Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Πολιτισμός>>Πέθανε ο διεθνής εικαστικός Στήβεν Αντωνάκος
Πέθανε ο διεθνής εικαστικός Στήβεν Αντωνάκος
19.08.2013 | 19:21

Πέθανε ο διεθνής εικαστικός Στήβεν Αντωνάκος

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Πολιτισμός

Τα φωτεινά του σινιάλα από νέον είχαν λάμψει σαν "Φάρος" στη λεωφόρο Συγγρού, στην έκθεση "Πολυγλωσσία" της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, το 2011, ενώ την ίδια χρονιά είχε εντυπωσιάσει με την εγκατάστασή του "Search", που ήταν ειδικά σχεδιασμένη για την έκθεσή του στο Παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας, στα πλαίσια των Αισχυλείων.


Ήταν η τελευταία έκθεσή του στην Ελλάδα. "Το μόνο που θέλω στη ζωή μου και στην τέχνη μου είναι να βρω τα απλούστερα μέσα για να μιλήσω για πιο πολύπλοκα πράγματα" είχε πει τότε.

Πηγή όλων του των ιδεών του, όλου του έργου του, ήταν η πεποίθηση του ότι "υπάρχει ένας βαθύς και φυσικός δεσμός μεταξύ γεωμετρίας και χώρου".

Ο Στήβεν (Στυλιανός) Αντωνάκος γεννήθηκε στον Άγιο Νικόλαο, στο Γύθειο Λακωνίας, το 1926. Το 1930 η οικογένειά του μετανάστευσε και εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη. Εκεί έζησε και εργάστηκε έως το τέλος του.

Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες καλλιτέχνες με διεθνή καταξίωση, που ασχολήθηκε από νωρίς με τη ζωγραφική, θέτοντας διαρκή ερωτήματα μέσω της χρήσης ευτελών υλικών για τη σύνδεση του χρώματος με το χώρο.

Γνωστός διεθνώς ήδη από το 1960 για τον επαναπροσδιορισμό της χρήσης του νέον, σε αφαιρετικές γεωμετρικές φόρμες γλυπτών, panels, και δημόσια έργα, ο Αντωνάκος δημιούργησε έργα σε χαρτί, τα οποία είναι εξίσου σημαντικά με τα γλυπτά του από νέον και εκφράζουν τους ίδιους προβληματισμούς σχετικά με το χώρο και το φως.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Βερολίνο το 1980, εργάστηκε με κομμάτια χαρτιού τα οποία έχει φέρει μαζί του από την Αμερική. Για περισσότερα από 40 χρόνια ο Αντωνάκος πραγματοποίησε περισσότερες από 250 ομαδικές και πάνω από 100 ατομικές εκθέσεις, τόσο στις ΗΠΑ και τη Νέα Υόρκη όσο και στην Ευρώπη και την Ελλάδα.

                                   

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα τέλη της δεκαετίας του '70 εγκαταστάθηκαν μόνιμα πάνω από 45 μεγάλης κλίμακας δημόσια έργα του στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ιαπωνία, όπως για παράδειγμα στο Fort Art Museum (1974), στο Hampshire College (1978), στο Musee d' Art Moderne (Παρίσι 1983).

Στην Αθήνα, τα φωτογλυπτά έργα του Στήβεν Αντωνάκου με τίτλο "Πομπή" κοσμούν το σταθμό Μετρό Αμπελοκήπων.


Πηγή: nooz.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018