Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Πολιτισμός>>Ο Βαν Γκογκ αυτοκτόνησε, ή σκοτώθηκε τυχαία από έναν 16χρονο μαθητή;

the roots web banners 06

Ο Βαν Γκογκ αυτοκτόνησε, ή σκοτώθηκε τυχαία από έναν 16χρονο μαθητή;
10.11.2014 | 13:16

Ο Βαν Γκογκ αυτοκτόνησε, ή σκοτώθηκε τυχαία από έναν 16χρονο μαθητή;

Συντάκτρια:  Κυριακή Κατσάκη
Κατηγορία: Πολιτισμός

Τελικά ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ αυτοκτόνησε, ή σκοτώθηκε τυχαία από έναν 16χρονο μαθητή; Κι, ενώ, ένα βιβλίο του είχε κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο του 2011 μας είχε σχεδόν πείσει πως επικρατέστερη είναι η δεύτερη εκδοχή, οι ερευνητές του Μουσείου Βαν Γκογκ επιμένουν πως πρέπει να επιστρέψουμε στο αρχικό σενάριο και να κατατάξουμε τον σπουδαίο μετα-ιμπρεσιονιστή στους αυτόχειρες της τέχνης.

Σύμφωνα με την επικρατούσα άποψη στις 27 Ιουλίου 1890, ο Ολλανδός ζωγράφος βυθισμένος στην κατάθλιψη αυτοπυροβολείται στα 37 του χρόνια στο στήθος και δύο ημέρες αργότερα αφήνει την τελευταία του πνοή στην αγαπημένη και χιλιοζωγραφισμένη του πόλη Auvers-sur-Oise. Πριν από μερικά χρόνια και πάλι μέσω μιας βιογραφίας με τίτλο «Vincent Van Gogh: A Life» που είχαν κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο του 2011 οι Steven Naifeh και Gregory White Smith μάθαμε πως ο Βαν Γκογκ φονεύθηκε από δύο έφηβους οι οποίοι πάνω στο παιχνίδι τον πυροβόλησαν κατά λάθος.


Στις 960 σελίδες τους οι δύο ερευνητές της βιογραφίας «Vincent Van Gogh: A Life» επικαλούνταν μαρτυρίες αλλά και στοιχεία που αφορούσαν τον τόπο που βρέθηκε το άψυχο σώμα του ζωγράφου αλλά και το σημείο που δέχτηκε τη σφαίρα. Τότε, το Μουσείο Βαν Γκογκ στο Άμστερνταμ, περιορίστηκε σε μια δήλωση που ανέφερε ότι η θεωρία τους ήταν «δραματική» και «ενδιαφέρουσα», αλλά υπάρχουν "πολλά ακόμα ερωτήματα αναπάντητα». Αλλά φυσικά δεν εμεινε με τα χέρια σταυρωμένα. Ισα ίσα που ανέθεσε σε δύο δικούς του ερευνητές να διαπιστώσουν αν τελικά η βιογραφία έλεγε την αλήθεια.

Και πράγματι έπειτα από δύο χρόνια ερευνών το μυστήριο γύρω από το θάνατο του Βίνσεντ Βαν Γκογκ παίρνει άλλη τροπή καθώς οι δύο εμπειρογνώμονες αμφισβητούν ευθέως την πρόσφατη βιογραφία και τα όσα υποστήριζε σχετικά με τον φόνο του από τους 16χρονους. Μπορεί τα συμπεράσματα να μην έχουν δημοσιευτεί ακόμα αλλά τα ευρήματά τους λένε ξεκάθαρα πως η θεωρία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, ή ακόμα και του φόνου, απλά δεν ευσταθούν. Σύμφωνα με δηλώσεις τους στο περιοδικό "Burlington Magazine", οι Louis van Tilborgh και Teio Meendendorp δήλωσαν ότι η αυτοκτονία "είναι το μόνο σενάριο που ευσταθεί, τόσο ψυχολογικά και ιστορικά".

Οι δύο ερευνητές του Μουσείου επιχειρηματολόγησαν μιλώντας για τη φύση του τραύματος, την ποιότητα της σφαίρας, τις σχέσεις του ζωγράφου με τον αδελφό του Τεό, καθώς και μια επιστολή που βρέθηκε στην τσέπη του κι η οποία άφηνε σαφείς ενδείξεις για την αυτοκτονία του. Επίσης, πρόσθεσαν ότι κρίνοντας από την ταραγμένη του ψυχική ισορροπία το πιο εύλογο ήταν να ήθελε ο Βαν Γκογκ να αυτοκτονήσει.

Ενα είναι μόνο βέβαιο: 123 χρόνια μετά το τελευταίο κεφάλαιο αυτού του μυστηρίου δεν έχει ακόμα γραφτεί.

Πηγή: lifo.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel