Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Ανοιχτή επιστολή του Ομίλου «Ανεμόεσσα» στη νέα Δημοτική Αρχή

banner roots

Ανοιχτή επιστολή του Ομίλου «Ανεμόεσσα» στη νέα Δημοτική Αρχή
25.08.2014 | 20:28

Ανοιχτή επιστολή του Ομίλου «Ανεμόεσσα» στη νέα Δημοτική Αρχή

Συντάκτης/Συντάκτρια: 
Κατηγορία: Λήμνος

Ανοιχτή επιστολή στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο απέστειλε ο Όμιλος «Ανεμόεσσα», ζητώντας να μείνουν πίσω οι εντάσεις του παρελθόντος και να τεθούν οι βάσεις για συλλογική εργασία με γνώμονα το καλό του τόπου.

Επιπλέον, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ομίλου καταθέτει προτάσεις για την ανάπτυξη της Λήμνου, καθώς και μελέτες για επιμέρους θέματα που, όπως υποστηρίζει, μέχρι σήμερα παραμένουν αναξιοποίητα.

Ειδικότερα, η επιστολή αναφέρει:

Σήμερα, που οι προεκλογικές εντάσεις έχουν παρέλθει και βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Δημοτικής Αρχής και της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, πρέπει να επισημάνουμε ότι η δαιμονοποίηση ζωντανών δυνάμεων του τόπου, ο αποπροσανατολισμός και η αναμονή ενός από μηχανής θεού που θα επιλύσει εκείνος τα προβλήματα μας, δεν μπορεί να επαναφέρουν τις ημέρες ευδαιμονίας ούτε να συμβάλλουν στην αναζητούμενη αισιοδοξία για το αύριο της Λήμνου. 

Είναι ώρα,  σε μία εποχή μεγάλης δοκιμασίας για την κοινωνία και την οικονομία του νησιού μας, να βάλουμε στην άκρη τις όποιες άγονες αντιπαραθέσεις και να εγκαταλείψουμε τον αποδεδειγμένα πια αυτοκαταστροφικό πρότυπο ανάπτυξης της σύγχρονης Ελλάδας που  τρώει από τις σάρκες της χωρίς ουσιαστικό παραγωγικό αποτέλεσμα.

Είναι ώρα να  εργαστούμε όλοι μαζί στη διαμόρφωση ενός οράματος και μιας στρατηγικής για ένα νέο ισόρροπο τρόπο ανάπτυξης και ζωής που ταιριάζει και αξίζει στο μικρό μας τόπο. Μια ανάπτυξη που θα βασίζεται στο σεβασμό στον άνθρωπο και στους θεσμούς της κοινωνίας του, στο μοναδικό φυσικό και πολιτιστικό πλούτο που μας περιβάλλει, που θα αξιοποιεί παραγωγικά και συλλογικά τις δυνατότητες που η γη της Λήμνου απλόχερα προσφέρει, ενεργοποιώντας νέους και νέες, μαζί με τις ενεργείς δυνάμεις της κοινωνίας.

Θέλοντας να συμβάλουμε, ως συλλογικός φορέας, στη διαμόρφωση της ζητούμενη αυτής στρατηγικής, καταθέτουμε πιο κάτω, υπόψη των πολιτών, της νέας Δημοτικής Αρχής και της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης:

  • αφενός, προτάσεις για την ανάπτυξη του νησιού,
  • αφετέρου, μελέτες που έχουμε καταθέσει για επιμέρους θέματα και οι οποίες δεν έχουν μέχρι σήμερα αξιοποιηθεί. 

Προτάσεις για την ανάπτυξη του νησιού

Με γνώμονα την  αξιοποίηση  του σημαντικότατου κεφαλαίου  του νησιού μας, οφείλουμε ως κοινωνία να προωθήσουμε μια αειφόρο ανάπτυξη, με βάση τρεις άξονες:

1.1 Τους παραγωγικούς τομείς, που συνδέουν την παράδοση και την κληρονομιά με την πρόοδο, που συμβάλουν στη διατήρηση και αξιοποίηση των χαρακτηριστικών στοιχείων του τόπου μας, και ειδικότερα:

α. Τόνωση των σημαντικών παραγωγικών δυνατοτήτων του  πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα του νησιού που αφορούν  γεωργία, κτηνοτροφία, μελισσοκομία, οινοποιία, τυροκομία κλπ.  Με δεδομένο πως η Λήμνος θα κληθεί να ανταπεξέλθει στην Κοινοτική πολιτική βαθμιαίου περιορισμού των επιδοτήσεων και να στραφεί προς μία βιώσιμη γεωργία και κτηνοτροφία, θα πρέπει να αναζητηθούν δυνατότητες οργανωμένης και συστηματικής αξιοποίησης των προϊόντων σε δευτερογενές επίπεδο. Άλλωστε, αυτή η προοπτική θα συμβάλλει ουσιαστικά στη διατήρηση της ζώσας παράδοσης και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του νησιού.

