Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Η ΕΛΜΕ Λήμνου κατά της κατάργησης του Γραφείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
afoi poriazi
Η ΕΛΜΕ Λήμνου κατά της κατάργησης του Γραφείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
01.07.2014 | 18:31

Η ΕΛΜΕ Λήμνου κατά της κατάργησης του Γραφείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Συντάκτης/Συντάκτρια: 
Κατηγορία: Λήμνος

Η ΕΛΜΕ Λήμνου με επίσημη επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για την κατάργηση του Γραφείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που, όπως υποστηρίζει, δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των σχολείων της περιοχής.

Ακολουθεί η επιστολή:

Κύριε Υπουργέ,

θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου. Το πρόβλημα αφορά στην κατάργηση του Γραφείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λήμνου με το Ν. 4027/2011, που εξυπηρετούσε τα νησιά της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου, με αποτέλεσμα όλες οι αρμοδιότητες να μεταφερθούν στη Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Λέσβου.

Για τη Δ.Δ.Ε. ν.Λέσβου προβλέπονται 35 θέσεις διοικητικού προσωπικού, αλλά υπάρχουν μόνο 3 διοικητικοί υπάλληλοι, γεγονός που καθιστά αδύνατη την έγκαιρη και αποτελεσματική διεκπεραίωση όλων των εκπαιδευτικών υποθέσεων, παρά τις ειλικρινά φιλότιμες προσπάθειες των υπαλλήλων αυτών, δεδομένου μάλιστα ότι από το 2011 έχουν αναλάβει εκτός από τα σχολεία της Λέσβου και τα σχολεία της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου.

Η   Λήμνος   είναι   το όγδοο μεγαλύτερο νησί της χώρας   και   σύμφωνα   με   τον «Καλλικράτη»  αποτελεί  μαζί  με  τον  Άγιο   Ευστράτιο μια  ξεχωριστή Περιφερειακή Ενότητα, και δύο διαφορετικούς γειτονικούς Καλλικρατικούς Δήμους.

Επομένως, σύμφωνα με το νόμο θα έπρεπε να υπάρχει ξεχωριστή Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου, με πλήρεις και στελεχωμένες όλες τις δομές εκπαίδευσης.

Η Μυτιλήνη, έδρα της ΔΔΕ ν. Λέσβου, απέχει από τη Λήμνο 6-7 ώρες ακτοπλοϊκώς, με κάκιστη συγκοινωνία, η οποία κατά τους χειμερινούς μήνες μπορεί να περιορίζεται ή και να μηδενίζεται σε εβδομαδιαία βάση. Συχνά παρουσιάζονται ζητήματα που ούτε μπορούν να επιλυθούν τηλεφωνικά ούτε ακόμα και η πιο εκτενής αναφορά δεν μπορεί να δώσει το μέγεθος των προβλημάτων και την ανάγκη άμεσων αποφάσεων από τη Μυτιλήνη. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι δε μιλάμε για ένα Γραφείο Εκπαίδευσης, το οποίο απείχε λίγα χιλιόμετρα από τη Διεύθυνση, αλλά αντιθέτως ένα Γραφείο με απόσταση ημερών από τη έδρα της Διεύθυνσης.

Η μετάβαση των εκπαιδευτικών από τη Λήμνο, και πολύ περισσότερο από τον Άγιο Ευστράτιο, στη Μυτιλήνη για τη διευθέτηση των υποθέσεών τους, πρακτικά είναι αδύνατη, τόσο χρονικά, όσο και οικονομικά, ενώ απαιτείται απουσία δύο και τριών ημερών από τα σχολεία τους, προκειμένου να παραστούν στη Μυτιλήνη. Η διεκπεραίωση των εκπαιδευτικών διαδικασιών, όσο υπήρχε το Γραφείο της Λήμνου, γινόταν άμεσα και αποτελεσματικά.

Επιπλέον, το Γραφείο εξασφάλιζε την αδιάβλητη διενέργεια των Πανελλαδικών εξετάσεων, επιλύοντας άμεσα οποιοδήποτε πρόβλημα προέκυπτε, ενώ αναλάμβανε και την διενέργεια εξετάσεων Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας στη Λήμνο, οι οποίες από το κλείσιμο του Γραφείου έπαψαν να διενεργούνται στη Λήμνο. Αυτό σημαίνει ότι κάθε μαθητής που θέλει να πιστοποιήσει τη γλωσσομάθειά του, αναγκάζεται να μετακινηθεί  στη Μυτιλήνη, στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη, μετά από ώρες ακτοπλοϊκής ταλαιπωρίας και με τεράστιο οικονομικό κόστος να επιβαρύνει τις οικογένειες των μαθητών. Πέρα από το αντιπαιδαγωγικό του θέματος τίθεται και ζήτημα παραβίασης της συνταγματικής αρχής περί ισότητας ευκαιριών στην εκπαίδευση.

Θέλουμε ακόμα να τονίσουμε ότι το Γραφείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λήμνου στεγαζόταν σε χώρους του Γυμνασίου Μύρινας, επομένως δεν υπήρχε κόστος στέγασης ούτε επιπρόσθετα λειτουργικά έξοδα. Επιπλέον υπήρχαν 2 διοικητικοί υπάλληλοι στο Γραφείο, οι οποίοι έχουν τώρα μεταφερθεί σε δύο σχολεία της περιοχής. Επομένως η επαναλειτουργία του με όποια μορφή δε θα επέφερε κανένα οικονομικό κόστος, αντιθέτως, θα μείωνε τις δαπάνες για τη μετακίνηση και τα έξοδα των προϊσταμένων μας από τη Μυτιλήνη κάθε φορά που προκύπτει κάποιο διοικητικό ζήτημα.

Προς επίλυση των παραπάνω προβλημάτων ζητάμε την άμεση δημιουργία Διεύθυνσης Δευτεροβάθμια Εκπαίδευσης Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου, όπως προβλέπεται από τον «Καλλικράτη», ώστε να λειτουργήσει από την ερχόμενη σχολική χρονιά. Εάν αυτό συναντά νομικά εμπόδια, και μέχρι να αντιμετωπιστούν αυτά με κάποια τροπολογία, ζητάμε να επαναλειτουργήσει το Γραφείο Εκπαίδευσης είτε με τη μορφή που είχε πριν την κατάργησή του είτε ως επίσημο παράρτημα της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Λέσβου. Οι χώροι, ο εξοπλισμός και οι υπάλληλοι υπάρχουν κι επομένως είναι εφικτό να ξεκινήσει η λειτουργία του άμεσα.

Επισημαίνουμε ότι το αίτημα αυτό, αποτελεί χρόνιο αίτημα του σωματείου μας, όλων των εκπαιδευτικών των νησιών μας αλλά και της τοπικής κοινωνίας. Είναι άλλωστε ενδεικτικό του μεγέθους της ανάγκης το γεγονός ότι και ο Διευθυντής Εκπαίδευσης ν. Λέσβου κύριος Κοντάρας έχει επανειλημμένα εκφράσει το ίδιο αίτημα ενώ σ’ αυτό συνηγορούν και ο Δήμαρχος Λήμνου αλλά και η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης κα Παπαδανιήλ, όπως και η προκάτοχός της κα Κοντέλλη.

Παρακαλούμε να εξετάσετε άμεσα το ζήτημα και να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να ξεκινήσει η επόμενη σχολική χρονιά με λιγότερα προβλήματα στα ήδη ταλαιπωρημένα σχολεία της παραμεθορίου περιοχής μας.

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε τοaqua blue new

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018