Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Πολιτισμός>>Το Αζερμπαϊτζάν και άλλες χώρες αγόραζαν 12άρια στη Γιουροβίζιον!

banner roots

Το Αζερμπαϊτζάν και άλλες χώρες αγόραζαν 12άρια στη Γιουροβίζιον!
16.09.2013 | 14:20

Το Αζερμπαϊτζάν και άλλες χώρες αγόραζαν 12άρια στη Γιουροβίζιον!

Συντάκτρια:  Κυριακή Κατσάκη
Κατηγορία: Πολιτισμός
Όταν το 2009 η ΕΒU αποφάσισε να αλλάξει τον τρόπο ψηφοφορίας στον διαγωνισμό της Γιουροβίζιον ώστε η βαθμολογία κάθε εθνικής συμμετοχής να προκύπτει από την τηλεψηφοφορία του κοινού και από κριτική επιτροπή, σε ποσοστό 50%-50%, οι υπεύθυνοι του ευρωπαϊκού φορέα διατυμπάνιζαν ότι είχαν δημιουργήσει ένα αδιάβλητο σύστημα. Τώρα το σύστημα αυτό κινδυνεύει να... αποκλειστεί ύστερα από κατηγορίες για δωροδοκίες. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον σουηδικό Τύπο, κατά τη διάρκεια της φετινής διοργάνωσης στο Μάλμε της Σουηδίας αρκετές αποστολές προσπάθησαν να «στήσουν» το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.
Πρωταθλητής στη διαφθορά αναδεικνύεται το Αζερμπαϊτζάν, που φέρεται ότι αγόρασε 12άρια μελών των κριτικών επιτροπών έναντι πενταψήφιων ποσών για το τραγούδι «Hold me» με τον Φαρίντ Μαμάντοφ, σε μουσική Δημήτρη Κοντόπουλου, το οποίο παρουσιάστηκε σε σκηνοθεσία Φωκά Ευαγγελινού και τελικά κατέλαβε τη δεύτερη θέση (και με 12 βαθμούς από την ΕΡΤ, από επιτροπή και κοινό).
Στο παιχνίδι της δωροδοκίας το Αζερμπαϊτζάν φέρεται να μην ήταν μόνο του. Αρκετές αποστολές εθνικών ραδιοτηλεοπτικών φορέων μία εβδομάδα πριν από τον πρώτο ημιτελικό οργάνωσαν, σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, ανταλλαγή ψήφων μεταξύ τους ώστε να εξασφαλίσουν την παρουσία τους στον τελικό. Εκπρόσωπος χώρας, χωρίς ωστόσο να κατονομάζεται, ισχυρίζεται ότι δέχθηκε τηλεφώνημα από τον αρχηγό της αποστολής των Σκοπίων που ήθελε να εξασφαλίσει την ψήφο του με αντάλλαγμα διαφημιστική προβολή της χώρας στην πατρίδα του.  
Εκτός αυτού, η Μπόνι Τάιλερ που συμμετείχε με τα χρώματα της Βρετανίας στον διαγωνισμό, ανέφερε σε συνέντευξή της σε γαλλική εφημερίδα πως άκουσε Ρώσους να παραπονούνται σε μέλη της αζερικής αποστολής επειδή «δεν τους έδωσαν τους βαθμούς για τους οποίους τους είχαν πληρώσει».  
Η εμπλοκή του Αζερμπαϊτζάν στο σκάνδαλο με την ψηφοφορία της Γιουροβίζιον δεν είναι τυχαία. Την ημέρα του τελικού τον Μάιο, είχαν δημοσιευτεί στη λιθουανική ιστοσελίδα 15min βίντεο στο οποίο λιθουανοί φοιτητές εμφανίζονταν να δωροδοκούνται από Αζέρους ώστε να ψηφίσουν το τραγούδι τους αρκετές φορές.
Παρότι την προηγούμενη εβδομάδα η EBU απέρριψε τις κατηγορίες περί αλλοίωσης του αποτελέσματος διά στόματος Σιέτσε Μπάκερ, του υπεύθυνου της διοργάνωσης, επιβεβαίωσε ωστόσο πως διενεργεί έρευνα επί του θέματος. Συγκεκριμένα, οι ιθύνοντες του φορέα ανέθεσαν στην εταιρεία PricewaterhouseCoopers να έρθει σε επαφή με δέκα επικεφαλής αποστολών που βρέθηκαν στο Μάλμε ώστε να συζητήσουν το ζήτημα. Κανένας από αυτούς δεν φέρεται ότι διαπίστωσε παρατυπίες στην ψηφοφορία, ενώ καμία άλλη χώρα δεν έκανε σχετικές καταγγελίες.
Νικήτρια του φετινού διαγωνισμού ήταν η ραδιοτηλεόραση της Δανίας με την Εμιλι ντε Φόρεστ και το τραγούδι «Only Teardrops».
«ΤΑ ΝΕΑ» αναζήτησαν επανειλημμένως τον χορογράφο Φωκά Ευαγγελινό για να σχολιάσει τα καταγγελλόμενα από τη σουηδική πλευρά που αφορούσαν το «Hold me», το οποίο είχε σκηνοθετήσει, δίχως όμως αποτέλεσμα.
 
Πηγή: tanea.gr
 
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το