Για το σκοπό αυτό απαιτούνται άμεσες ενέργειες εκ μέρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,  που αφορούν:

- στην προώθηση θεσμικών  αλλαγών (όπως π.χ τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου του Παλλημνιακού Σχολικού  Ταμείου και του κτήματος της Μητρόπολης ως πιλοτικού-επιδεικτικού χώρου για γεωργικές δραστηριότητες και περιβαλλοντική εκπαίδευση),

- στην προώθηση κατάλληλων προγραμμάτων  επιδοτήσεων, συμβατών με την νέα πολιτική της ΕΕ  (π.χ. για τη βελτίωση και ανάπτυξη των βοσκοτόπων, πολιτική που συνάδει με τις ρυθμίσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και του τοπίου),

- στην πιλοτική εφαρμογή δράσεων στον τομέα της γεωργίας, (όπως εκπόνηση ειδικής ολοκληρωμένης μελέτης για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κουνελιών και παράλληλη εφαρμογή στο πεδίο των επιλεγμένων λύσεων),

- στην ενίσχυση πρωτοβουλιών για την παραγωγή, μεταποίηση, τυποποίηση και προώθηση τοπικών προϊόντων όπως ο άφκος, το φασόλι, το γλυκάνισο, το σουσάμι- (τοπικοί σπόροι που με πρωτοβουλία του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ)  και στήριξη και οργάνωση του ομίλου μας, εντοπίστηκαν στη Λήμνο, χαρακτηρίστηκαν  στα εργαστήρια του ΓΠΑ και προωθούνται για εγγραφή στους σχετικούς καταλόγους τοπικών προϊόντων σύμφωνα με τις πρόσφατες κοινοτικές οδηγίες),

- στην προώθηση τοπικών προϊόντων όπως κρασιά και τσίπουρα καθώς και προϊόντα γάλακτος, με κύριο το τυρί (με προϋπόθεση τον χαρακτηρισμό του μελίπαστου ως ΠΟΠ - με βάση ήδη εκπονηθείσα προμελέτη του ΓΠΑ - που επί χρόνια επίμονα απαιτεί ο Όμιλος μας, με στόχο την ανάδειξη ενός εξαίρετου τοπικού προϊόντος και μιας παραδοσιακής δραστηριότητας που θα συμβάλει στη τόνωση και ανάπτυξη των κτηνοτροφικών μονάδων του νησιού),

- στην οργανωμένη αλιεία, στη βάση προστασίας των άλλοτε πλούσιων σε ψάρια θαλασσών μας,  με στόχο να ανακτήσει η αλιεία τις δυνατότητες που προσφέρει το νησί,

- στην αντιμετώπιση της αλόγιστης αποψίλωσης του θυμαριού -που συνοδεύει τη καύση των αστιβών- με επακόλουθο την καταστροφή της μελισσοκομίας μας, που μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη ενός μοναδικού προϊόντος υψηλής ποιότητας και αξίας, που ταυτίζεται με το ιδιαίτερο περιβάλλον του νησιού μας.

β. Οργάνωση λαϊκών αγορών και μικρών αγορών τοπικών προϊόντων τις οποίες ενισχύει η ΕΕ, που σημαντικά μπορούν να συμβάλλουν στην βελτίωση και διάθεση της παραγωγής αγροτικών προϊόντων.

γ. Στοχευμένη τουριστική ανάπτυξη - εκτός από τον κλασσικό τουρισμό αναψυχής όπου η Λήμνος δεν πλεονεκτεί λόγω μικρής περιόδου και μεγάλης απόστασης -  με έμφαση στον ήπιο και θεματικό τουρισμό ( φυσιολατρικό, αθλητικό -με άξονες την κωπηλασία, την ιστιοπλοΐα και το serf- αρχαιολογικό, κυνηγετικό, ιαματικό κλπ), που μπορεί να τροφοδοτεί. όλο το χρόνο, με οργανωμένους επισκέπτες το νησί, χωρίς να δημιουργείται μια ανισσόροπη ανάπτυξη ενάμιση μήνα το καλοκαίρι, εξαντλώντας τους περιορισμένους πόρους του νησιού.

