύστασης της Παγκρήτιας Ένωση, η οποία αποτελεί πρόσφατο γεγονός. Ο κύκλος των ξεναγήσεων έκλεισε με την επίσκεψη στο Μουσείο Κρητικής Εθνολογίας, ένα Μουσείο όπου εκτίθεται η παραδοσιακή ζωή στην Κρήτη, αποτέλεσμα πολύχρονης ερευνητικής δουλειάς όπως εξήγησε ο διευθυντής του Μουσείου.
 
Το τριήμερο ολοκληρώθηκε με τη συνάντηση κλεισίματος – συμπερασμάτων, όπου ανταλλάχθηκαν απόψεις και εκφράστηκε από τους συμμετέχοντες η επιθυμία δημιουργίας μιας σταθερής βάσης συνεργασίας μέσα από το σχέδιο ενώ άπαντες κατέληξαν στο ότι η επιτυχία των εγχειρημάτων επισφραγίζεται εκεί που οι θεσμοί είναι πάνω από τους φορείς.   
 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε τοaqua blue new

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018