Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Πολιτισμός>>Στη Δράμα συρρέουν μικρομηκάδες και σινεφίλ

afoi poriazi

Στη Δράμα συρρέουν μικρομηκάδες και σινεφίλ
18.09.2013 | 03:36

Στη Δράμα συρρέουν μικρομηκάδες και σινεφίλ

Συντάκτρια:  Κυριακή Κατσάκη
Κατηγορία: Πολιτισμός
Στην Δράμα θα προβληθούν φέτος 39 ελληνικές ταινίες μικρού μήκους από τις 184 που υποβλήθηκαν στο Διαγωνιστικό Τμήμα: συμμετοχή ρεκόρ αν λάβει κανείς υπ' όψιν την οικονομική δυσπραγία που δημιουργεί ένα εχθρικό περιβάλλον για τον πολιτισμό.


Οι φετινές «μικρές» που διαγωνίζονται είναι ανεξάρτητες στην πλειονότητά τους παραγωγές: μόνο τέσσερις από τις ελληνικές συμμετοχές αποτελούν παραγωγή του προγράμματος Μικροφίλμ της ΕΡΤ και μόλις μία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Η οικονομική κρίση «πρωταγωνιστεί» στις ταινίες μιας μεγάλης μερίδας δημιουργών -είτε ως κεντρικός πυρήνας των ιστοριών τους, είτε ως φόντο σε μια Ελλάδα που δοκιμάζεται: ανεργία, φτώχια, έξαρση του εθνικισμού, ρατσιστικά εγκλήματα, χρέη και κατασχέσεις, αυτοκτονίες, διαδηλώσεις, ΜΑΤ, μετανάστευση,εργασιακή εκμετάλλευση. Σταθερή θεματική οι διαπροσωπικές σχέσεις (οικογένεια, έρωτας, φιλία, ομοφυλοφιλία), χωρίς να λείπουν και οι εκπλήξεις (για παράδειγμα η ταινία με ηρωίδα μια μεταγλωσσική κωφή).

Φέτος είναι η χρονιά των γυναικών, αφού υπογράφουν (ή συνυπογράφουν) ταινίες 19 σκηνοθέτριες -ανάμεσά τους και παλιές γνώριμοι του φεστιβάλ.

Πολλοί είναι και οι δημοφιλείς ηθοποιοί που πρωταγωνιστούν στις ταινίες του διαγωνιστικού. Τους μικρομηκάδες εμπιστεύτηκαν οι Νικήτας Τσακίρογλου, Θεοδώρα Τζήμου, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Ερρίκος Λίτσης, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Άκης Σακελλαρίου, Κόρα Καρβούνη, Ορφέας Αυγουστίδης, Χρήστος Χατζηπαναγιώτης.

«Οι νέοι κινηματογραφιστές παραμένουν στο κέντρο ενδιαφέροντος του Φεστιβάλ, που φροντίζουμε να είναι ένα προστατευτικό "κουκούλι" γι' αυτούς» δηλώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Αντώνης Παπαδόπουλος.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και το διεθνές τμήμα του Φεστιβάλ, το οποίο φέτος συμπληρώνει 19 χρόνια ζωής. Σε αυτό θα προβληθούν 55 ταινίες από 47 χώρες (είχαν υποβληθεί 1.200 ταινίες).

Ξεχωρίζει το όνομα της Σοφίας Κλούγκε, κόρης του διάσημου, πολλάκις βραβευμένου στην Βενετία, γερμανού σκηνοθέτη Αλεξάντερ Κλούγκε, που αναμένεται να παρευρεθεί στην προβολή της ταινίας της Carrousel. Αλλά και αυτό του γνωστού ηθοποιού Λίαμ Κάνινγκχαμ (Game of Thrones, Τιτανομαχία) που πρωταγωνιστεί στην βρετανοϊρλανδική ταινία SLR του Στίβεν Φίνγκλετον.

Στα τέλη Οκτωβρίου το Φεστιβάλ μεταφέρεται στην Αθήνα. Και φέτος το ελληνικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ, οι βραβευμένες ταινίες του διεθνούς και επιλεγμένα προγράμματα (ανάμεσά τους και οι βραβευμένες ταινίες της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου), θα προβληθούν στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας από 31 Οκτωβρίου έως 6 Νοεμβρίου.
 
Πηγή: in.gr
 
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε τοaqua blue new

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018