1.2  Το φυσικό περιβάλλον, μοναδικών υγροτόπων, ρεμάτων, παραλιών καλαμιώνων, που συμβάλλει καθοριστικά στην υγεία των πολιτών, στην ποιότητα ζωής, αλλά στην ίδια την ανάπτυξη του νησιού. Ειδικότερα:

α. Δημιουργία φορέα διαχείρισης που θα έχει ως αντικείμενο την προστασία και διατήρηση της ζωής και βιοποικιλότητας, με ήπιες ανθρώπινες δράσεις.

β. Εκπόνηση μελέτης διαχείριση των υδάτινων πόρων του νησιού και την αντιμετώπιση  καίριων θεμάτων όπως η ποιότητα του δικτύου ύδρευσης και η προστασία των πηγών, όπως των Θέρμων.

γ. Ολοκλήρωση και λειτουργία των έργων βιολογικού καθαρισμού της Μύρινας .

δ. Απόκρουση του αλόγιστου σχεδίου ανάπτυξης ενός βιομηχανικού πάρκου 125 μεγάλων ανεμογεννητριών στο νησί, που προωθεί η εταιρεία ΙBERDROLA –ROKAS, με συνέπεια τη ριζική αλλοίωση του 85% της φυσιογνωμίας του νησιού. 

1.3 Το δομημένο περιβάλλον, που συνεχώς αστικοποιείται, υποβαθμίζοντας ένα μοναδικό τοπίο και απομειώνοντας την αξία του, οικονομική και αισθητική, εν τέλει την ποιότητα ζωής των πολιτών. Ειδικότερα: 

α. Έλεγχος της χωρικής ανάπτυξης του νησιού και των χρήσεων γης μέσω ενός νέου ολοκληρωμένου Ρυθμιστικού Σχεδίου.

β. Εντατικοποίηση των πολεοδομικών ελέγχων των οικισμών του νησιού, με κύριο εκείνον της Μύρινας καθώς απαξιώνονται το τοπίο και τα παραδοσιακά οικιστικά σύνολα, υποβαθμίζοντας το  προσφερόμενο  τουριστικό προϊόν του νησιού.

γ. Αντιμετώπιση της κυκλοφοριακής και περιβαλλοντικής ρύπανσης του πολεοδομικού συγκροτήματος της Μύρινας, θαλάσσιας, ηχητικής, και αισθητικής, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και του τουριστικού προϊόντος.  

ε. Δημιουργία, παράλληλα με τον οδικό άξονα, ενός διαμορφωμένου πεζόδρομου – ποδηλατόδρομου, από το Κάστρο μέχρι τον Αυλώνα, για λόγους ασφάλειας, αναψυχής και ποιότητας ζωής πολιτών και επισκεπτών. 

ζ. Τόνωση της ζωής των χωριών της Λήμνου και αξιοποίηση του ιδιαίτερου πλούτου τους, ώστε να διατηρήσουν ενεργούς πυρήνες που θα συμβάλλουν στην ισόρροπη ανάπτυξη όλου του νησιού

Μελέτες της Ανεμόεσσας  στη διάθεση του Δημοτικού Συμβουλίου

Με στόχο τη στήριξη των πιο πάνω προτάσεων και τη προώθηση ενός σύγχρονου και αειφόρου πρότυπου ανάπτυξης, η Ανεμόεσσα έχει εκπονήσει και υποβάλει μελέτες στην απερχόμενη  δημοτική αρχή, που τίθενται στη διάθεση της νέας, με την ελπίδα αυτές να αξιοποιηθούν για το καλό του τόπου, όπως:

- «Δενδροφύτευση περιβάλλοντος χώρου Αεροδρομίου Λήμνου» αναβαθμίζοντας οπτικά και περιβαλλοντικά τον χώρο.. Ανάλογη μελέτη θα όφειλε να γίνει και για τον χώρο του νέου λιμανιού.

- «Προστασία και ανάδειξη τοπιακού συνόλου βράχων Αη Γιάννη Κάσπακα»

- «Ανάπλαση πλατείας Υψιπύλης» (πλατείας ΟΤΕ), στη Μύρινα.

- «Οι μάντρες της Λήμνου ως εργαλείο αειφόρου ανάπτυξης του νησιού», μια μελέτη με διεθνή αναγνώριση, που μένει αναξιοποίητη.

Η Γενική Συνέλευση της Ανεμόεσσας εξουσιοδότησε το Διοικητικό Συμβούλιο του Ομίλου να διατυπώσει τις πιο πάνω θέσεις, επισημαίνοντας ότι θα σταθεί αρωγός σε κάθε προσπάθεια ανάπτυξης του νησιού που θα είναι  συμβατή με το όραμά της και τις βασικές αρχές της προτεινόμενης στρατηγικής. 

Με ευχές, για το καλό της Λήμνου μας,

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ανεμόεσσας  

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το