Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Πολιτισμός>>Η πρώτη έκθεση βιβλίου για την κρίση

the roots web banners 06

Η πρώτη έκθεση βιβλίου για την κρίση
20.10.2012 | 12:55

Η πρώτη έκθεση βιβλίου για την κρίση

Συντάκτρια:  Κυριακή Κατσάκη
Κατηγορία: Πολιτισμός

 Η οικονομική ύφεση έχει ευνοήσει τις πωλήσεις των βιβλίων που αφορούν την οικονομία, το χρέος, την κρίση γενικότερα. Οι άνθρωποι χρειάζονται εξηγήσεις γι' αυτό που συμβαίνει, θέλουν να κατανοήσουν τους οικονομικούς όρους που έχουν μπει στο καθημερινό τους λεξιλόγιο και ζητούν συμβουλές για την καλύτερη διαχείριση των οικονομικών τους. Οι εκδότες ανταποκρίθηκαν στις ανάγκες αυτές τα τελευταία χρόνια με βιβλία που κατέληξαν στις λίστες των μπεστ-σέλερ, πράγμα αδιανόητο πριν από πέντε χρόνια.

 


Εκδόσεις όπως ο «Μαύρος κύκνος: Ο αντίκτυπος του εξαιρετικά απρόβλεπτου» (Φερενίκη, 2010) του λιβανο-αμερικανού επιστημολόγου Νασίζ Νίκολας Ταλέμπ ή «Η οικονομία της κρίσης. Μάθημα εκτάκτου ανάγκης για το μέλλον του χρήματος (Πατάκης, 2010) του αμερικανού οικονομολόγου Νουριέλ Ρουμπινί βρίσκονται στην κορυφή των καταλόγων με τα ευπώλητα βιβλία διεθνώς.

Η ώρα έφτασε και για την πρώτη έκθεση βιβλίου που αφορά αποκλειστικά βιβλία σχετιζόμενα με την κρίση. Θα πραγματοποιηθεί από τις 12 ως τις 15 Νοεμβρίου στο Σίτι, εκεί που χτυπάει η καρδιά της οικονομικής ζωής της Βρετανίας. Ο σκοπός πίσω από την επιλογή του τόπου της έκθεσης είναι, σύμφωνα με τους διοργανωτές, να «τρίψουν στη μούρη» των χρηματιστών, των τραπεζιτών και άλλων επαγγελματιών από τον χώρο των οικονομικών που δραστηριοποιούνται στο Σίτι σοβαρά βιβλία καταξιωμένων μελετητών και αναλυτών που παρουσιάζουν το σημερινό πρόβλημα, τις αιτίες και τους υπευθύνους του.

«Κυκλοφορούν πάρα πολλά βιβλία στην αγορά για την κρίση, ειδικά τώρα, αφού περάσαμε από την πιστωτική κρίση και την κρίση των τραπεζών και φτάσαμε στην κρίση του ευρώ»,
είπε ο Μάθιου Κλέμεντς, διευθυντής της έκθεσης, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. «Έχουμε λοιπόν πολλά να πούμε γύρω από το θέμα. Ο σκοπός δεν είναι απλώς να κάνουμε μια θεματική έκθεση, μια ευκαιρία για τους συγγραφείς να παρουσιάσουν τα βιβλία τους, αλλά να συζητήσουμε για το ζήτημα της κρίσης μια και η κρίση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, τα δεδομένα αλλάζουν καθημερινά και υπάρχουν πολλά που μας απασχολούν».

Η έκθεση πλαισιώνεται από ένα πλούσιο πρόγραμμα συζητήσεων στο Bishopsgate Institute, ένα πολιτιστικό οργανισμό στο Σίτι, με ομιλητές οικονομολόγους, αναλυτές, δημοσιογράφους και ιστορικούς ειδικευμένους στην οικονομικής Ιστορία. Αναδυόμενες αγορές, γεωπολιτική, hedge-funds, διαχείριση κινδύνου, μακροοικονομικά, νομισματική πολιτική είναι ορισμένα από τα θέματα που θα συζητηθούν. «Ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις και την οικονομία έχει πλέον κεντρικό ρόλο στη ζωή μας και μας ενδιαφέρει όλους άμεσα καθώς η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση έχει καταστήσει έννοιες όπως το δημόσιο χρέος και η ανταλλαγή ομολόγων αντικείμενο συζήτησης σε κάθε κοινωνική συνάθροιση» κατέληξε ο Μάθιου Κλέμεντς.
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το